EU: két új eljárás a Microsoft ellen

Vágólapra másolva!
Brüsszel két új eljárást indított a Microsoft ellen, mert az amerikai programgyártó a feltételezések szerint változatlanul visszaél piaci erőfölényével az Office irodai programcsomag és az Internet Explorer böngésző terjesztése során.   
Vágólapra másolva!

Az egyik eljárást Brüsszel az alternatív böngészőjéről ismert norvég Opera cég kezdeményezésére indította. Mint arról korábban beszámoltunk, a társaság azzal vádolja a Microsoftot, hogy az Internet Explorer meg nem megfelelő módon kezeli a webes szabványokat.

Ennek következtében a fejlesztőknek egy oldal tervezésekor el kell térniük azért, hogy azok helyesen, hibák nélkül jelenjenek meg a Microsoft böngészőjében, ami jelenleg piacvezetőnek számít. Ugyanakkor ha így cselekednek, a szabványokat korrekt módon támogató más browserekben ugyanaz az oldal hibásan jelenik majd meg.

A cég két ajánlást fogalmazott meg a Microsoft felé: javítsák az Internet Explorer szabványokkal való kompatibilitását, vagy ne mellékeljék a böngészőt operációs rendszerükhöz. Kölcsönösen betartott szabványokkal ugyanis minden böngészőben azonosan jelennének meg a weblapok, amivel mind a webfejlesztők, mind az internethasználók jobban járnának.

A másik vizsgálatot azért indította Brüsszel, mert a Microsoft állítólag nem adott ki olyan fontos adatokat, amelyek lehetővé teszik a rivális cégek számára a Microsoft-termékekkel kompatibilis termékek alkalmazását. Négy hónapja az Európai Bizottság már közel 500 millió euróra bírságolta meg a céget.