Kell egy hét játék

Vágólapra másolva!
Tudta, hogy péntektől zajlik a videojátékok hete? Az egyik online képregény szerzői által életre keltett, nem hivatalos ünnep kapcsán az elkövetkezendő egy hét minden napjára gyűjtöttünk önnek egy-egy klassz játékot a konyhai manóinváziótól a Las Vegas-i helyszínelőkig.
Vágólapra másolva!

A magyarajkúak számára nehezen kiejthető Winter-een-mas-t 2003-ban indították útjára a Ctrl+alt+del képregény alkotói: olyan nem hivatalos ünnepi hetet akartak teremteni, amely a videojátékokról és a játékosok közösségéről szól. A játékprogramok ugyanis lehetővé teszik, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyeket a valóságban nem lehet. Lehetőséget adnak a kikapcsolásra, a mindennapok gondjától és bajától történő elszakadásra, ráadásul remek egyedül vagy társasággal űzött szabadidős tevékenységként is beválnak.

Az új ünnep előbb csak a képregényben tűnt fel, de évről évre egyre több való életbeli megmozdulás kísérte. Az ötlet, hogy a játékosok szentelhetnek maguknak egy hetet, végül kijutott a Ctr+alt+del rajongók közül. Idén például már hagyományostársasjáték-szekciója is van az ünnepi sokaságnak. A Winter-een-mast meghirdető 2003-as képregényt erre találják az érdeklődők, szerintünk a 2005-ös képsorok, ha lehet, még viccesebbek.

PÉNTEK - WORLD OF PADMAN

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Az egész heti suli vagy meló után jólesik az aktív szórakozás: ha ezt a cikket olvassa, feltehetően ugyan egy számítógép előtt ül, ez azonban nem zárja ki, hogy kitombolja magát pár óra erejéig. A szokatlan ünnephez leginkább illő játéknak a World of Padmant találtuk: akár stikában, akár legálisan, a haverokkal jót lehet szórakozni a multiplayer-módra kihegyezett, teljesen ingyenes programmal. A játék a Quake 3 grafikus motorját használja, ám egyáltalán nem véres - főszereplői ugyanis mindenféle vicces fegyverekkel (festékszóró, fagyasztó, locsoló) felszerelt manóméretű rajzfilmfigurák, pályái között pedig a nappali, a gyerekszoba, konyha és hasonló helyszínek találhatók.

Mindez szerencsére semmit nem von le az élményből: a grafika pazar, a gépigény nem is túl magas, és ugyanúgy heves káromkodások közepette lehet benne szemétkedni a többiekkel. A feladat az elődhöz hasonlóan ezúttal is a többiek likvidálása, például egy könyvespolc rejtekéből megküldött tűzgolyóval, bár a legnagyobb kiszúrás az, amikor láthatatlanná válva lepjük meg őket közvetlen közelről. A szobák tele vannak magasba repítő katapultokkal, rejtett kapukkal és folyosókkal, bónuszokkal - haverokkal játszva a többórás szórakozás garantált, különösen, ha csapatokban mérkőznek meg a felek.

SZOMBAT - KANE AND LYNCH: DEAD MAN

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Nem állítjuk, hogy ez a legeredetibb történetű játék, de az Eidos új akciójátéka, egyik főszereplője egy Kane nevű, halálraítélt ex-zsoldos, akit egykori társai menekítenek meg a börtönből. Cserében egy korábbi akcióból szerzett, ám elveszett zsákmányt kell fellelnie. Itt lép be a történetbe a játékos, akinek általában a kommandósok és rendőrök, később pedig a rivális maffiózók záporozó golyóit elkerülve kell loholnia az üldözők elől. A történet szerint Kane társául - pontosabban felügyeletéül - egy orvosi kezelés alatt álló feleséggyilkos pszichopatát, Lynchet kapja meg, aki az első adandó alkalommal óriási vérfürdőt rendez egy bankrablás során.

Ha sztorija miatt nem is, látványos jelenetei miatt az erőszakos jelenetektől nem idegenkedőknek érdemes egy próbát tenniük a leginkább egy hollywoodi akciófilmre hajazó játékkal, amely tökéletes választás szombat esti film helyett. Szinte minden szétlőhető, felrobbantható benne, leginkább egy grafikailag felturbózott GTA-ra hasonlít, bár a bejárható útvonal jobban be van határolva. A közepesnél kicsit erősebb PC-n elfut a játék, 2 gigahertz körüli processzor, 1 gigabájt memória, Nvidia 6600-asnál vagy ATI Radeon X1300-asnál komolyabb videokártya a belépő hozzá.

VASÁRNAP - NITRO STUNT RACING

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Kinézetében és jellegében leginkább a sokak által kedvelt Trackmaniá-ra hasonlít a Nitro Stunt Racing című futurisztikus autóverseny. A realitás szoros köteleitől megszabadulva ebben a játékban hatalmas sebességgel lehet száguldozni, az igazi extrát azonban a versenyautóra szerelt hajtóművek jelentik, ezekkel ugratás közben löketet adhatunk a járgánynak, amely így vitorlázórepülőgéphez hasonlóan hasítja a levegőt.

Sajnos a demóverzióban csak egyetlen pálya, és egyetlen autó választható (bár ez utóbbi paraméterei legalább állíthatóak), ennek ellenére érdemes egy próbát tenni vele, vasárnap délutánra épp megfelelő.

HÉTFŐ - AQUARIA

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Ön szerint is a hétfő a legpocsékabb nap a héten? Ha így gondolja, nem árt egy kis relaxálás a hét első napjára, amelyre kitűnően használható a víz alatti fantáziavilágban játszódó Aquaria című játék demója.

A nemrég megjelent program az utóbbi idők leginkább várt, független fejlesztők által készített játéka. A remek atmoszférájú, különösen szép zenével rendelkező programban egy Naija nevű, hüllőszerű hölgyeményt irányíthat a játékost, aki elveszett családját próbálja felkutatni a tenger alatti világban. Az irányítás az egérrel történik, de a billentyűzet W, S, A, D gombjaival is be lehet segíteni, a varázslatokat pedig Naija különböző énekhangjai helyettesítik. A kétdimenziós nézet ellenére a látvány igen pazar, a rejtett barlangoktól kezdve a bizarr vízinövényekkel telített tengerfenékig változatos helyeken vezet át a játék.


KEDD -SOUP DU JOUR

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Tetrisezett már étellel? Ha nem, itt a lehetőség, a Soup De Jour-ral. A Digital Edel alkotása sokat lazít a logikai játékok kissé talán túl komoly hangulatán, ugyanis egy levesesfazék belsejében kell egymás mellé pakolni az egérrel a hasonló zöldségekből (?) legalább négyet.

Ebben az esetben az adott típusú összetevő eltűnik a fazékból, de már ömlik is utána egy újabb adag, nem árt tehát sietni, ráadásul emellett még a folyamatosan emelkedő vízre is figyelni kell. Kitűnő szórakozás, és még az agytekervényeket is megdolgoztatja.

SZERDA - LUCKY LUKE - GO WEST

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Emlékszik még Lucky Luke-ra és a Daltonokra? Most visszatértek a PC-re, illetve a konzolokra. A játéknak totálisan rajzfilmszerű a grafikája, egyes pályái tulajdonképpen különböző minijátékok.

Az elsőben Jolly Jumper, a beszélő ló hátán utazva kell pontokat gyűjteni, de sor kerül kocsmai verekedésre, bankrablókra puffogtatásra, és bányászvasutas üldözésre is. Sajnos annak ellenére, hogy az irányítást minden esetben a lehető legjobban leegyszerűsítették, a Lucky Luke nem egy könnyű játék, ha letölti, elszöszmötöl vele pár órát.

CSÜTÖRTÖK - CSI: HARD EVIDENCE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Helyszínelők következő epizódját csak pénteken vetítik, ön azonban már most bekapcsolódhat Grissom és kollégái munkájában a CSI-sorozat legújabb darabjának demójában. A Hard Evidence alcímű rész a korábbi epizódokhoz hasonlóan filmes betétekkel megspékelt, háromdimenziós grafikát használó kalandjáték.

Mivel nem gyorsan mozgó járműveket felvonultató, hiperrealisztikus szimulátorról van szó, aránylag gyenge konfiguráción is elindul, bár próbáink során az egyes helyszíneket elég lassan töltötte be, ráadásul a sorozat szereplőinek virtuális mása sem sikerült a legjobban. Ennek ellenére, ha kellő szinten érti az angol, német, francia, spanyol vagy olasz nyelvet, nem zavarják a tévésorozatéhoz hasonló véres jelenetek, elütheti vele a csütörtök estét. Az irányítás egérrel történik, a bizonyítékokat pedig mindig az erre szolgáló megfelelő célszerszámokkal kell begyűjteni. Ha elakadna, forduljon bátran Nick Stokeshoz vagy valamelyik kollégájához segítségért!