Vágólapra másolva!
A héten ötvenéves a legó, ünnepelje a műanyag építőkockákat virtuálisan: letölthet tőlünk ingyenes legóépítő-szimulátort, legós gokartversenyt, illetve a Star Wars műanyag figurákra adaptált játékverzióit is.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten fél évszázados a legó: a műanyag építőkockák jelenleg is használatos formájú példányát 1958. január 28-án szabadalmaztatta a játékot feltaláló dán asztalosmester, Ole Kirk Christiansen, aki 1932 óta foglalkozott gyerekjátékok gyártásával, s 1934 óta árusította ezeket Lego márkanéven. Az ismert építős játékot a világ 130 országában árusítják, a gyártó billundi központjában évente durván 19 milliárd legókockát állítanak elő - a cég tájékoztatója szerint.

A jubileum alkalmából a Lego egy felújított, ünnepi csomagot adott ki Town Plan nevű készletéből, amely egy város főterét mintázza, s a szetthez három darab aranyból készült kockát is mellékelnek. Az évforduló alkalmából a Google kereső logóját is lecserélték egy napra legóból készült változatra. A kilencvenes évek végén a Lego saját játékszoftvereivel is megjelent a piacon, ezekből válogattuk ki saját kedvenceinket.

LEGO DIGITAL DESIGNER

Forrás: [origo]
A teljes játék letöltése

Nos, talán ez a legjobb legós program: ugyanúgy lehet építkezni benne, mint a valódi legókockákkal, ám azokat virtuális másaik helyettesítik, gyakorlatilag minden általunk ismert alkatrész elérhető. A Lego Digital Designer-ben az indítás után félkész építményekkel is dolgozhat a felhasználó, de ha elég profinak érzi magát, teljesen önállóan is összerakhat bármit - ráadásul nem is köti kezét a rendelkezésre álló legókockák száma, ezekből ugyanis korlátlan (virtuális) darab áll rendelkezésre.

A kezelés az egérrel, illetve a billentyűzeten lévő nyilakkal (plusz a Del és Shift billentyűkkel) történik, és némi megszokást igényel. A valódi legóból biztosan könnyebb kirakni bármit, de kísérletezésre ez az ingyenes program is tökéletes gyereknek és felnőttnek egyaránt - eléggé rá lehet kattanni.

LEGO RACER

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Lego Racer az egyik legelső legós játék, ami PC-re (és Nintendo-konzolokra) megjelent. Mivel kilenc évvel ezelőtt került a boltokba, mai szemmel nézve már elég puritán a grafikája, cserébe viszont gépigénye nem verdesi az eget.

Játékmenete leginkább a Mario Kartéhoz hasonló, gokarthoz hasonló legó-járművek versenyeznek az első helyért. A versenypályán különböző bónuszok is hevernek, ezeken áthaladva olyan extrákra lehet szert tenni, mint a mögöttünk haladó játékos elé csorgatható olajfolt, a riválisokat ideiglenesen likvidáló villám vagy bomba. A teljes verzióban saját versenyzőt és járművet is építhet a játékos, ez a funkció a letölthető, egyetlen pályát tartalmazó demóban is elérhető, ám a kész művet nem lehet elmenteni.

LEGO STAR WARS

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Az utóbbi évek legós játékai közül a legsikeresebbek a Csillagok háborúja epizódjait feldolgozó Lego Star Wars részei voltak. Ezek közül az elsőként megjelent változat a moziból ismert Baljós árnyak, A klónok támadása és A Sithek bosszúja történetét dolgozza fel.

Mivel a játék főszereplői legófigurák, és a környezet is kockákból épül fel, eleve némileg egyszerű a program grafikája, bár mindezt némileg kompenzálja lézerkardok villogása és a fémtárgyak csillogása. Az irányítás kissé furcsa, a kurzormozgató billentyűk mellett ugyanis a J, K, L, gombokkal lehet előhívni a támadást, az ugrást, illetve az erő használatát, a karakterek között pedig az I-vel lehet váltogatni. A demóban sajnos csak egy nyúlfarknyi pálya kapott helyet, viszont az korlátlanul végigjárható Obi-Van Kenobival és Anakin Skywalkerrel: lézerkardjaikkal csaknem mindent miszlikbe tudnak aprítani, csak úgy repülnek a legódarabkák.

LEGO STAR WARS II: THE ORIGINAL TRILOGY

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

A Csillagok háborúja hazai mozikban nyolcvanas években bemutatott első három (vagyis a történet szerint a IV., V. és VI. részt) klasszikus epizódjának történetén alapul a Lego Star Wars második része, amelyben a már idős Obi-Van mellett Luke Skywalker a főszereplő.

A demó annál a jelenetnél kezdődik, amikor a főhősök R2D2-vel és 3CPO-val kiegészülve Mos Eisley városába érnek, majd a rohamosztagosok seregén átjutva kell eljutni Han Solo űrhajójáig, a Millenium Falconig. Az irányítás hasonló az első epizódhoz, a grafika viszont egy fokkal szebb. Miután a játékosnak végtelen számú élet áll rendelkezésére, mindkét játék ajánlott gyerekeknek is.