Sony Eicsson K810i: az aktuális ász

Vágólapra másolva!
Ezúttal a K800i utódját vettük komolyabban szemügyre: az aktuális ásszal, a K810i-vel foglalkozunk. Aktuális tesztkészülékünk fejlett multimédiás és 3G-s képességekkel is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Külső

Megjelenés szempontjából a Sony Ericsson K810i a K800 esetében már megszokott termékvonalat viszi tovább. A némileg keskenyebb kialakítás mellett elsősorban a több szürke szín és a kerek kabátgombra emlékzetető fényes numerikus gombok jelentik az újdonságot. Az új gombok kellő távolságra helyezkednek el egymástól, a nyomáspontosságuk megfelelő, így nem okoz gondot egy-egy sms gyors megírása, de azért hosszabb levelek bevitelét nem ezzel a klaviatúrával kellene megoldanunk. A készülék a középkategóriás Sony Ericson-telefonokhoz képest, és különösen a K550i-hez mérten jóval jobb minőségű anyagokból lett összerakva, az egyes elemek pontosan illeszkednek egymáshoz, sőt, egy-egy asztalról való leesést is könnyedén kibír a készülék.

Forrás: [origo]

A kabátgombra emlékzetető fényes, numerikus gombok jelentik az újdonságot

A K810i fizikuma nagyjából megegyezik a K800i esetében már megszokott méretekkel, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy az újdonság esetében a hátlapba integrált optikavédő retesze nem emelkedik ki annyira, mint az előd esetében. A 17 milliméteres vastagság és a 103 grammos súly a gyakorlatban egy átlagos, férfias készülék megjelenésének felel meg, azonnal megtaláljuk a táskánkban, de mégsem fogja lehúzni a zsebünket. Igazán arányos készülék.

A telefon kijelzője továbbra is aránytalanul kicsi a készülék testéhez képest, mind hosszában, mind széltében lehetett volna még nyújtani az amúgy tetszetős képpel megáldott TFT LCD-kijelzőt, amelyen többsornyi szöveg, vagy a telefonnal készített fotók is remek minőségben tekitnhetők meg. A 2 inches átmérőjű kijelző a K800i-ből már ismerős, 240x320 pixeles felbontású, a megjeleníthető színek száma 262 ezer.

Forrás: [origo]

A kijelző továbbra is aránytalanul kicsi

A funkciógombok száma elsőre soknak tűnhet, de például a kijelző felett található két gomb első sorban a kamerás funkciók terén lesz hazsnos. Ebben az esetben 90 fokkal el kell forgatnunk a készüléket, hogy a kijelzőn széltében lássuk a kereső képét, illetve így jobban kézreállnak a beállítások és az exponáló gomb is.

Szolgáltatások

A telefon nagy tudású telefonkönyvébe 1000 darab nevet regisztrálhatunk, ezekhez egyenként 20-20 adatot rögzíthetünk. Az egyes kontaktokhoz külön hívóképet és csengődallamot rendelhetünk, az egyes partnereket külön csoportokba rendezhetjük. A címlistához hasonlóan bőséges szolgáltatás kínálatban bővelkedik az üzenetkezelő, amellyel összefűzött sms-ek, több címzett megadása, kibővített multimédiás üzenetek (videóval, képpel, hanggal és szöveggel is színesíthetjük mondandónkat), illetve teljes körű e-mail postafiókot is találunk a telefonban, amellyel könnyedén tudjuk a telefon memóriájába letölteni a POP3-fiókunk tartalmát. Vigyázzunk a csatolmányok beállításaival, mert egy-egy vicces videó igencsak megdobhatja következő hónapra a telefonszámlánkat.

A telefon alapesetben tartalmaz egy heti, napi és havi nézettel rendelkező, számos extra beállítást (péládul ismétlés, riasztás egyes eseményekhez) felkínáló naptárszoftvert, számológépet, stoppert és természetesen a reggelihez elengedhetetlen ébresztőt.

A K810i hátlapján található 3,2 megapixeles (2048 x 1536) kamera gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a K800i esetében, tehát természetes fény mellett, szabadtéren remek minőségű képeket lehet vele alkotni, de sötétben vagy éjszaka a fotók igen zajosak, életlenek és a valóságtól elrugaszkodottak lesznek. A kamera ellenben sajnos továbbra is csak QCIF-felbontású videót tud felvenni, a másodpercenként rögzítésre kerülő 10-15 képkocka pedig nem egy kifejezetten meggyőző adat.

Forrás: [origo]

A kamera sajnos továbbra is csak QCIF-felbontású videót tud felvenni

A telefon szoftvere a 3x4-es ikonos rendszerre alapul, működése gyors, használata igen egyértelmű. A készülék memóriája alapesetben 64 MB (a csomagban találunk egy parányi méretű 128 MB-kapacitású M2-kártyát is), amelyet java alapú alkalmazásokkal és fotókkal tömhetünk tele. Szerencsére a telefon oldalán találunk egy M2-kártyafoglalatot, amellyel akár 2 GB-ig bővíthetjük a tárolókapacitást - a Sony Ericsson telefonokhoz megvásárolható Walkman-fülhallgatókkal máris egy szuper hordozható MP3-lejátszót kapunk kézhez, érdemes beszerezni egy ilyen kártyát. Abban az esetben, ha nem kívánunk újabb kiegészítőket beszerezni a telefonhoz, úgy az egységcsomagban található headset segítségével az RDS-információkat is megjeleníteni képes FM rádiót vehetjük igénybe, amely képes eltárolni a kedvenc csatornáinkat és aránylag jó minőségben is szólal meg.