Rekordok könyve a videojátékoknak

Vágólapra másolva!
Kizárólag videojátékokkal kapcsolatos kiadást dobtak piacra a Guiness Rekordok Könyvéből: ebből kiderül, hogy a legnagyobb példányszámban eladott játék a mai napig a Super Mario Bros.
Vágólapra másolva!

A Guiness World Records Gamer's Edition címet viselő kiadványt teljes egészében a videojátékoknak szentelték. A legtöbb országban februárban és márciusban boltokban kerülő kötettel párhuzamosan a kiadó egy külön honlapot is indított, melyen számos rekord és érdekes adat is megtalálható, s a játékosok rekordok könyvének huszonhat oldalát is átlapozhatják rajta az érdeklődők.

Mint az itt olvasható információkból kiderül, a Space Invaders című ősi játékklasszikus maratoni nyüstölésének rekordját 1980 óta a kanadai Eric Furrer tartja. Az akkor 12 éves fiú 38 és fél órán át lövöldözött a pixelmarslakókra a játékban. A mai napig a világ legnagyobb példányszámban eladott játéka a Super Mario Bros., amelyből világszerte 40 millió darabot adtak el.

Bár nem rekord, a kötetből azt is megtudtuk, hogy a Tomb Raider hősnője, Lara Croft melle véletlenül lett hatalmas, miután a játék egyik designere elállított egy paramétert, később viszont a stáb többi tagja nem engedte azt az eredetire visszakicsinyíteni. Lara egyébként a világ legismertebb női videojáték-főszereplője a Guiness szerint. Első részét 2005-ben egy Stacy Corron nevű hölgy játszotta végig a világon a leggyorsabban, két óra 39 perc, 30 másodperc alatt.

A Rekordok Könyve szerint a legnépszerűbb lövöldözős játék a világon a Counter-Strike, amelyet egy időben átlagosan 270 ezren nyüstölnek világszerte. A legnagyobb lerombolható játékteret a Lucasarts Mercenaries: Playground of Destruction című 2005-ös akciójátéka büszkélkedhet. A Koreában játszódó programban minden egyes épületet és járművet meg lehet semmisíteni.

Ha viszont idegenkedik az erőszak virtuális formájától is, a Myst-et érdemes választania, a Guiness szerint ugyanis ez a legkevésbé véres kalandjáték a világon: gyakorlatilag párbeszéd is alig van benne, a játékos karaktere nem tud meghalni, nincsenek ellenfelek és időlimit sem. További érdekes adatok a kötet virtuális betekintőjében, és a weboldalon találhatók.