Filmből csengőhangot, YouTube-ból DVD-t

Vágólapra másolva!
Saját maga gyártana csengőhangot? Nem megy a DivX az asztali lejátszón? Kedvenc YouTube-videóját akarja nézni hordozható lejátszóján? Összeszedtük  az összes ingyenszoftvert, ami ezekben a feladatokban segítségére lehet.
Vágólapra másolva!

A technológia fejlődésének örvendetes velejárója, hogy manapság egyre kevésbé szükséges szalagokkal, kazettákkal nyűglődni, a netről, s az újabb kamerákról, mobilokról, DVD-kről már digitális formátumú videókat lehet letölteni, ezeket már minőségromlás nélkül lehet másolni, feldolgozni.

Természetesen így is van egy bökkenő: azok a fránya formátumok! Hogy véletlenül se legyen egyszerű a helyzet, a korai néhány féle kazettaformátum helyett manapság az eltérő megoldással rögzített multimédiás fájlok tucatjai között kell eligazodnia a felhasználónak. Az asztali lejátszók zöme csak a standard DVD-kkel boldogul, viszont a DivX, XviD kódolókkal tömörített filmekkel nem. PDA-n, iPodon, mobiltelefonon nézne videót? Ehhez is konvertálni kell, de megfelelő szoftverrel egyszerűen lementheti kedvenc filmjelenetének hangját akár csengőhangnak is. Ingyenes videoszerkesztő, konvertáló és egyéb, tényleg bárki számára hasznos multimédiás szoftvereket gyűjtöttünk össze.

Any Video Converter

Kezdjük a sort az egyik legnépszerűbb ingyenes konvertálóprogrammal, az Any Video Converterrel, amelynek legkisebb tudású verziója ingyen letölthető, a fejlesztők az extra funkciókat kínáló prémium kiadásokat viszont pénzért árusítják. A Free verzió képességeit ezen az oldalon lehet áttekinteni, de dióhéjban azért mi is bemutatjuk, mire is jó az alkalmazás.

Például arra, hogy a YouTube-on vagy a Google Videón lévő felvételeket lementse a merevlemezre: ehhez elég rákattintani a középtájt lévő YouTube-ikonra, és bemásolni a kiválasztott videó linkjét, az alkalmazás automatikusan letölti azt, és egy rakás különböző formára képes átalakítani, például DVD-re írható, vagy MP4-es lejátszón használható változatra, a kívánt célformátumot a jobb felső sarokban lévő Profile fülben kell kiválasztani.

Forrás: [origo]
Az ingyenes Any Video Converter letöltése

Ez a szoftver tökéletes megoldás arra, hogy a DivX vagy XViD tömörítésű videofájlokat az egyszerűbb asztali lejátszókkal, vagy hordozható eszközzel kompatibilis formátumúra alakítsunk. Bár azt érdemes számításba venni, hogy egy másfél-két órás filmet bizony időigényes feladat átdolgozni, órákig elszöszmötölhet vele az alkalmazás, pláne régebbi gépen, kevés memóriával. A beállítások nem túl bonyolultak, leginkább azt érdemes ellenőrizni, hogy a képarányt (pl. 4:3 vagy 16:9), vagy a felvétel szabványát (pl. PAL vagy NTSC) megfelelően állítottuk-e be.

Praktikus beépített funkció, hogy az Any Video Converter-rel a művelet befejezését követően automatikusan le lehet kapcsoltatni a PC-t, ami például akkor hasznos, ha éjszakára hagyjuk dolgozni a masinát. Viszont érdemes odafigyelni az opció használatára, mivel ha egyszer be lett kattintva, következő alkalommal is úgy marad, az ember pedig csak leshet, hogy ugyan mi a fészkes fenéért kapcsolt le magától a számítógép. Mindazonáltal csaknem kötelező letöltés ez a szoftver.

DVD Shrink

Egy mind a mai napig ismeretlen fejlesztő műve ez a mai program, a program körüli misztikumot tovább növeli, hogy 2005 óta mindenféle jogi hercehurcák miatt telepítőjét nem is lehet letölteni. A DVD Shrink leginkább néhány éve volt hasznos alkalmazás, amikor még nem voltak elterjedtek a kétrétegű (Dual Layer) lemezeket írni képes meghajtók, az utóbbi két-három évben vásárolt PC-k esetében azonban csaknem mind alkalmas erre. Ugyanakkor a kétrétegű írható DVD-k drágábbak, így akár manapság is jól jöhet, ha egy kisebb kapacitású, de olcsóbb lemezre össze tudunk sűríteni egy alkotást, még ha ez minőségromlással is jár.

Ezen túlmenően még hasznosabb funkciók is rejlenek ebben a programban, ezeket röviden be is mutatjuk. Ha a kiválasztott film már a DVD-meghajtóban van, kattintsunk az Open Disc gombra, ekkor megnyílik a lemez tartalma, miután egy pár percig analizálja azt a szoftver. Három gomb áll rendelkezésre, alapból a Full Disc van kiválasztva: ezzel meg lehet adni, hogy a kópián az eredeti menü mely részei, az extrák a hangsávok és a különböző nyelvek közül melyek kapjanak helyen. Helytakarékosság céljából bátran érdemes kiszedni a kiadó figyelmeztető szövegeit, az extrákat, vagy mondjuk a svéd szinkront.

Forrás: [origo]
Az ingyenes DVD Shrink letöltése

Persze, a DVD-másolás mellett a Re-author gombbal elérhető szolgáltatás is nagyon hasznos lehet. Ezzel ugyanis egy DVD-filmből (illetve extráiból) elég egyszerűen ki lehet vágni a kedvenc részleteket, melyeket akár az eredetitől eltérő sorrendben is fel lehet pakolni a másodpéldányra. A jeleneteket úgy érdemes kivágni, hogy a fő film (Main movie) megfelelő fejezetére kattintunk a jobb egérgombbal, kiválasztjuk az Add funkciót, mire bekerül a baloldalt látható, DVD Stucture feliratú dobozba. Itt a kék nyilakra kell kattintani a Size felirat felett, ez hozza elő a felületet, amivel a kedvenc részlet kivágható a kezdő és a záró képkocka megadásával.

Ha a kivágást elvégeztük, csak rá kell klikkelni a főmenüben a Backup! gombra, ott pedig a Hard disk foldert, vagyis a merevlemez egyik könyvtárát megadni célpontnak. Ennek hatására a jelenet egy VOB formátumú fájlként a winchesterre kerül, amelyet a fent említett Any Video Converterrel aztán használhatóbb formátumra is egyszerűen át lehet alakítani. Mindez csak leírva nehézkes, egy néhány perces jelenet konvertálása egyáltalán nem időigényes.

Free Video to MP3 Converter

A munkahely, iskola csengőhang-királyi címére vágyó látogatóink feltétlenül ne hagyják abba az olvasást, számukra is találtunk egy érdekes programot. A DVDVideoSoft nevű társaság honlapjáról egy rakás ingyenes videós segédprogramot lehet letölteni, persze az extra szolgáltatásokat kínáló prémium változatokat itt is pénzért mérik.

Egy rakás alkalmazást kínálnak, például PSP-vel, iPoddal használható átalakítót, mi azonban a három legjobb szoftverüket vesszük szemügyre. Ezek közül a legérdekesebb a Free Video to MP3 Converter, amellyel bármilyen filmből, klipből, vagy akár házi felvételből is egyszerűen ki lehet nyerni a hangot mp3 formátumban. A konverter az Any Videóhoz hasonlóan a YouTube-bal is boldogul, simán lementettük vele a Bélát itt ne keressék című GM49-klasszikus zenéjét a videomegosztóra felpakolt klipből.

Forrás: [origo]
Az ingyenes Video to MP3 Converter letöltése

Amiket még érdemes kipróbálni

Mivel a fenti programmal csak az egész hangsávot lehet lementeni mp3-ban, általában utólagos szerkesztésre is szükség van, erre egy átlagfelhasználónak bőven megfelel az igen egyszerűen kezelhető, minimál funkciókat nyújtó Free Audio Dub vagy az ugyancsak ingyenes, de összetettebb Audacity.

A lementett videofájlok vágására is szükség lehet, erre a legegyszerűbben talán a Free Video Dub-ot lehet használni, de esetleg a Windowsba épített Movie Maker is megteszi, profibbaknak a VirtualDub-bal érdemes próbálkozniuk. Ha jó minőségben szeretné például internetes streamként elérhetővé tenni videoanyagot, a Windows Media Encoder lehet jó választás.