Megkötéssel blogolhatnak az olimpikonok

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megengedi a pekingi versenyek résztvevőinek, hogy naplót írjanak a weben, de annak tartalmát a személyes élményeikre kell korlátozniuk.
Vágólapra másolva!

A négy évvel ezelőtti athéni nyári olimpia idején a blogok még nem voltak túl ismertek, a torinói téli játékok ideje alatt azonban már sok sportoló számolt be így a mindennapjairól. Ennek és a blogok azóta is növekvő népszerűségének hatására a NOB úgy döntött, megengedi a sportolók számára a blogolást - adta hírül a Tech.co.uk.

Az olimpiai bizottság viszont igen szigorúan áll a kérdéshez, és a naplók tartalmával kapcsolatban nem túl engedékeny, ezért elvárja a sportolóktól, hogy az "emberi méltóság" és a "jó ízlés" mércéjének megfelelően nyilatkozzanak meg az interneten. "A NOB szerint a blogolás az önkifejezés legitim formája és nem újságírás" - áll a szervezet közleményében. "Elvárjuk, hogy amikor a játékok résztvevői valamely olimpiai eseményről tesznek közzé írást, akkor saját személyes olimpiai élményeikre szorítkozzanak."

A pekingi olimpiai játékok augusztus 8. és 24. között zajlanak majd, a blogolásra vállalkozó sportolók pedig várhatóan már ezt megelőzően belevágnak a naplóírásba. A NOB nem közölte a blogolásra vonatkozó korlátozás okát, ezért nem lehetünk biztosak benne, hogy csak a játékok jó hírneve miatt aggódnak, vagy az egyes sportolók közötti konfliktusokat, az egymásnak a neten való beszólogatást szeretnék megelőzni, vagy esetleg a kényes politikai témákat szeretnék eleve letiltani az olimpiai blogokról.

A kínai internet-szabályozást ismerve az is érdekes kérdés, hogy az ázsiai országban korlátozzák-e majd valamilyen szempont alapján a sportolók bejegyzéseihez való hozzáférést, mivel az internetrendőrség gondosan megválogatja, hogy a lakosság milyen weboldalakat olvasgathat.