Pataki Zita: nem csak az időjárást látja előre

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub időjósa nem csak az időjárást látja előre; a technológiák elterjedésére és azok fontosságára is ráérzett néhány évvel ezelőtt. Persze addig is begyűjtött néhány diplomát, és doktorált az ELTE jogi karán. Ma pedig kihasznál minden lehetőséget, amit az élet és a csúcstechnológia kínál számára. Pataki Zitával arról beszélgettünk, hogyan boldogul a mobilinternet világában, mennyire segíti a világháló a munkáját, és hogy viszonyul a modern technika vívmányaihoz a mindennapokban.
Vágólapra másolva!

A tévében nézve el sem tudjuk képzelni, hogy milyen nehéz lehet egy időjós dolga. Pedig az időjóslás hátterében ma már csúcstechnológia áll, rengeteg számítógépnek, műholdnak, és más eszköznek, adatátviteli megoldásnak köszönhetően látjuk előre, hogyan változik az időjárás. Te mennyire vagy a technika embere?
A történet nagyon régre nyúlik vissza. Ott kezdődik, amikor anno, érettségi után történelem-magyar szakra jelentkeztem 1992-ben. Rögtön felvettek, ám számomra nagyon hamar kiderült, hogy a számítástechnikáé a jövő, és ha már adott a lehetőség, tanulni kell. Azért láttam ezt fontosnak, mert ahol én felnőttem, abban a kis faluban még tornaterem sem volt, nemhogy számítógép. A gimnáziumban sem nagyon láttam PC-t, annak ellenére, hogy egy régmúltú és híres iskolába jártam. Ezért voltam annyira biztos abban főiskolásként, hogy lépnem kell, ezért mikor elkezdődött a szemeszter, leadtam a történelmet, és felvettem helyette a könyvtár szakot. Már akkor éreztem, hogy muszáj a számítógép kezelését elsajátítanom, és tudtam, hogy itt éveken át fogok számítástechnikát tanulni. Ezért képes voltam egy komoly szakot leadni, félreértés ne essék, a történelmet azóta is nagyon szeretem, de a lépést meg kellett tennem, hiszen a könyvtár szakon az osztályozástól kezdve az informatika minden alapját meg lehetett tanulni, ráadásul szigorlati vizsgát is tettünk belőlük.

Tehát akkor megismerkedtél az alapokkal még a tanulmányaid alatt?
A főiskolai évek alatt sikerült az alapokat elsajátítani, a számítógépet, mint mindennapos használati eszközt megszoktam. Erre azért volt szükség, mert utána a munkám során mindig találkoztam vele, függetlenül attól, hogy éppen hol dolgoztam. Ott volt akkor is, mikor a rádióban dolgoztam, ahol nő létünkre a keverőpultot nekünk kellett kezelni, és a televízióban is, ahol e-mailen érkezik meg az összes adat számomra. Nyilván, ma már tudom, hogy a mindennapi élet része, de akkor előre kellett tekintenem, és a "mai" ésszel gondolkodnom. Nagyon örülök, hogy ezt ilyen jól láttam.

Van otthon számítógéped? Ha igen, milyen?
Édesanyám nyugdíjas lett, és nemrég vidékre költözött. Mivel egyedülálló, azt gondoltam, hogy a számítógép segítségével könnyebben tarthatja a kapcsolatot másokkal, és többféle módon elfoglalhatja magát, ezért nekiadtam a PC-met. Azóta anyukám többet tud a világhálóról, mint én valaha, egyszerűen lenyűgöző az, amit a neten művel. Mikor meglátogatom, mindig mosolyogva újságolja, hogy kivel, mit beszélgetett az interneten keresztül, és már szinte angolul is megtanult. Döbbenetes, ahogy kezeli a számítógépet, vagy a különböző programokat, én csak nézek...

Ezek szerint lehagyott téged?
Hozzá képest én sehol sem vagyok. Úgyhogy nemsokára notebookot fogok vásárolni magamnak. Nagyon körültekintően megnéztem, hogy nekem valójában mire van szükségem, milyen felhasználó vagyok, és ehhez képest mit kínálnak a gyártók, mit nyújtanak a különböző márkák.