Nem találja a Yahoo a torrentportált

Vágólapra másolva!
Kiszűri a legendás Pirate Bay torrentportálra mutató találatokat a Yahoo keresője - számolt be a Torrent Freak.
Vágólapra másolva!

A Yahoo keresőjének találati listáján már nem az ismert torrentkereső, hanem a róla szóló Wikipédia szócikk, újságcikkek, blogbejegyzések jelennek meg az első oldalakon. A helyzet akkor sem változik, ha a kereső automatikus tartalomszűrőjét teljesen kikapcsoljuk, még a legrelevánsabb "The Pirate Bay" keresőszóra se kerül az első tíz találatot tartalmazó listába. Hasonló erdeményeket kap a Pirate Bay-t használni kívánó kalóz, ha a letölteni vágyott anyagok nevére keres rá. Egyedül a fájlcserélgetésről és digitális kultúráról szóló ingyenesen letölthető Steal This Film II-t udtuk megtalálni a Yahoo-n, ám ez sem a kereső érdeme, forrásból volt annyira kevés, hogy nem volt mi közé elrejteni a torrentportált.

Forrás: [origo]

Brokep, a Pirate Bay egyik adminisztrátora a Torrent Freaknek adott nyilatkozatában a lakosság teljes internetforgalmát szűrő Kínához hasonlította a Yahoo lépését. A fájlcsereoldal üzemeltetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartalmak feletti ítélkezés jogát célszerűbb meghagyni az államoknak, semmi jó nem származik abból, ha a vállalatok magukra vállalják ezt a feladatot. A Pirate Bay csapatának többi tagja egyelőre sem a sajtóban sem a blogján nem kommentelte az esetet, sőt az oldal logója is megszokott szokott kalózhajó, pedig ezt a nagyobb krízisek esetén le szokták cserélni az üzemeltetők valami viccesre.

Érdekessége az ügynek, hogy a Yahoo találtai listáján változatlanul jó helyen szerepel a többi nagy fájlcseréléssel foglalkozó oldal. Az aktuális slágerek neveire rákeresve gyakran ad a kereső kalóz tartalmakra mutató linkeket, sőt, kis bűvészkedéssel még a blokkolt tartalmakat is meg lehet vele találni.