Teszteltük a 3D-s városi navigációt

Vágólapra másolva!
A legújabb GPS-navigátoron már az épületek is megjelennek 3D-ben, de vajon a volán mögött is hasznos-e ez a látványos, de erőforrásigényes újítás? Kipróbáltuk a HP iPAQ 316-os PNA-t.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal tavaly karácsony előtt adtunk hírt az új eszközről, akkor azonban csak egy épületen belül volt módunk kipróbálni a legújabb fejlesztésű navigációs kütyüt, most azonban végre egy valódi forgalomban is bevethető tesztpéldányt kaptunk kölcsön a Hewlett-Packardtól. Sajnos a tesztalany dobozában egyáltalán nem voltak PC-s illesztőprogramok, de azt a weben sem találtunk hozzá, ahogy használati utasítást sem, így csupán a józan észre támaszkodva vettük használatba a látványbeli extrákkal kecsegtető navigátort.

Az első szembeötlő sajátosság, hogy bár az eszköz szoftverének alapját a magyar iGO legújabb navigációs szoftvere képezi, a kezelés nagyban eltér, a kezelőfelületet ugyanis a HP igényei alapján módosították (sajnos nem egyértelműen előnyére) - így használatát a rutinos iGO-soknak is szokniuk kell.

Óriásképernyő térképhez és multimédiához

Az érintőképernyő jókora darab, 4,3 colos átlójú, felbontása is elég komoly, 800x480 képpont, a képminőségre tehát nem lehet panasz, a térkép, de akár a digitális fotók és a videók is tűélesen jelennek meg. Egyedüli gyengéje, hogy napfényben ez sem látható túl jól - ellentétben például a Garmin túrázóknak szánt GPS-eivel), viszont legalább nem fényes a felülete, így ujjal is nyugodtan lehet böködni, nem lesz rögtön maszatos - egyébként a bal felső sarokból egy pálcikát is elő lehet húzni a művelethez. Ez utóbbi nem egyszerű, ráadásul apró mérete miatt könnyű elhagyni, ezért mi leginkább az ujjunkat használtuk.

Az autós tartókonzolt gyorsan fel lehet cuppantani a szélvédőre, majd az eszközt rádugtuk a szivargyújtóra a mellékelt kábellel, aztán rögtön útnak indultunk. Bekapcsolás után a navigációs funkció minden alkalommal egy leklikkelhető jogi szöveggel fogad, amelyet lekattintva azt vállaljuk fel, hogy nem babráljuk vezetés közben az eszközt - lehet, hogy ez a biztonságot szolgálja, mindenesetre elég idegesítő, hiszen akkor is megjelenik, ha ki sem szálltunk az autóból, csak egy rövid megállás után újra gyújtást adunk.

Még a parkolóban gyorsan átfutottuk a Beállítások menüt, kiderült, hogy az eszközt nem lehet álló módba kapcsolni, csak fekvő módú nézetet kínál a szoftver. Mivel nincsenek billentyűi, mindent az érintőképernyőn keresztül lehet vezérelni, így például a térképen való mozgást is, rövid próbálgatás után arra is sikerült rájönni, hogy a képernyőt picit megbökve bukkan elő az ehhez szükséges menü. Jobboldalt található még egy olyan tekerő, amelyet be is lehet nyomni, így egy sor funkciót képes vezérelni, például a zoomot vagy a fény-, hangerő szabályozását.


Így fest a 3D-s navigáció sok ismert épület közelében

Első ránézésre az új térkép nagyon látványos, az épületek jelenléte sokkal plasztikusabbá teszi a térképet. Egy kicsit bénáztunk még a módosított kezelőfelület miatt az érdekes helyek (POI) elérésével, majd végre úti célunkra rábökve útnak indultunk.

Már az első percek során kiderült, hogy dacára annak, hogy az iPAQ 316-os belsejében a szokásosnál izmosabb, kétmagos, 600 megahertzes processzor található, a grafikai extrákkal még így sem képes zökkenőmentesen megbirkózni, eléggé darabosan mozog. (Ellenben kollégánk próbálta Las Vegasban a GPS-szel is felszerelhető PSP játékgépre készült verziót, az tökéletesen futott - sajnos Kelet-Európa- vagy Magyarország-térképpel azonban nem lehet beszerezni.) Igazából azt sem mondhatnánk, hogy sokkal jobban futna a szoftver ezen a processzoron, próbáink során ez legalábbis nem tűnt fel, talán az útvonal újratervezése bizonyult fürgébbnek.

Forrás: [origo]
Még több kép a kütyüről

Virtuális makettek és kamu épületek

Mint kiderült, a virtuális térképen szereplő épületek kidolgozottsága jelentősen eltérő: az olyan híres épületek, mint a Parlament, az Operaház, a Halászbástya vagy éppen a budai vár, elég pazarul festenek, mert viszonylag részletes, valódi fotókból készült textúrákkal megspékelt modelljük van. A leggyakoribb azonban egy ezeknél egyszerűbb "kockaház" típus, melynél az épület valós alaprajzára generáltak egy nagyon leegyszerűsített épületet, ráadásul ezeket mindig ugyanaz a néhány fajta textúra borítja. Ezek mellett találhatók egyszerűbb kivitelezésű modellek, amelyek egy ház formáját utánozzák, ám valós borítást nem tartalmaznak. Mi csak a fővárosban próbáltuk, de számos vidéki nagyváros esetében is elérhetők a 3D-s modellek. A galériánkban néhány sajtófotót is meg lehet tekinteni a térképből kiemelkedő épületekből, ám ez egy kissé ideálisa illusztráció: a PNA erős processzora ellenére sem volt képes egyszerre ilyen sok épületet megjeleníteni.

Próbáink során azt tapasztaltuk, hogy a látvány sokszor nagyon eltér a valóságtól: például egy szemünk előtt lévő régi, zöld színű bérkaszárnya a térképen lehet, hogy kék üvegfalú irodaházként köszön vissza a képernyőről. Sajnos emiatt sokszor a virtuális földből kiemelkedő épületek jelenléte sem könnyíti meg a tájékozódást.

Talán jó lenne egy olyan kiválasztható opció, ami lehetővé tenné, hogy a házak egyformán homogén szürkén vagy áttetszően jelenjenek meg, ha már úgysem lehetnek teljesen élethűek, legalább a színeik eltérősége nem bonyolítaná tovább a helyzetet. Az iPAQ 316-oson csupán azt lehet állítani, hogy csak a közeli vagy a távolabbi épületeket is kirajzolja a gép: az előbbi opciót nem nagyon érdemes választani, ekkor ugyanis csak az előttünk lévő két-három ház rajza jelenik meg a képernyőn, haladás közben pedig gombamód ugranak elő az újabb objektumok, ami elég zavaró.

Szerencsére van olyan lehetőség is, amely kikapcsolja a téglatest házakat, viszont a szépen lemodellezett objektumok elérhetők maradnak. Nekünk ez a nézet vált be leginkább, mivel a sebességet nem lassítja le, a térben kiemelkedő érdekes épületek pedig egy idegen városban bandukolva turisták számára kimondottan praktikusak lehetnek. Sajnos a hidak sem szerepelnek részletes modellként a programban, bár ebben a témakörben legalább annyi újat tud a szoftver, hogy az egymástól szintben eltérő utakat térben elkülönülve is jeleníti meg - még ha csak egy vonalként is.

Forrás: [origo]
Még több kép a kütyüről

Térképre az ismerősökkel!

Megfelelő szoftverek hiányában nem tudtuk kipróbálni, de a HP új PNA-jának címjegyzékével az Outlook névjegyeit is szinkronizálni lehet. A kütyü arra is módot ad, hogy ha az ismerősök címe is rögzítve van, akkor néhány kattintással rögtön ezekre navigálja használóját. A készülék megfelelő konfigurálás után Bluetooth-kihangosítóként is funkcionál, azaz akár hívásokat indítani, fogadni is lehet rajta keresztül.

Akad a menüben néhány egyszerűbb játék, valamint számológép is, komolyabb érdeklődésre azonban a médialejátszó tarthat számot. Ez utóbbival a készülék oldalába helyezhető SD-kártyáról, esetleg a belső memória üres részeire másolt médiafájlokat lehet megnyitni. Ekkora képernyőn kényelmesen, nagy méretben meg lehet tekinteni a nyaraláson készült fotókat, a beépített hangszórón vagy fülhallgatóval pedig mp3-akat is lehet hallgatni az iPAQ 316-oson. Arról nem sikerült információt szereznünk, hogy mely videofájlokkal boldogul, mindenesetre egy Any Video Converter-rel legyártott Windows Media formátumú filmet zokszó nélkül lejátszott, elég jó minőségben.

Forrás: [origo]
Még több kép a kütyüről

Még nem elég kiforrott

Komolyabb problémánk kétszer akadt a HP iPAQ 316-ossal: egyszer Fatal Error üzenettel fogadta tesztelőnket az egyik menü, és újraindult, egyszer pedig a Belgrád rakparton haladva annyira lefagyott, hogy még kikapcsolni is csak a Reset gomb lenyomása után lehetett. A PNA pozitívumai közt lehet megemlíteni, hogy a szoftvere már támogatja az itthon hamarosan startoló TMC nevű forgalmi információs szolgáltatást, bár ennek használatához egy külön vevőegységet is be kell szereznie a tulajdonosnak. Hasznos, hogy cserélhető az akkumulátor, SD-kártyával bővíthető a memória, óriási a képernyő, jól jöhet a kihangosító funkció, és meg voltunk elégedve a médialejátszóval is.

Ugyanakkor a fő extrának számító 3D-s épületek rendszerét még nem találtuk elég kiforrottnak, valószínűleg csiszolni kell még ezen, hogy praktikusan lehessen használni. Sajnos a navigátort nyüstölve szinte folyamatosan éreztük, ahogy az izmos hardver is folyamatosan küzd a grafikai extrákkal, és egyáltalán nem észleltük a dupla magos processzor nyújtotta hardveres fölényt, viszont a térből kiemelkedő ismert épületek mindenkit lenyűgöztek, akinek csak mutattuk a kütyüt.

A grafikai újítás az iGO tavasszal debütáló 8-as verziójába is bekerül majd, azaz meglévő eszközön is használni lehet majd. Futtatásához egy legalább 300 megahertzes processzorral és 64 megabájt szabad memóriával bíró PDA-ra, PNA-ra lesz szükség, bár a zökkenőmentes használathoz 400 megahertzet és 128 megabájt memóriát ajánlanak a készítők.

A HP PNA-jával szemben még egy ideiglenes negatívum, hogy a 100-120 ezer forintért elvihető új PNA-t jelenleg csak Kelet-Európa-térképpel lehet megvenni, amelyben viszont Ausztria nincs benne, pedig Bécsbe sokan utaznak hazánkból - a cég ígérete szerint nemsokára teljes Európa-csomaggal is meg lehet majd venni a kütyüt, ami szerintünk egy tipikus early adoptereknek szánt termék, tehát minden normál halandónak érdemes még várnia a vásárlással.