Óriási zoom a Ricoh Caplio R8-ban

Vágólapra másolva!
Néhány napja jelentette be a Ricoh legújabb digitális modelljét, a 10 megapixeles, nagy zoomátfogású R8-at. A letisztult forma- és színvilágú váz kísértetiesen hasonlít a Ricoh félprofi G-sorozatához.
Vágólapra másolva!

Ezt a markáns változtatást az R7 és elődei után nemcsak a design, de a funkciók bővülése is jelzi. Felismervén, hogy az amatőr felhasználók részéről is egyre nagyobb az igény az egyszerűen kezelhető, mégis testreszabható fotográfiai eszközökre, amelyeknél nem nehezíti a fotózást a sok felesleges gomb és a túlcicomázott külső, a gyártó az R8 arculatánál a funkcionalitásra és a kifinomultságra helyezte a hangsúlyt.

Az R-széria legújabb tagja akár új betűjelet is viselhetne, hiszen mind megjelenésében, mind funkcionalitásában az R és a G-széria ötvözete. A fémváz visszafogott, professzionális külsőt kölcsönöz a gépnek, amelynek célközönsége a lelkes amatőrök és az üzleti felhasználók köre. A váz sötétszürke felületét 7 gomb és egy tárcsa tarkítja, melyekkel minden fontos funkciót pillanatok alatt elérhetünk. Ezek közül újdonság a GX100-ból és a GR Digital II-ből már ismert 1:1 oldalarányú képkivágás, ami a középformátumú gépek 6x6-os formátumát utánzó kompozíciót tesz lehetővé.

Forrás: [origo]



A lomográfiai őrület térhódításával ez üdvözölt újítás lehet azok számára, akik egyelőre nem szeretnének súlyos ezreket költeni rollfilmre, ám szívesen kísérleteznének ezzel a képkivágással. További újdonság a professzionális képjavítási eljárások lehetővé tétele. Nincs szükség számítógépre és képfeldolgozó szoftverre: a 2,7 colos ultra-nagyfelbontású (csaknem félmillió pixeles) HVGA LCD-n néhány gombnyomással elvégezhető a szintbeállítás, illetve a fehéregyensúly-korrekció.

Az új 10.3 megapixeles CCD az előd Smooth Imaging Engine III képfeldolgozó processzorával párosulva a gyártó szerint kivételes minőségű képeket eredményez, a CCD-eltolásos képstabilizációnak köszönhetően még nagy záridőnél is. Az optika 35 mm-es formátumban 28-200 mm-nek megfelelő 7,1-szeres átfogású nagylátószögű zoom, amellyel makró állásban akár 1cm-ről lehet fényképezni.

Az AF/AE Target Shift és az arcfelismerés funkció csak hab a tortán. Előbbit, az R8-nál először, már nem csak makró állásban használhatjuk. A gyártó szerint főleg állványról való fotózásnál hasznos, hiszen a kompozíció pontos beállítása után a gép mozgatása nélkül tudunk változtatni nemcsak a fókuszponton, de az automatikus expozíció, azaz a fénymérés célzónáján is. Persze továbbra is kérdés, hogy aki állványról csendéletet, illetve tájképet fotóz, miért nem használ manuális beállításokat...

A Ricoh Caplio R8 márciusban jelenik meg az európai boltok polcain, kiskereskedelmi ára pedig várhatóan 250 angol font, azaz 88 ezer forint lesz.