Bizalmas CD-t hagytak az eladott laptopban

Vágólapra másolva!
Bizalmas adatokat tartalmazó lopott CD-t talált egy szerelő egy internetes árverésen vásárolt, javításra bevitt laptopban - közölte egy észak-angliai számítástechnikai üzlet csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A kliens hétfőn vitte be a készüléket a boltoni Leapfrog Computers üzletbe, s kérte a javítását - mondta el Jonathan Parry értékesítési igazgató. "Egy technikus kinyitotta a gépet, hogy megnézze a belsejét, és egy CD-t talált a billentyűzet alatt" - mondta el Parry. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy a "Belügyminisztérium" és "Magánjellegű és bizalmas" feliratú lemez eredeti-e. Amikor felfedezték, hogy a lemez kódolt, értesítették a rendőrséget. Másnap meg is érkezett a rendőrség terrorellenes részlegének hat munkatársa, elvitték a laptopot, DNS-mintát és ujjlenyomatot vettek mindenkitől, aki csak hozzáért.

A manchesteri rendőrség megerősítette, hogy kedden elkobozták a laptopot, de további részletekkel nem szolgált. A belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Parry elmondta, hogy a CD-t beillesztették a laptop házába, feltehetően szándékosan. A számítógép valószínűleg már lopott volt, mielőtt felkerült az e-Bay-re.

A brit kormány több esetben veszített el bizalmas adatokat. Decemberben a kormány magas rangú közlekedési illetékese ismerte be, hogy elhagytak egy adathordozót 3 millió autóvezető vizsgatesztjének az adataival. Ugyanabban a hónapban az egészségügyi minisztériumból tűntek el mintegy 168 ezer páciens adatai. Januárban a védelmi minisztérium ismerte be, hogy elloptak egy laptopot, amelyen mintegy 600 ezer potenciális bevonuló bizalmas adatait tartalmazta. A legsúlyosabb eset azonban még novemberben került napfényre, amikor adóhivatali illetékesek vesztették el a lakosság mintegy felének banki adatait.