Ingyen letölthető az új Nine Inch Nails lemez

Vágólapra másolva!
A Radiohead sikeres ötletét követve torrentoldalakon terjeszti legújabb kislemezét a Nine Inch Nails. A harminchat számos dupla album első kilenc dala ingyenesen is letölthető, de a teljes anyagra vágyóknak sem kell tíz dollárnál többet kifizetniük.
Vágólapra másolva!

A Ghosts I-IV címet viselő, négy kislemezből álló stúdióalbumot egy tízhetes periódus alatt vették fel tavaly ősszel Trent Reznor magánstúdiójában, ám kiadásával addig várakoztak, amíg a zenekar szerződése kiadójával le nem járt. A stúdióban összegyűlt zenészek eredetileg egy öt számot tartalmazó EP-ben gondolkodtak, ám a közös munka eredménye végül a négy részre oszló, harminchat dalt tartalmazó Ghosts lett. Reznor bevallása szerint az összes zene a teljes anyag közös improvizációk során született, nem voltak előre lefektetett tervek.

Azs albumot több verzióban is be lehet szerezni: a legolcsóbb verzió öt dollárba kerül, ezért a vásárló letöltheti az albumhoz tartozó negyven oldalas PDF-formátumú könyvet és harminchat számot bármely általa kedvelt formátumban. A tíz dolláros csomaghoz az azonnali letöltés mellé dupla CD is jár majd megjelenéskor, hetvenöt dolláros verzió két CD-t, egy DVD-t, kemény borítójú könyvet és egy Blu-ray-lemezt tartalmaz.

A Ghosts I-IV-ből érkezik még egy igazi gyűjtői ritkaság is háromszáz dollárért, ami az eddig felsoroltak mellett Trent Reznor által dedikált bakelitlemezt, két nyomatot, és luxuscsomagolást jelent pluszként. Ez utóbbi limitált kiadványból csupán 2500 számozott példány készül. Az Ghosts első kislemezét az együttes ingyenesen elérhetővé tette a nagy felhasználói szabadságot nyújtó Creative Commons licenc alatt, ezeket az számokat a Pirate Bay torrentportálra is feltöltötték. Hasonló lépésre szánta el magát pár hónappal ezelőtt a Radiohead amely In Rainbows című albumát jelentette meg ingyenes letöltésként, igaz ennek letölthetőségét az anyag CD-n való megjelenése után megszüntették.

A Nine Inch Nails a jelek szerint alábecsülte az új album iránti érdeklődést, a tegnapi nap során a letöltések és a zenekar oldala gyakran lelassult, sőt voltak olyan vásárlók is, akik nem jutottak hozzá frissen megvett mp3-aikhoz. A megjelenést követően szinte azonnal megjelent a teljes album a Pirate Bay torrentportálon, ahol a kommentekben a felhasználók a meg-megszakadó fizetős letöltésekről panaszkodnak.

Azoknak az olvasóknak, akik a népszerű veszteségmentes audiofil formátumok valamelyikében szeretnének hozzájutni az albumhoz, pár nap várakozást ajánlunk, bár az igazán türelmetlenek próbálkozhatnak az Artists in Residence oldal webboltjával is. Az album viszonylagos újdonsága ellenére már számos cikk és blogbejegyzés foglalkozik az új Nine Inch Nails anyaggal, sőt a Lessthanzero nevet viselő blogger oldalán már magyar nyelvű kritika is található a Ghostsról. Az albummal kapcsolatos legkomolyabb kérdést, jövedelmezővé válik-e ez a fajta félig ingyenes megosztás, azonban még időbe telik megválaszolni.