Tízéves az ECDL Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) tíz éve van jelen Magyarországon. Pénteken adták át a háromszázezredik ECDL vizsgakártyát. A tervek szerint 2010-re az ECDL-jogsisok száma eléri a 600 ezer főt.
Vágólapra másolva!

A számítógépek térhódításával együtt a digitális írásbeliség, a digitális írástudás szerepe is egyre nagyobb szerepet kap. Ennek hiánya mind a munkáltatók, mind a nemzetgazdaságok számára súlyos anyagi hátrányokat jelent: hazánkban évente mintegy 295 milliárd forint veszteséget okoz az a tény, hogy a számítógéppel dolgozó munkavállalók többsége nem rendelkezik megfelelő számítógépfelhasználói ismeretekkel. Egy munkavállaló hetente 2 óra 51 percet tölt el a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldásával. Képzéssel a hatékonyság növelhető: a munkáltató fejenként évente 126 ezer forintot takaríthat meg - áll a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kutatási összefoglalójában.

Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója, az ECDL programigazgatója a születésnap kapcsán elmondta: hazánkban eddig 300 ezren váltottak ki ECDL vizsgakártyát. A tervek szerint 2010-re ez a létszám eléri a 600 ezer főt. Magyarország - a vizsgázók létszáma alapján - a 8. helyen szerepel a nemzetközi összehasonlításban, a vizsgázók számát az ország összlélekszámhoz viszonyítva pedig a 7. helyen áll. Ez azért is figyelemre méltó, mert az ECDL-t a világ 146 országában ismerik el, az Európai Unió valamennyi tagállama elfogadja, és a hazai OKJ-s képzés részévé is vált.

Alföldi szerint Magyarországon akkor lehet szó digitális írástudásbeli esélyegyenlőségről, ha a lakosság 20-30 százaléka hatékonyan tudja használni az internetet, 6-8 százalék pedig kiiemri magát az irodai alkalmazások közt. Az informatikai írásbeliség és digitális esélyegyenlőség rendkívül fontos a fogyatékkal élők számára, integrációjuk elősegítésére. Az érzékszervi fogyatékosok informatika képzése projekt keretében immár hetedik éve folyik oktatás, eddig mintegy 120 látás- és 300 hallássérült vett részt a tanfolyamokon.

(Computerworld.hu)