Sokan kényelemből warezolnak

Vágólapra másolva!
Egy nemrég készült brit felmérés szerint az illegális tartalmakat letöltő felhasználók többsége azért a világháló árnyékos oldaláról szerzi be filmjeit vagy zenéit, mert a legálisan működő boltokban képtelen beszerezni azokat.
Vágólapra másolva!

A 2008 Digital Entertainment Survey című felmérés készítői szerint nem csak az olcsóbban, vagy ingyenesen elérhető filmek, szoftverek vagy zenék miatt választják sokan a kalózoldalakat és fájlcserélőket. A pdf fájlban letölthető tanulmányból az is kiderül, számos felhasználó (a megkérdezett letöltögetők 70 százaléka) azért fordul az illegális forrásokhoz, mert egész egyszerűen a legális szolgáltatásokból nem tudja beszerezni a keresett tartalmakat - például egy sorozat odahaza még nem vetített epizódjait - számolt be a TorrentFreak blog.

Egy másik fontos érv, ami a warezoldalak felé irányítja az internetezőket, az a kényelem: a letöltőoldalakról minden sokkal egyszerűbben és gyorsabban beszerezhetnek, mint egy hagyományos online boltból. Ha a warezoldalakhoz hasonlóan egyszerűen használható fizetős szolgáltatások léteznének, a megkérdezettek 64 százaléka fizetne azok tartalmaiért. A másolásvédelmi eljárásokról (DRM) a brit internetezők többségének (67 százalék) nincs ismerete. Akik viszont tisztában vannak ezek működésével, azok közül minden második felhasználó kellemetlennek tartja a használatot korlátozó digitális védelmeket.

Ugyanakkor hatékonynak tűnnek - legalábbis a szigetországban - az internetszolgáltatók azon üzenetei, amelyekben a jogsértő tartalmak letöltésének felfüggesztésére szólítják fel az ügyfeleket, a tanulmány szerint a felhasználók 70 százaléka abbahagyná a töltögetést egy ilyen figyelmeztetést követően. Mindez annak ellenére van így, hogy a bíróság elé állított letöltögetőkről szóló hírek olvasása nyomán csak kevesen gondolják úgy, hogy őket is tetten érhetik illegális tartalmak megosztása közben.