Britney Spears nyolcszáz neve

Vágólapra másolva!
A Google-t mint munkahelyet számos legenda övezi internetszerte. Mesék szólnak az ingyenes étterméről, a szuperkreatív munkát lehetővé tevő számos szolgáltatásról, a mérnökök közti hierarchia szinte teljes eltörléséről és az egyetemi világot idéző szabadságról. A cég új zürichi irodájában járva ellenőriztük, igazak-e ezek a legendák, és azt is megtudtuk, Britney Spears nevét nyolcszáz variációban lehet leírni.
Vágólapra másolva!

A keresőóriás Amerikán kívüli legnagyobb mérnöki központját a Zürich déli felét átszelő Sihl folyó és a Zürichi-tó közti dombok egyikén találhatja meg az érdeklődő turista. A város pénzügyi és bulinegyedeitől egyaránt távolabb eső hétemeletes irodaháznak csupán az első öt emeletét sikerült még belakniuk a negyven országból idesereglett fejlesztőknek, két emelet még üresen ásít, várva a felveendő új tehetségeket.

A cég folyamatosan keresi az új munkaerőt, akik a kivételes bánásmód, a hangulatos irodák és a remek munkakörülmények közepette képesek megalkotni a jövő internetes szolgáltatásait, vagy ami talán még fontosabb: képesek tovább csiszolni a Google termékeit. A látogatás apropóját a keresőóriás fejlődő piacokkal - Európával, a Közel-Kelettel és Afrikával - foglalkozó részlegének sajtóbemutatója adta, ám közben megtekintettük a legendás vállalat januárban átadott, teljesen a zürichi mérnökök igényeire szabott épületét, ízelítőt kaptunk a google-s céges kultúrából, és meghallgattuk: miért hoz létre világszerte új irodákat a vállalat.

Tucatnyi iroda az öreg kontinensen

Bár az afrikai, közel-keleti és európai régió legnagyobbja zürichi iroda, a Google további tizenegy városban is tart fenn fejlesztőközpontokat. Nelson Mattos, a Google EMEA-régióért felelős alelnöke szerint erre azért van szükség, mert az egyesült államokbeli irodákban dolgozó emberek csak azt tudják pontosan, mire van szüksége a helyi internethasználóknak. Az egyéb tájak internetezőinek vágyait pedig nem lehet úgy megismerni, hogy egy-két mérnökön átcsábítanak Kaliforniába. Mattos szerint a kiszervezés sem megoldás a problémára, inkább le kell mondani arról, hogy egy cégnek egy anyahajó jellegű központja legyen, ez az egyetlen módszer, hogy a cég szlogenként ismételgetett "vedd fel a legjobbakat" elve a gyakorlatban is működni tudjon.

Forrás: [origo]
Relaxálás az akvárium-szobában (még több kép)

Az irodák létrehozása azonban csak az első lépés, mondta a mérnöki tudományokban jeleskedő alelnök, a stresszmentes munkakörnyezetet is meg kell teremteni. Ezt Zürichben úgy érték el, hogy szinte teljesen szabad kezet adtak az ottani mérnököknek és a velük dolgozó építésznek a hely kialakítására. A Google csak olyan általános irányelveket adott nekik, például azt, hogy "harminc méternél ne legyen távolabb egyik íróasztaltól se a legközelebbi nassolóhely" vagy hogy "sok általános használatú irodai szoba kell". A díszítés, az egyes emeletek kinézetét meghatározó tematika kitalálása mind az ott dolgozók feladata volt.

Csúszdák, rudak, igluk: körséta az irodában

A harmincméteres szabály és a mérnökök játékossága számos vicces megoldáshoz vezetett. Egyes emeleteket a tűzoltóállomásokról ismert csúszórudak kötnek össze. Rúd visz a második emeletről az első emeleti játékszobába, hogy a kikapcsolódni vágyó fejlesztők minél gyorsabban odaérhessenek a kezdődő Guitar Hero-versenyre vagy biliárdmeccsre. De rúd köti össze az ötödik és hatodik emeletet is, a gyorsabb közlekedés megkönnyítéséért. Az egyes rudak előtt táblák figyelmeztetik az arra járót: csúszni csak laptop nélkül szabad, mindent azért a Google sem enged. Az ebédlő miatt kritikus fontosságú földszint és az első emelet közé nem lehetett a nagyobb belmagasság miatt rudat szerelni - tudjuk meg a zürichi irodában dolgozó Rácz Balázstól - ezért ide kanyargós csúszda került. Balázs saját bevallása szerint negyvenöt másodperc szükséges az ebédlőbe éréshez: lecsúszik egy rúdon, végigsétál egy rövidke folyosón, végül lecsúszik a csúszdán, és már meg is kapja a harapnivalót.

A cég tárgyalói sem a konzervativizmus jegyében készültek. Az öt emelet mindegyikén kókuszdió alakú, bekucorodásra kitűnően alkalmas fülkéket, Svájc valamelyik sífelvonójáról leselejtezett négyszemélyes, telefonnal felszerelt gondolákat találunk, a sarkvidéki témájú szinten még két pingvinfigurákkal körberakott, műanyag iglu is található. Vezetőnk, Matthew elmondása szerint még kialakulóban van, hogy mire használják a zürichi Google-alkalmazottak - akik magukat viccesen zooglernek nevezik - ezeket a kuckó-jellegű tereket. A gondolákban például többnyire magán-telefonhívásokat bonyolítanak le, de arra is alkalmasak, hogy egy-egy kollégát félrehívjanak a mérnökök a frissen támadt ötletek megvitatására.

Forrás: [origo]
Sífelvonóból privát tárgyaló (még több kép)

A furcsa térhasználat és a szokatlan bútorok mellett minden emeletnek van egy témája. A körséta alkalmával jártunk zöld padlószőnyeges, virágos dzsungelben vagy a plüsspingvinekkel díszes sarki szinten, hawaii bungalóknak álcázott gépszervizzel és csónakból kialakított kanapéval beach-hangulatúvá varázsolt óceáni részlegen. De beléptünk antik hangulatú könyvtárba is, melynek előterében szecessziós hatásokat mutató kókuszokba ülhettek be beszélgetni a zooglerek. A tematikus gondolkodás az irodák neveire is jellemző, láttunk olyan folyosót, ahol minden ajtón a Csillagok háborújá-ból vett név mosolygott, máshol svájci városnevek vagy nagy művészek nevei töltik be az azonosító szerepét.

Azok sem maradnak munkára alkalmas hely nélkül, akiknek rossz napjuk van és nem szeretnének társasági életet élni, a csendes szárnyban a légy zümmögését is meg lehet hallani, úgy dolgoznak egymás mellett a koncentrációba merült programozók. A pihenni vágyókat pedig várja a céges masszázsszalon vagy az elheverésre tökéletesen alkalmas akváriumszoba.

Nagy ötletek, kis csoportok

A reklámízűnek ható bevezető előadásokat részben igazolják a Googleplex bejárása közben látottak. A helyiségek nagy része a négy-öt fős csoportokra van berendezve, a Google tapasztalatai szerint ennyi ember tud a leghatékonyabban együtt dolgozni, ez a méret ideális ahhoz, hogy minden résztvevőnek hallatsszon a hangja. Mert ötletet nem meghallani, elhagyni szinte bűnnek számít a cégnél: éppen ezért az elérhető falfelületek táblával vannak tele. A falra akasztott tábla és filcek ugyanúgy lehetnének a Google jelképei, mint az elhíresült lávalámpa és babzsákfotel, ezek együttese jobban jellemzi a cég irodáját, mintha csak egyiküket-másikukat emelnénk ki. Minden lazaság mögött ott van a tudat, hogy ezek a mérnökök milliók által használt szoftvereket fejlesztenek és tökéletesítenek, Zürichben például a keresőn, a Google Maps-en, a hirdetéseket kiszolgáló alkalmazásokon és a cég vállalkozásoknak tervezett Google Apps szolgáltatáscsomagján folyik a munka.

Forrás: [origo]
Hagyományos iroda is akad (még több kép)

A Nelson Mattos alelnök által említett helyi tudás felhasználásáról szóló gondolatok is a helyükre kerülnek a tizenkét iroda rövid bemutatkozása alatt. A Google Toolbar nevű Internet Explorer és Firefox böngészőkbe beépülő eszköztár legutóbbi továbbfejlesztése az izraeli Haifában történt: hozzáadtak egy olyan modult, amely pár karakter bevitele után megpróbálja kitalálni, mit akar keresni a felhasználó, és javasolja is ezeket a keresőszavakat. Az igényt az adta, hogy a jobbról balra írt héber szavak és a nyugati márkák begépelése nehézkes volt, billentyűzetkiosztást kellett váltani, lassította a felhasználót. A probléma megoldása azonban nem csak a héber nyelven íróknak hasznos, minden olyan nyelvhez használható az új technológia, ahol egy karakter begépeléséhez több billentyűt kell lenyomni. Azaz a haifai kutatócsoport megkönnyítette több millió kínai, koreai és japán életét is.

A funkció sikerét látva a harmincfős iroda további alkalmazási területeket talált ki a Google Suggest nevet kapó funkciónak, és beépítették az okostelefonok böngészőiben megjelenő Google keresőoldalba, hiszen a lassú szövegbevitelt itt is fel tudja gyorsítani. A kíváncsi olvasók a Google Labs oldalán ki is próbálhatják ezeket a funkciókat.

A vállalat oroszországi irodáiban is nyelvészeti problémákat oldottak meg a cég programozói. Az orosz a magyarhoz hasonlóan ragozó nyelv, ami azzal jár, hogy különböző esetekbe téve más és más lesz a szó vége. Ez a mindennapi szöveges keresés esetén is zavaró lehet, ha a felhasználó a tövet ugyan jól tudja meg, de az eltérő nyelvtani szerkezetek és ragozás miatt mégsem találja a vágyott tartalmakat, útirány keresésénél azonban katasztrofális lehet.

Britney Spears nyolcszáz módon

Jennifer Trelewicz és csapata erre talált megoldást: a keresőhöz olyan szótövező rendszert adtak, amely a rárakott toldalékok ellenére is felismeri az alapszót, és minden létező toldalékával együtt keres rá. Így a "Gorohovaja utcán", "utca" és "utcában" szavakra megjelenő találatokat egyaránt megkapja az, aki a Google térképszolgáltatásában pizzázót akar Szentpétervár szívében keresni. Az orosz programozók által kidolgozott számítógépes nyelvészeti eljárás természetesen más nyelvekre is alkalmazható: az arab, héber és cseh nyelveken már működik is kísérleti jelleggel.

Forrás: [origo]
Igluk a folyosón (még több kép)

A két funkció összeolvasztásából nyert eszköz az elgépelésekre is figyel, egy rosszul beírt név nem lehet akadály a keresőnek, hogy a felhasználónak a megfelelő találatot szolgálja ki. Britney Spears nevét például nyolcszáz módon lehet úgy elgépelni, hogy a Google mégis jó találatokat adjon ki. A szoftver nem csupán a neveket javítja, azt is észreveszi, ha a webcímet gépelte el a felhasználó: ehhez a funkcióhoz azonban már az kell, hogy a Google Toolbar telepítve legyen.

A Zoogleplexet elhagyva még egyszer végignéztem az épület elé tessék-lássék odalakatolt biciklik során. A kék, fekete, piros mountain bike-ok között ott fehérlik néhány olyan bicikli is, amelynek a vázára csupán annyi van felírva az ismerős szivárványszín betűkkel: Google. A cég figyel annyira az alkalmazottaira, hogy a masszázs és konditerem mellett az egészséges közlekedéshez szükséges kereteket is biztosítsa. A reptérre vivő buszra felszállva még eszembe jutott a reggeli forgalom a Petőfi hídon, aztán inkább már felejteni próbálom a biciklizést.