Szikrázó iPodokat vizsgálnak Japánban

Vágólapra másolva!
A szigetországban az Apple zenelejátszójának egy potenciális hibáját vizsgálják, miután egyes iPod Nanók töltés közben szikrázni kezdtek.
Vágólapra másolva!

A problémás eseteket még márciusban jelezte a gyártó az illetékes japán szaktárcának, amelynek névtelenséget kérő munkatársa nyilatkozott erről az Associated Pressnek. A hírügynökség úgy tudja, a jelenség az MA099J/A sorozatszámú iPod Nano készülékeket érinti, és valószínűleg az eszközökbe szerelt lítium-ion akkumulátor hibája okozza.

Egy esetről a Tokio dél-nyugati részén fekvő Kanagava prefektúrában számoltak be januárban, szerencsére a szikrázó akkumulátorok nem okoztak sérülést vagy komolyabb anyagi károkat. Az Apple japán képviselete egyelőre nem kommentált az esetet az AP-nek. A vizsgálatot folytató szaktárca szerint egyelőre nem tudni, hogy a problémás készülékeket a szigetországon kívül is értékesítették-e, Japánban közel félmillió darabot adtak el a gyanús típusból. Az sem ismert még, hogy a szikrázó akkumulátoroknak melyik cég lehet a gyártója - magukat a lejátszókat egyébként Kínában szerelik össze.

A többek között laptopokban, mobiltelefonokban, hordozható játékgépekben, vagy digitális fényképezőgépekben is alkalmazott lítium-ion típusú akkumulátorokkal kapcsolatban az elmúlt években számos esetben merült fel hasonló probléma, milliós nagyságrendben hívtak vissza és cseréltek ki globálisan ilyen alkatrészeket a különböző gyártók - az Apple iPodjaival azonban eddig nem fordult elő hasonló eset.