Vágólapra másolva!
A világ első kereskedelmi forgalomban is kapható, hordozható mp3-lejátszója mindössze 32 megabájtos volt, Dél-Koreából származik, és 10 éve, az 1998-as márciusi CeBIT kiállításon mutatták be először - ám Európában végül nem is került a boltok polcaira.
Vágólapra másolva!

A szöuli székhelyű Saehan Information Systems 1998 márciusában, a CeBIT kiállításon mutatta be a világ első mp3-lejátszóját, az MPMan F10-et. Természetesen ennek a készüléknek igen korlátozott funkciói voltak a mai mindentudókhoz képest. Az F10 mindössze 32 megabájtos tárkapacitással rendelkezett, és legfeljebb 128 kbps-os rátával kódolt digitális zenefájlokat tudott lejátszani. Mint a fotón is látszik, az apró folyadékkristályos kijelzőn a lehető legminimálisabb információk jelentek meg, például az, hogy hol tart az adott szám lejátszása, az előadó nevének, vagy a dal címének megjelenítése ekkor még luxusigénynek számított. Valószínűleg nem könnyítette meg a használatot az sem, hogy a fájlokat nem USB-n, hanem párhuzamos porton keresztül lehetett rátölteni az MPManre.

A lejátszó ára akkor 250 dollár (42 ezer forint) volt. Európában és Amerikában kereskedelmi forgalomban sosem volt kapható, azonban néhány importőrön keresztül hozzájuthattak azok, akik hajlandóak voltak akkor ilyen nagy összeget fizetni érte. Természetesen azóta a médialejátszók óriásit fejlődtek, ezért az összegért ma már 8 gigabájt memóriás, mp4 videókkal is elboldoguló hordozható ketyerét is be lehet szerezni. Az egyik legnépszerűbb lejátszó manapság az iPod, amelynek első verziója 2001-ben került a boltokba, azóta egy sor különböző változatban kapható, többek közt wifi-internetezésre alkalmas érintőképernyős, ultrakicsi, vagy éppen 160 gigabájt kapacitású verzióban - tíz évvel ezelőtt ezekről a funkciókról még álmodni sem mertek volna a felhasználók.

A Sony Rolly például saját zenéjére táncol az asztalon. Széleskörű multimédiás képességeinek hála már jóval sokoldalúbb az iPod Touch, amely tökéletes utitárs lehet bárki számára. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a PMP-kről sem (Pocket Multimedia Player), amelyek bár kezdetben PDA-kra hasonlítottak, mára már az mp3-lejátszók videós képességekkel rendelkező utódjai lettek.

Érdekesség, hogy a Microsoft a Zune-ból idén júniusig 1 millió darabot adott el, a Creative tavaly novemberben pedig 25 milliomodik lejátszóját értékesítette (1999 óta). Az abszolút rekord azonban egyértelműen az Apple nevéhez fűződik: a cupertinói vállalat 2001 végén dobta piacra az iPodot, és kevesebb mint hat év alatt 100 milliót adtak el az iPodokból,

(PCWorld.hu)