Kína lekörözte Amerikát az internethasználatban

Vágólapra másolva!
Kína elképesztően gyorsan növekvő webhasználói tábora valószínűleg meghaladta a világ mindeddig vezető internetes közösségét, az amerikait - írta a The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

Kínában - hivatalos pekingi adatok szerint - 2007-ben havonta átlagosan 6,1 millióval bővült az internetet használók száma, és elérte a 225 milliót. Az Egyesült Államoknak jelenleg 217 millió internetezője van.

Elemzők szerint óriási robbanás előtt áll a kínai webes hirdetési piac, amely elmarad az amerikai mögött. Az online reklámpiac aránya a kommunista államban 5, míg az Egyesült Államokban 10 százalék. A várakozások szerint az elkövetkező öt évben Kínában évente átlagban 18,5 százalékkal fog növekedni az internetezők száma, szemben az amerikai becsült 2,2 százalékos növekedési ütemmel. Szakértők szerint 2012-re Kínában 590 millió internethasználó lesz.


Az ázsiai országban jelenleg a lakosság mintegy 16 százalékának van internethozzáférése. Ez a mutató világviszonylatban 19,1, az Egyesült Államokban 69,7 százalékos. A rangsort 88 százalékos rátával Norvégia vezeti, Magyarország tavalyi becsült adata 35,2 százalék.