Vágólapra másolva!
Kiírta kedden az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).
Vágólapra másolva!

Pataki Dániel, az NHH elnöke kedden Budapesten a pályázat részleteit ismertető sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tender eredményhirdetése 2008 nyarán várható, míg a digitális műsorszórás még az idén elindulhat. A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetőantennával néz televíziót, a digitális szórás révén sokkal szélesebb műsorkínálathoz jusson hozzá.

A tendereket nettó egy millió forintért vásárolhatják meg a potenciális pályázók, a dokumentumok elektronikus aláírással vannak hitelesítve. A digitális átállás szabályairól szóló törvény szerint mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertese 12 évre szóló - úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyerhet el. A pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé. Arról is a majdani multiplex üzemeltető dönthet, hogy a Dtv-ben és a pályázati kiírási dokumentációban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti kínálatot.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg az egyik, vagy egyetlen nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobiltévés (DVB-H - Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége. A televíziós pályázat esetében több értékelési szempont is van: így például az új földfelszíni műsorterjesztésű általános tematikájú, szabad hozzáférésű műsorszolgáltató elérhetővé tétele, illetve a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira vonatkozó vállalások. A pályázónak előny, ha az MPEG-4 digitális jelfeldolgozási és tömörítési szabványt alkalmazza, illetve a DVB-H hálózaton folytatott műsorterjesztési szolgáltatás lehetővé tételének vállalása, azaz mobiltévé szolgáltatás nyújtása.

Pataki Dániel elmondta: a tömörítéstől függően egy multiplexen 5-10 tévé csatorna, illetve 8-10 rádiós csatorna jelenhet meg. Hozzátette: a menetrend szerint legkésőbb augusztus végén megköthetők a szerződések, igaz, az NHH abban bízik, hogy esetleg előbb is. Úgy vélte karácsonykor már biztosan fogható lesz 10 digitális tévéműsor az ország 30-40 százalékán, s legkésőbb 2009-elején megjelenhet a digitális mobiltévé szolgáltatás is.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke elmondta: a kiírást úgy fogalmazták meg, hogy akkor is messzemenően érvényesülnek a felhasználók érdekei, ha csak kevés, vagy egy pályázó lesz. Így például a nyertesnek vállalnia kell, hogy a felhasználóknak havi 600 forint körüli összegért lehetővé teszi egy olyan set top box bérletét, aminek segítségével fogható a digitális adás. A pályázatnak nem célja az állami bevétel növelése, ezzel szemben kifejezetten csökkenteni szeretnék a lakosság terheit - nyilatkozta Rozgonyi.