Megduplázzák az EDGE sebességét

Vágólapra másolva!
A Nokia-Siemens Networks által bejelentett Dual Carrier EDGE technológiája kétszeres adatátviteli sebességet tesz lehetővé a meglévő mobilhálózatokon.
Vágólapra másolva!

A finn mobilgyártó, Siemens-szel közös, távközlési infrastruktúráért felelős részlege által kifejlesztett szoftver 592 kilobit/másodperces adatátviteli sebességet tesz majd lehetővé a jelenlegi hálózatokon - írja a Slashphone. A szoftverfrissítést a harmadik negyedévtől érhetik el a mobilszolgáltatók.

A cég tervei szerint nem állnak meg ennyinél, mivel még van lehetőség a további sebességnövelésre. A Nokia-Siemens már korábban bejelentette, hogy dolgozik az EGPRS 2 szabványon, amely 1,2 megabites letöltési sebességet tesz majd lehetővé, vagyis mintegy négyszer gyorsabb a jelenlegi EDGE-nél, és ezzel utoléri a korai 3G-s hálózatok sebességét.

Az EDGE gyorsításáért felelős technológiák összefoglaló neve EDGE Evolution, míg a jövő 3G-s (UMTS) rendszereit LTE, vagyis Long Term Evolution néven emlegeti az iparág. Tavaly az amerikai AT&T mobilszolgáltató növelte meg saját EDGE-hálózatának sebességét, hogy kedvezzen az iPhone-tulajdonosoknak, a tengerentúlon ugyanis jelenleg nincs 3G-szolgáltatás.