Szinonimaszótárat kapott az Open Office

Vágólapra másolva!
Még csak bemutató változatban, de már használható a magyar szinonimaszótár, a névnaptár és egy speciális karaktereket tartalmazó segédeszköz.
Vágólapra másolva!

Az OpenOffice.org 2.4 magyar változatában a javított helyesírási szótár mellett a készülő magyar szinonimaszótár bemutató változata is helyet kapott - adta hírül a Hup.hu. A leggyakoribb pár száz szó (valószínűleg, tulajdonképpen, jó stb.) szinonimái mellett a hasznos tezauruszfunkciók szemléltetésére magyar névnaptárat, valamint a görög betűk és más Unicode-karakterek elérését egyszerűsítő bejegyzéseket is el lehet érni benne.

A készítők példája szerint a Lajos, 03-28, pi, jel vagy telefon szavak beírását és a Ctrl-F7 lenyomását követően a Lajos névnapjait, a március 28-ra eső névnapokat, a Pi jel kis- és nagybetűs változatát, a gyakrabban használt magyar írásjeleket és a telefonszámot bevezető telefonszimbólumokat lehet a dokumentumunkba beilleszteni.

A névnaptár a Magyar Webkorpusz szerinti leggyakoribb 1500 magyar keresztnevet tartalmazza. A keresztnevek és a többi szinonima is egy országos napilap utolsó 6 évfolyamának szókincse alapján lett gyakorisági sorrendbe állítva. A későbbiekben egy nagyságrenddel nagyobb, mintegy 2 millió cikket tartalmazó sajtóanyag fogja biztosítani, hogy a szinonimák és gyakorisági sorrendjük valóban a mai magyar köznyelvet tükrözze.

A szinonimakezelés másik újdonsága a toldalékolás lesz, ami még csak a szinonimaszótár parancssori tesztváltozatában próbálható ki. A szinonimaszótár az OpenOffice.org más változataiba is telepíthető a DicOOo tündér magyar nyelvi csomagjaival együtt. (Részletes információ és letöltés: Hup.hu)