Négyszázmilliót követelnek a Pirate Baytől

Vágólapra másolva!
A hanglemezkiadók több mint négyszázmillió forintnak megfelelő kártérítést követelnek a svéd torrentszájt üzemeltetőitől anélkül, hogy összeszámolták volna az elszenvedett veszteséget.
Vágólapra másolva!

A hanglemezkiadók nemzetközi szövetsége, az International Federation of Phonographic Industry (IFPI) hétfőn nyújtott be keresetet a Stockholm megyei bíróságon, amelyben 15 millió svéd koronás (vagyis több mint 410 millió forintos) kártérítést követel a ThePirateBay.org torrentoldal üzemeltetőitől - adta hírül a The Local című svéd híroldal.

A kártérítési pert megelőzően januárban a szövetség azzal vádolta meg Carl Lundströmöt, Fredrik Neijt, Peter Sundét és Gottfrid Svartholm Wargot, hogy bűnrészesek 24 zenei album, 9 mozifilm és 4 számítógépes játék illegális terjesztésében. A szájt üzemeltetői ellen a vád alapját az képezi, hogy a ThePiratebay.org teszi lehetővé a sorozatos szerzői jogsértéseket.

A zenekiadók előzetes vizsgálat lefolytatását is követelik, hogy megállapítsák, pontosan hányszor töltötték le a kérdéses albumokat az oldalról. Emiatt a vádlottak nem is értik, hogy az IFPI milyen alapon összegszerűsítette még a per előtt a követelt kártérítést, és Swartholm Warg szerint eleve magasabb árakkal dobálóznak a keresetben, mint amit a vásárlóknak a megjelölt kiadványokért fizetniük kell.

A fiatalember a The Localnak nyilatkozva kifejtette: szerinte védhetetlen a kártérítési követelés, és az IFPI-nek semmilyen stratégiája nincs velük szemben. Warg ugyanebben az interjúban finoman fordítva is elküldte a fenébe az IFPI-t.

A hatóságok mindeddig tehetetlenek a ThePiratebay-jel szemben, amelyet a liberális svéd törvények mellett az is véd, hogy szerverei a világban szétszórva üzemelnek. Az egyik legnépszerűbb oldal üzemeltetői már-már kultikus figurának számítanak a fájlcserélő-közösségekben, és bár közvetlen hasznot nem húznak a szájtból, időnként adományokat gyűjtenek rajongóiktól.