A hírolvasás magasiskolája

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek során a legtöbb asztali programnak megjelent az internetes megfelelője. Lehet csetklienst, levelezőprogramot vagy akár képszerkesztőt is futtatni böngészőben. Nincs ez másként a hírolvasókkal sem, több személyre szabható oldal várja a friss hírekre vágyókat.
Vágólapra másolva!

A hírcsatornákról szóló előző cikkünkben bemutatott, Newsgator oldalt használó olvasók is képesek voltak több számítógép között szinkronizálni az olvasott és olvasandó anyagokat, sőt még a felzászlózott, archiválásra méltó cikkek listáját is összhangban tartják a különböző gépeken. Azonban igazi szabadságot csak az online eszközök adhatnak a nomád lelkületű felhasználónak.

Online hírolvasók nomádoknak

Az asztali hírolvasók kinézetét ültette át a böngészőablakba a Google Reader nevű szolgáltatásával, amelyet sajnos még nem magyarítottak. A követett hírforrások listája az ablak bal oldalán egy vékony sávban kapott helyet, a felület fennmaradó részét a több nézetbe rendezhető híreknek tartották fent a keresőóriás hírolvasóját tervező dizájnerek. A felhasználó az egyes elemek között az előző és következő gombokra kattintva válthat, a sietősek számára azonban egybetűs gyorsbillentyűket is létrehoztak a szoftverben. Ezeket a billentyűk kombinációkat használva a Google Reader használata jelentősen felgyorsulhat, segítségükkel pár perc alatt át lehet futni a reggeli híreket kávézás közben. Érdekes funkciója a szolgáltatásnak, hogy lehetővé teszi az érdekes leletek megosztását a szolgáltatást szintén használó ismerősökkel. A felhasználó által megosztott linkekből saját hírcsatornát készít, sőt a más Google szolgáltatásban ismerősnek jelölt emberekkel automatikusan meg is osztja ezt a csatornát.

Forrás: [origo]
A Google Reader

Inkább a személyes nyitólapok hagyományát viszi tovább a francia Netvibes szolgáltatás, az ide regisztrálók előre elkészített dobozokból és saját hírcsatornákból állíthatják össze folyamatosan frissülő oldalukat. A magyar nyelven is kommunikáló szolgáltatásban több "fület" lehet létrehozni, így elkülönülhetnek egymástól a különböző témákba tartozó hírforrások. A jól sikerült oldalakat pedig egy kattintással meg is oszthatja a felhasználó a világgal, csupán a Netvibes Univerzumához kell rendelnie azt az oldalt. A Netvibes nem csupán hagyományos, írott hírforrásokkal boldogul, beilleszthetőek több városhoz tartozó időjárás widgetek, apró jegyzetfüzet, naptár, tennivaló lista, többféle keresőmező. Sőt, az elterjedtebb webes levelezőkre is képes benézni a szoftver, hogy a felhasználónak érkezett-e új levele.

Az asztali hírolvasókat kipróbálók számára jó hír lehet, hogy az RSS olvasó webalkalmazások használatához nem kell újra egyesével összeszedniük a kedvenc blogjaik és lapjaik listáját. Az összes asztali szoftver képes arra, hogy egy szabványos szövegfájlba mentse a felhasználó által összegyűjtött olvasnivalók listáját. Ezeket az úgynevezett OPML nyelven, azaz vázlat feldolgozó leíró nyelven, írott dokumentumokat bármelyik hírolvasóval meg lehet etetni, így a különbzöző programok közti költözés csupán pár percet vesz igénybe. Csupán a megosztott, becsillagozott érdekes híreket hagyja hátra a költöző, ugyanis ezek exportálására még nincsen szabványos formátum.

Forrás: [origo]

A Netvibes

Eszközök elszánt ínyenceknek

Az eddigi szoftverek és webalkalmazások csupán a kész, változatlan hírcsatornák olvasására nyújtottak lehetőséget. A nyílt szabványok és a találékony programozók azonban lehetővé tették, hogy a felhasználók automatikusan válogatni tudjanak az elérhető tartalomban, illetve hogy olyan oldalakhoz is hírcsatornát rendeljenek, amelyek régebbi tervezésük miatt nem kínálnak ilyesmit.

A Feed For Free szolgáltatás segítségével az internet anyanyelvének számító HTML nyelvben jártas felhasználók saját hírcsatornákat fabrikálhatnak bármely frissülő tartalommal rendelkező oldalhoz. Az eljárás rendkívül munkás, a feedet gyártónak az oldal forráskódjában kell olyan pontokat találnia, amelyek alapján a hírek elkülöníthetőek. A szolgáltatás megpróbál ehhez minden segítséget megadni, a különböző szintű elemeket eltérő színűre színezi, de egy-egy új feed létrehozása még így is hosszú félórákat igénybe vevő játszadozást kíván. Az oldal funkcióit alaposan dokumentálták a készítők, az elakadt felhasználókat a súgó többnyire képes továbbsegíteni a feedgyártás rögös útján.

Forrás: [origo]

Azonban ha egyszer elkészül az új csatorna, akkor addig nem kell hozzányúlni, míg az alapjául szolgáló weboldal struktúrája meg nem változik. Viszont egy-egy ilyen modernizáció után többnyire új, modern funkciók is megjelennek az oldalakon, például RSS csatorna is. A Feed For Free ingyenes szolgáltatás, és néha előfordul, hogy a használhatatlanságig lelassul, azonban az esetek nagy részében hasznos kiegészítője a hírek nagyfogyasztóinak.

Yahoo Pipes, a hírszelektáló

Már létező, ám túl sok információt tartalmazó hírcsatornák automatikus megnyirbálását teszi lehetővé a Yahoo Pipes nevezetű szolgáltatása. Ennek használatához már nem feltétlenül kell az oldalak forráskódjában matatni elég a világoskék milliméterpapírt idéző hátteren a megfelelő dobozokból összeállítja a saját szűrőszabályát. A bejövő hírcsatornát előre definiált szűrők, webes szolgáltatásokhoz készült speciális dobozok és logikai kapcsolók segítségével alakíthatja a felhasználó a kívánt formátumúra.

Forrás: [origo]
A Yahoo Pipes

A szolgáltatás jól eltalált dizájnja és az összelegózott szűrőszabályok egyszerű tesztelhetősége miatt a Pipes-szal egyszerűbb megbarátkozni, mint a fentebb ajánlott Feed For Free-vel. Egy bonyolultabb szabály összerakásával így is el tud menni pár óra. A legózni szerető olvasóknak azonban mindenképpen ajánljuk a Pipes-iot, mert igazán szórakoztató használni, beállítgatni.