Megadóztatná a kormány az internetet

Vágólapra másolva!
Csekély mértékű, ámde a piac nagyságából adódóan 600 milliós többletköltséget okozó járulék kivetését akarja bevezetni a kormány. A 0,8 százalékos járulékot az internetszolgáltatás árára vetnék ki, de további elektronikai termékek forgalmazása után is kivetnék a "kulturális adót".
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint a járulék a Nemzeti Kulturális Alapot gazdagítaná. Nem csak az internetszolgáltatás, de a wap és az mms után is 0,8-0,8 százalékot kellene befizetniük az alapba a szolgáltatóknak. A forgalmazóknak (importőröknek) pedig a híradástechnikai, illetve szórakoztatóelektronikai eszközök széles skálája után kellene 1-1 százalékot befizetniük az alapba. Kivetnék az adót több más mellett a digitális fényképezőgépekre, mobil- és vezetékes telefonkészülékekre, videókra, kamerákra, discmanekre, bizonyos memóriakártyákra és más adatrögzítőkre (ez utóbbiakra már 2 százalékot), valamint DVD-kre 3 százalékot.

Félig már elfogadták

A tervezetet tegnap fogadta el az országgyűlés költségvetési bizottsága, így a javaslat továbbmehet a parlament elé, ahol ugyan még lehet rajta módosítani, de ez már utolsó pillanatnak számít. A törvénytervezeteket ugyanis még az országgyűlési bizottságok elé tárás előtt a szakmai szervezetekkel is egyeztetik, ez azonban most elmaradt. Mint Menyhárt Zsolt, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSzE) titkára érdeklődésünkre elmondta: a szakmai szervezet is csak ma tudta meg, hogy tervezetet kedden elfogadta az illetékes parlamenti bizottság.

Menyhárt kifejtette: miközben az internetpenetráció növelése fontos kormányzati és össztársadalmi feladat, egy ilyen különadó lassíthatja a net magyarországi elterjedését. Az adó mértéke ugyan első hallásra csekély, de az ATSzE becslése szerint mégis évi 600 millió forint előre nem tervezett kiadást jelent az internetszolgáltatók számára. Menyhárt nem tudta megjósolni, hogy a különadót - ha bevezetnék - a szolgáltatók továbbhárítják-e az ügyfelekre, vagy "lenyelik" - mint mondta, ezt majd mindegyik internetszolgáltató maga dönti el. Egy átlagos, 5000 forintos internet-hozzáférés árát 40 forinttal drágítaná a járulék.