Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete továbbra is tiltakozik az internetadó ellen, amelynek bevezetését az Országgyűlés továbbra is szeretné keresztül vinni.

A legnagyobb hazai alternatív távközlési vállalatokat - többek között a UPC-t, az Antenna Hungáriát, a TVNetet vagy a GTS Datanetet - tömörítő Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) továbbra is tiltakozik az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata ellen, amely szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kell fizetnie az internetszolgáltatóknak.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által április 21-én összehívott egyeztetésen a távközlési piac szereplőinek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap megjelent képviselőivel. A távközlési cégek számára a kulturális járulék internet-szolgáltatásra való kiterjesztése abban a formában is elfogadhatatlan, ha a befizetett járulék 50 százalékát valamilyen formában a szektor visszakapná - bár ezt a felvetést a benyújtott törvénymódosítási javaslat nem tartalmazza, így megvalósulásához sem áll rendelkezésre semmilyen biztosíték.

"Az internet hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket, és hosszú távon az ország versenyképességének csökkenéséhez vezethet" - mondta el Szathmári Géza, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, a GTS-Datanet ügyvezetője. "Az információhoz való hozzájutás ráadásul olyan alkotmányos alapjog, amelyet nem szabadna adminisztratív eszközökkel korlátozni" - tette hozzá.