Írja meg CD-it ingyen!

Vágólapra másolva!
Bár a legtöbb optikai meghajtóhoz alapból mellékelik a népszedrű Nero valamelyik változatát, ha mégsem rendelkezne ezzel, akkor sem kell pénzt költenie rá: egy sor remek, teljes verziós CD/DVD-író alkalmazást tölthet le teljesen ingyen a Szoftverbázisról.
Vágólapra másolva!

Csupán három megabájtos a CDBurnerXP nevű szoftver, amelynek menürendszere szintén lokalizált, ráadásul nem csak otthoni használatra, de cégek számára is ingyenes - áll a fejlesztő honlapján. A CD-k és DVD-k mellett ez a program is elboldogul a Blu-ray és HD DVD médiumokkal is. Készíthető vele szabványos DVD-film-lemez, a képfájl-formátumok közül pedig a BIN, NRG és ISO típusokat kezeli.

Extra funkciói közé tartozik a beépített borítószerkesztő, illetve az, hogy bootolható, vagyis olyan lemezeket is lehet égetni vele, amelyekről a számítógép is elindítható - az ehhez szükséges képfájlokat innen lehet letölteni. Standard audiolemezeket mp3, WAV, OGG, FLAC és WMA fájlokból tud gyártani a CDBurnerXP.

INFRARECORDER

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Ha egy egyszerű, extra kis méretű szoftverre van szüksége, az InfraRecordert érdemes választania, telepítője ugyanis csupán három megabájtos. Használata nem nehéz, a menü nyelvéül ugyanis a magyar is kiválasztható. A program kétféle módban indítható, az InfraExpress ikonra kattintva egyszerű szöveges menü jelenik meg, melyben a feladatok közül válaszhatunk - sajnos ez a felület valamiért angol maradt. Az InfraRecorderre klikkelve az íróprogram főmenüje jelenik meg varázslók nélkül, de honosított változatban. A hagyományos adatlemezek írása mellett a szoftverrel mp3, wav, vagy ogg fájlokból audio-CD-t, továbbá DVD-filmet lehet készíteni, emellett támogatja az ISO, BIN/CUE, IMG, és RAW formátumú képfájlokat, és másolásra is használható.

FINAL BURNER FREE

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

A kilenc megabájtos FinalBurner még jobb választás lehet, ez ugyanis többféle fájlformátumot támogat, például AAC, MP4, MOD, MID, vagy WMA fájlokból is képes audio formátumú CD-t készíteni. Ugyancsak magyar nyelvű a menüje, a kezelőfelület azonban nem éppen attraktív, leginkább úgy néz ki, mint egy középiskolás informatika házi feladat végterméke. Ugyanakkor ez a szoftver képes akár például DivX, MP4, WMV, vagy MOV fájlokból konvertálással hagyományos DVD-filmet készíteni, amely asztali lejátszóban is működőképes, emellett hang-CD-ket is lehet vele a merevlemezre rippelni. Képfájlokból csak az ISO-t támogatja, megfelelő meghajtó esetén a HD DVD és Blu-ray lemezekkel is elboldogul.

Egyéni extrája az Autorun menü szerkesztő, ezzel meg lehet adni, hogy a kész lemezről mi töltődjön be automatikusan egy windowsos PC meghajtójába helyezve - hacsak a funkciót biztonsági okokból szándékosan nem kapcsolták ki.

DEEPBURNER FREE

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Egy újabb apró szoftver, a DeepBurner telepítője sem nagyobb három megabájtnál. Menürendszere magyar nyelvű, bár néhol akadnak benne angol párbeszédablakok is. A szokásos CD-, és DVD-írási funkciók mellett ebben a szoftverben is található Autorun-menü-, és borítószerkesztő, s bootolható lemezeket is készíthet - ehhez ugyancsak megfelelő képfájlokat kell letölteni hozzá. Képfájlokból csak az ISO formátumot támogatja.

ASHAMPOO BURNING STUDIO 6

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Két hete készült szoftverválogatásunk szereplője volt az Ashampoo cég szoftvere, amelyet e-mailes regisztrációért cserében ingyen lehet használni (alapesetben a felhasználó a cég hírlevelére is feliratkozik, ezt azonban le lehet mondani, s a szoftver továbbra is működőképes marad), és terméktámogatás is jár hozzá. A telepítés a szokásos módon megy végbe, minimális beavatkozást igényel, ráadásul a program is magyar nyelvű. Azaz első komolyabb kérdése az, hogy fel kívánunk-e iratkozni a Burning Studio új verzióiról hírt adó RSS-hírcsatornákra, illetve az Ashampoo új szoftvereit reklámozó ajánlatokra is. Az ingyenprogram további extrája, hogy akár Blu-ray-lemezeket is támogat - bár feltehetően ha valaki megvesz egy ilyen, egyelőre borsos árú hardvert, s a hozzá szintén nem olcsón írható médiumot is beszerez, feltehetően nem az írószoftver árán akar majd spórolni.

A főmenü egyszerűen áttekinthető, első pontjában a megadott mappákat és fájlokat lehet lemezre írni, illetve a le nem zárt CD-ken lévő adatokat lehet újakkal kiegészíteni. A Fájlok és mappák mentése és helyreállítása egy alapfunkciós biztonságimentés-szolgáltatást takar, sajnos teljes rendszert nem, legfeljebb mappákról lehet másolatot készíteni vele. A harmadik pontban hagyományos audio-CD-ket lehet égetni, de ugyanitt lehet egy ilyen típusú lemez sávjait mp3 formátumba menteni, illetve mp3 vagy WMA-fájlokat tartalmazó lemezt írni. A Filmfájlok írása menüpont leglényegesebb eleme a DVD-film írása, sajnos azonban a Burning Studio 6 nem képes maga legenerálni a szükséges struktúrát (a megfelelő módon elhelyezett VOB, IFO és BUP fájlokat), ez viszont egy átlagfelhasználó számára túl nagy falatnak bizonyulhat, mivel cseppet sem kényelmes megoldás. Például egy letölhető Linux kiírásakor lehet hasznos a Disk Image-k készítése/írása (sic!) menüpont, itt ISO és BIN/CUE formátumú lemezképeket lehet CD-re és DVD-re írni.

STARBURN FREE

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Korrekt optikaimédia-író szoftver, telepítésénél egyedül arra kell vigyázni, hogy az egyik ablakban saját webes keresőszolgáltatásának telepítését ajánlja fel a böngészőkbe, amely így felülírja például a tipikusan használt Live Searchöt vagy a Google-t. Mostani válogatásunk egyetlen szereplője, amely nem rendelkezik magyar kezelőfelülettel.

Ugyanakkor tetszetős a menürendszere, a főbb funkciókat a baloldali oszlopból egyetlen kattintással el lehet érni. Az extrák között a Blu-ray és HD DVD lemezekkel való kompatibilitást, az automata frissítést és a CD-grabber funkciót lehet megemlíteni, de hasznos lehet a beépített virtuális meghajtó is, amellyel képfájlokat lehet befűzni úgy, mintha azokat DVD-re írtuk volna.