Vásároljon nyugalmat PC-jéhez!

Vágólapra másolva!
Szakdolgozatírás közben tropára ment rendszerek, winchesterhiba miatt elvesző adóbevallások, nyaralós fotók, a legrosszabb pillanatban bekrepáló Windowsok - az otthoni felhasználók rémálmai. Pedig kényelmesen is lehet védekezni a hasonló szituációk és az idegbaj ellen: biztonsági mentéssel. Ingyenes alkalmazásokból nem találtunk megfelelőt, így ezúttal három fizetős szoftvert, az Acronis True Image-et, a Nero BackItUpot és a Norton Ghostot mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Bár a Windows XP-ben és a Vistában is megtalálható a Rendszervisszaállítás, vagy System Restore néven ismert funkció, ez csak korlátozott védelmet biztosít a váratlan meghibásodások, összeomlások nyomán bekövetkező adatvesztésekkel szemben.

A manuálisan ki is kapcsolható komponens ugyanis csak a fontosabb rendszerfájlokról és a rendszerleíró adatbázisról készít egy mentést - a teljes rendszer visszaállítást biztosító funkcióval csak a Windows Vista Business, Enterprise és a legdrágább - egy gépre telepíthető kiadásban 50 ezerért megvehető - Ultimate verzió rendelkezik - ez utóbbiak birtokában egy mezei felhasználónak nincs is szüksége külön megvásárolandó szoftverre - bár az is igaz, hogy egy tipikus otthoni júzer nem ezeket a verziókat vásárolja.

Korrektül használható, teljes rendszer lementésére is képes ingyenes alkalmazást nem sikerült felkutatnunk (ha ön ismer ilyet, kérjük jelezze kommentben), ezért három fizetős szoftver vizsgálatával próbáljuk bebizonyítani, hogy akár a nyugalmat is meg lehet vásárolni PC-re.

Nero 8 BackItUp

Az ismert CD/DVD-író alkalmazás (próbaverziója itt található) teljes, 18 ezer forintos csomagjának részét képezi a BackItUp névre hallgató biztonságimentés-készítő szoftver. Jelen felsorolásunk egyetlen tagja, amelynek menüje magyar nyelven szól a felhasználóhoz. Sajnos ebben az egy dologban gyakorlatilag ki is merülnek előnyei: az első próba során jó félórányi winchesterkerregtetés nyomán a program benyögte, hogy a rendszert tartalmazó partíciónkat nem hajlandó biztonsági menteni, mivel az használatban van - persze, hiszen Windowsból indítottuk.

Forrás: [origo]

Mi a megoldás? A Nero menüjéből elérhető egy olyan funkció, amely egy írható CD-re vagy DVD-re készít egy Linux-alapú rendszerlemezt (erre a dobozos verzió birtokában nincs szükség), melyről elindítható a PC akkor is, ha a telepített operációs rendszer - legyen az Windows, vagy bármi más - működésképtelenné vált. A betöltődő grafikus felületen egyszerűen ki lehet választani a backupolni kívánt partíció, ez esetben már hibaüzenetet sem kaptunk, bár alapbeállítások mellett 1 óra 18 percbe tellett, mire a mentés a tesztelésre használt laptophoz kapcsolt USB-s merevlemezre került. A 20 gigabájtos rendszerünk biztonsági másolata összesen 9,22 gigabájtot foglalt, és öt fájlra szétbontva, vagyis egyszerűen DVD-re írható formában másolta a program a kiválasztott mappába.

Összbenyomás

A Nero 8 teljes csomagját 18 ezer forint körüli összegért lehet megvenni idehaza, a szoftver a CD/DVD-író és a backup-funkciókon túl többek közt médialejátszót és multimédiás szerkesztőprogramokat is tartalmaz. A BackItUp nevű modulja bár magyar nyelven kommunikál a felhasználóval, csupán alapszintű szolgáltatásokat kínál, ráadásul a mentés ideje alatt nem is lehet használni a számítógépet, ami komoly hátrány - bár legalább a PC automatikus kikapcsolását felkínálja.

Acronis True Image 11

A biztonságimentés-készítő szoftverek körében az Acronis neve már évek óta jól cseng, legújabb, tizenegyes verziója nemrég jelent meg (próbaverzióját innen lehet letölteni), ezért a cég honlapjáról online vásárlással bruttó 58 euróért, vagyis nagyjából 14 ezer forintért szereztük be, mert épp szükségünk volt rá. Dobozos verzió híján a munkát itt is rendszerindító lemez megírásával kellett kezdeni, bár ezt lehet a winchesterről leválasztott biztonsági partíció létrehozásával helyettesíteni, ám ez persze jelentős gigabájtokat von le a szabad kapacitásból.

Forrás: [origo]

Az Acronis szoftverét sajnos nem honosították, cserébe viszont akár munka közben is lehetséges mentést készíteni vele a rendszerről, még azt is meg lehet adni, hogy a fájlba mi ne kerüljön bele - például az mp3-gyűjteményt vagy a letöltött videókat is ide lehet sorolni kiterjesztésük alapján. Ugyanarról a rendszerről a True Image a böngésző, levelező és chatprogram futása mellett is 13 perc alatt elkészítete a biztonsági mentést, melnyek mérete a 10,2 gigabájt lett.

Rendkívül hasznos lehetőség még az is, hogy nem szükséges minden alkalommal teljes mentést végezni, a Create an incremental backup opciót választva megoldható, hogy csak az előző mentés óta végbement változások rögzüljenek. Ekkor egy második fájl kerül mentésre, ami már jóval kevesebb helyet foglal a merevlemezen - viszont csak az első backuppal együtt működőképes. Az átlagfelhasználók idegeit hivatott védeni még a Try&Decide nevű funkció, melynek használatához szintén be kell áldozni gigabájtokat, cserében viszont lehetővé teszi, hogy minden kockázat nélkül feltelepítsenek egy szoftvert, illesztőprogramot, vagy kétesélyes műveleteket hajtsanak végre az operációs rendszerben. Ha ezt megtették, és minden rendben van, egyszerűen leokéznak egy ablakot, ha viszont nem, mindent vissza lehet vonni az eredeti állapotra, mivel a telepítés valójában egy virtuális gépre történt, így kárt sem okozhat.

Norton Ghost 14.0

A Symantec szoftvere is régi motoros a backupszoftverek világában, sokan nem is ismernek a Ghoston kívül más terméket. Sajnos mivel a társaság antivírus-szoftvereinél kevésbé népszerű alkalmazásról van szó, ezt a programot sem honosították a fejlesztők, mi egy angol nyelvű verziót kaptunk a hazai képviselettől kipróbálásra, a boltokban 20 ezer forintba kerül. Bár ez a szoftver közepes méretű kartondobozban érkezett, ez csupán reprezentációs célokat szolgál, belsejében ugyanis egy szál papírtokba bújtatott CD-n kívül semmi más nem található.

Forrás: [origo]

A telepítés ennél a szoftvernél sem igényel informatikai képesítést, indítást követően varázsló is segíti a kezdő felhasználókat. Az Acronishoz hasonlóan a Norton-szoftverrel is lehetséges munka közben biztonsági mentést készíteni, ugyanazon a számítógépen még egy kicsivel gyorsabban, 12 perc alatt végzett a feladattal az alkalmazás, a végeredmény egy 10,9 gigabájtos backupfájl lett. A Symantec termékével is lehetséges inkrementális mentéseket végezni, azaz csak a változásokat hozzáírni a korábban már lementett állományhoz. Mind az Acronisnál, mind pedig a Norton Ghostnál lehetséges meghajtóként is kezelni a biztonsági mentéseket, ez például akkor jó, ha csupán néhány fájlra van szükség a backupból, emiatt nem kell teljesen kibontani, telepíteni az állományt.

Összegzés

Kizárólag gazdasági szempontokat vizsgálva a három program közül a Nero 8 lenne a legjobb vétel, hiszen ehhez a biztonsági mentést végző szoftver mellett CD/DVD-író, és multimédiás szerkesztőszoftverek is járnak. Ugyanakkor ez az alkalmazás csupán alapszintű mentési lehetőséget kínál, s ne feledjük, hogy csak úgy tudja lementeni a rendszert, ha azt nem használjuk. Noha a tömörítés teljes kikapcsolásával (az alapbeállítástól eltérve)valamelyest gyorsíthattunk volna a mentés folyamatán, de valószínűleg ekkor sem lett volna képes behozni a másik két rivális előnyeit.

Az Acronisszal és a Norton Ghosttal ugyanis rendkívül kényelmesen lehet pillanatképet rögzíteni rendszerünkről: bár a mentés folyamán némileg lelassul a rendszer, azért böngészni, chatelni vagy épp filmet nézni eközben is tudtunk a tesztre használt laptopon, ráadásul mindkét termék negyedóránál gyorsabban végzett a feladattal. Az egyszerű használat azért fontos, mert ha a backupok készítése nyűg, bizonyára mindenki halogatni fogja ezek készítését, míg egy egyszerű szoftver gyakori futtatásától sem fog ódzkodni, ráadásul az inkrementális mentés segítségével egy-egy új alkalmazás telepítése előtt is lehet gyorsmentéseket végezni, megelőzendő a hibajelenségeket.

Mivel egyiküket sem magyarították, s nagyon hasonló funkciókat kínálnak, mi a nagyjából hatezer forinttal olcsóbbik alternatíva, az Acronis True Image Home 11 mellett tesszük le voksunkat.