Százmilliót hajtanának be a TorrentSpy fájlcserélőn

Vágólapra másolva!
Pár hete húzta le a rolót az egykor legnépszerűbb fájlcserélő oldal, de az MPAA nem nyugszik, és kártérítést követel a szájt üzemeltetőitól.
Vágólapra másolva!

Az amerikai filmstúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America számára a Los Angeles-i bíróság több mint 110 millió dolláros kártérítést ítélt meg a pár héttel ezelőtt bezárt TorrentSpy.com fájlcserélő oldal ellen. Az ügyben lejáró Florence-Marie Cooper bíró a torrentkeresőn keresztül megosztott, összesen 3699 film és tévésorozat mindegyike után 30 ezer dolláros kártérítést szabott ki, innen a gigantikus összeg.

Az MPAA vezetője, Dan Glickman közleményében fejezte ki elégedettségét az ítélettel kapcsolatban, mondván, a TorrentSpy elleni ítélet a stúdiók "színtiszta győzelmét" jelzi, és intő példát mutat a hozzá hasonló "kalózszájtok" számára, hogy nem úszhatják meg a jogtulajdonosok által indított eljárást. Az ügyben már csak az a kérdés, hogyan fogják behajtani a filmstúdióknak járó kártérítést, mivel a TorrentSpy egykori üzemeltetője, a Valence Media nem rendelkezik ekkora tőkével. A szájt ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy eltúlzottnak és méltánytalannak tartja az ítéletet.

A szájtot 2006 februárja óta perelte az MPAA, és bár eddig csak egy kisebb, 30 ezer dolláros büntetést szabtak ki rá az eljárás megnehezítése miatt, mivel a szájt üzemeltetői a bíróság szerint eltüntettek bizonyos adatokat, amelyek a jogsértő anyagokra vonatkoztak. A TorrentSpy-t végül önkéntesen állították le azért, hogy a tulajdonosoknak nehogy ki kelljen adniuk a felhasználókra vonatkozó információkat, és ezt megelőzően az USA-ban indított per miatt az amerikai látogatókat már le is tiltották az oldalról.