Vágólapra másolva!
A Nokia Siemens Networks a napokban, Ausztriában prezentálta legújabb technológiáját, az I-HSPA névre keresztelt szupergyors letöltési sebességre, 10 Mbit/sec-re képes vezeték nélküli megoldását. 
Vágólapra másolva!

A Mobilkom Austriával közösen végrehajtott teszt során, a Nokia Siemens Networks egy újabb mérföldkőhöz érkezett a 4G felé vezető úton. Ausztria piacvezető mobilszolgáltatójával közösen egy olyan új, költséghatékony megoldáson dolgoznak, amellyel átmenetet lehet képezni a jelenlegi HSDPA-rendszerek és a 4G-nek nevezett LTE- (Long Term Evolution - hosszú távú fejlődés) hálózatok között. Az I-HSPA-t arra fejlesztették ki, hogy egyszerre több ügyfél igényeit szolgálja ki, lehetőleg minél nagyobb sávszélesség biztosítása mellett.

Az új hálózattal akár interneten keresztüli játékot, gyors böngészést, videotelefonálást és nagyméretű streaming fájlok letöltését is meg lehet valósítani. A tesztek során kiderült, hogy a I-HSPA (Internet High Speed Data Access) maximálisan 10,1 Mbit/sec letöltési sebességre képes. A 173 Mbit/sec-re képes LTE-vel szoros viszonyban lévő új technológia a jelenlegi mobilinternet-rendszerekkel is kompatibilis, így viszonylag vonzó költségek mellett lehet bevezetni a kereskedelmi szintű szolgáltatást.

Az I-HSPA használatával egy olyan, harmadik generációs architektúra jön létre, amely a WCDM- technológiára épül - ez a megoldás jelenti a jelenlegi harmadik generációs hálózatok alapját is - amelynek keretébe a felhasználó által használt bázisállomás direkt módon csatlakozik fel a világhálóra, így létrehozva a lehető legköltséghatékonyabb megoldást. Az I-HSPA szerencsére minden meglévő HSPA-készülékkel kompatibilis, így például a telefonokba épített adóvevőket sem kell lecserélni.