Enyhült a netcenzúra Kínában a földcsuszamlás miatt

Vágólapra másolva!
A mindennapos gyakorlattól eltérően a múlt hétfői Kínát sújtó földcsuszamlás nyomán a helyi bloggerek bejegyzései, üzenetei gyakorlatilag bárminemű cenzúra nélkül kerülhetnek fel a világhálóra - számolt be az Associated Press.
Vágólapra másolva!

Miért gyerekek közül került ki a földrengés legtöbb áldozata? Vajon a segélyek mekkora része érkezik meg valóban a katasztrófa súlytotta területre?" Ehhez hasonló, kissé provokatív kérdések is megtalálhatók a FanFou nevű mikroblogging-oldalon publikált üzenetek között.

Noha az ázsiai országban található a világ legtöbb internet-, és mobiltelefon-használója, Kínában külön hivatal végzi a világhálón megjelenő tartalmak cenzúrázását. A múlt heti, több mint 32 ezer áldozatot követelő szecsuáni földcsuszamlás kapcsán azonban úgy tűnik, az információk csaknem szabadon áramolhatnak az interneten és a mobilhálózatokon - számolt be az AP.

A hírügynökség beszámolója szerint az sms, a chat vagy a blogok az első kézből származó információk legfontosabb forrásainak tekinthetők. Xiao Qiang, a Kaliforniai Egyetem kínai származású újságírás-professzora úgy nyilatkozott, bár nem merné kijelenteni, hogy kínai vezetés a katasztrófa óta egyáltalán nem gyakorol kontrollt a tartalmak felett, a cenzúra mértéke jóval kisebb a megszokottnál. A netes párbeszédek csaknem teljesen szabadon folyhatnak a különböző online fórumokon, még a kritikusabb hangvételű hozzászólásokat sem távolítják el. A professzor egyben a kínai webszájtok monitorozását és fordítását végző China Internet Project vezetője is.

Kínában legutoljára 1976-ban történt a mostanihoz hasonló erősségű földcsuszamlás, akkor azonban csak évekkel később került nyilvánosságra, hogy a katasztrófa több százezer emberéletet követelt. A múlt hétfői 7,9-es erősségű földrengéssel kapcsolatos hírek azonban nagyon gyorsan körbejárták a világot a blogokon, mobiltelefonos üzeneteken keresztül. Múlt hét pénteken kormányzati tisztviselők online konferenciát is szerveztek, melyben többek között arról is szó esett, hogy mi lehet az oka, hogy a földrengés nyomán számos iskola összedőlt.

Xiao professzor az AP-nak úgy nyilatkozott, a változás részben annak is köszönhető, hogy a kínai vezetés rájött arra, hogy az internet korában nem jó ötlet valamire lassan reagálni, vagy elhallgatni dolgokat. Ugyanakkor a helyzet még korántsem rózsás: online publikált üzeneteik nyomán tizenhét embert vettek őrizetbe, sokukat közülük arra köteleztek, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot az emberektől téves információk publikálása miatt. Emellett a helyi rendőrség arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ügyeljenek arra, hogy csalók hamis adománygyűjtő üzenetek segítségével próbálnak pénzt szerezni.