Gigabyte M528: Az Atom-alapú webterminál

Vágólapra másolva!
Egy - véletlenül - idő előtt aktivált weboldal alapján kiderült, hogy a Gigabyte hamarosan egy, az Intel által kifejlesztett Atom-processzorra épülő, hordozható mobilinternet-készüléket dob piacra. A Linux operációs rendszert futtató eszköz nem lesz olcsó.
Vágólapra másolva!

Az Intel által kifejlesztett Atom-processzorcsalád elsősorban olyan mobileszközök számára készült, ahol fontos szempont a nagy teljesítmény és az alacsony fogyasztás. Az egyik első, ilyen lapkával felszerelt eszköz lehet a Gigabyte által hamarosan bevezetésre kerülő M528 internet-terminál. Egy ausztrál internetes bolt honlapján tűnt fel rövid időre az újdonság - a Tegatech cég portálján, ahol a leendő vásárlók előrendelést adhattak le a készülékre.

A Gigabyte M528 azonban a felhasználók mérsékelt lelkesedésére számíthat. Az eszköz ára 1200 ausztrál dollár volt az említett oldalon, ami1130 amerikai zöldhasúnak felel meg. Az 1000 dollár feletti laptopok pedig manapság elég drágának számítanak, és leginkább a felső kategóriába tartoznak. (Csak pédaképp: az Apple pozícionálja ebbe a szegmensbe a termékeit.)

A Gigabyte M528 ugyanakkor izgalmas készüléknek ígérkezik. A benne lévő processzor 800 Mhz-es, és ezzel már a komolyabb teljesítményt igénylő szoftverek is futtathatók lesznek. A eszköz TFT LCD-kijelzőjének a felbontása igen meggyőző: 800x480 képpont, ami tökéletesen elég a weboldalak böngészéséhez. A teljes QWERTY-billentyűzettel felszerelt M528 szétcsúsztatható készülék, amely ugyanakkor összecsukva is éppoly elegáns.

A vezeték nélküli internet szerelmesei a beépített HSDPA-modullal vagy a wifi-csatlakozóval tudnak felkapcsolódni a világhálóra. A beépített GPS-adóvevő segítségével az autónkból is könnyen tájékozódhatunk. A hátlapon található fényképező 3 megapixeles képek készítésére alkalmas.