TérErő - kortárs festők a mobilitás világáról

Vágólapra másolva!
A minőségi kultúra támogatójaként a T-Mobile a K. Petrys Házzal közösen újabb különleges képzőművészeti kezdeményezést indított el. A TérErő című projekt keretében 12 kortárs művész a kommunikáció szabadságáról alkotott véleményét, gondolatait alkotónként 12 festményen, összesen tehát 144 műalkotáson keresztül tárja a nagyközönség elé.
Vágólapra másolva!

Az alkotásokat a június 3-a és 8-a között a Műcsarnokban megrendezésre kerülő TérErő című kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Itt találkozhatnak majd Bernát András, Bukta Imre, Chilf Mária, Csurka Eszter, dr. Máriás, Duliskovich Bazil, feLugossy László, Nádler István, Roskó Gábor, Soós Tamás, Swierkiewicz Róbert és Szücs Attila festményeivel.

A TérErő című képzőművészeti projekt egy olyan, gondolatébresztő alkotássorozat dokumentációja, amelynek részeként a művészek motivációikról, felvetéseikről, gondolatvilágukról - a műalkotásokon túl - interjúk és portréfilmek formájában is számot adnak.

A Pálos György rendező, Winkler Nóra és Erdélyi Zsolt "Superman" közreműködésével készülő beszélgetések írott változatát és a festményeket, valamint Spiró György előszavát, illetve Petrányi Zsolt esszéit felvonultató album révén egy, a kommunikáció és a művészet témakörét felölelő, képekben és szavakban egyaránt kifejeződő alkotói gyűjteményt is kézbe vehetnek majd az olvasók. A TérErő című képzőművészeti album a kiállítással azonos időben jelenik meg.

"Tizenkét alkotó karakteres művei és nyilatkozatai biztosan érdekesek, és valamiképpen bizonyosan jellemzőek a korra. Nem egy iskola tagjai, nem is egy nemzedékbe tartoznak, de közülük némelyek meglepően sok vonásban rokonok. Hogy kordokumentumnál több-e egy ilyen kötet, az utólag szokott kiderülni - írja Spiró György a bevezetőjében.

Forrás: [origo]
Roskó Gábor: Angol király

Petrányi Zsolt esszéjében pedig a következőképpen vélekedik a TérErő kiállításról : "A festészet, mint műfaj, egy igen lehatárolt kifejezésforma. Meghatározott az anyaghasználata, és meghatározottak azok az eszközök, amivel az alkotás kivitelezhető. A vászon egy olyan felületet jelent a festőknek, ami üres négyzetcentimétereivel vagy négyzetmétereivel bárminek lehet a kiindulópontja. A vászon a legkülönfélébb kifejezési módoknak adhat teret, rajta minden megtörténhet, jó és rossz egyaránt helyet kaphat, de a végeredmény akkor is csak festészet marad. Ez a jellegzetesség összekötő kapocsként meghatározza a festményekről való beszédmódot és értékelést. Ennek a műfajnak a képzőművészet alakulásán belül önálló története van, ami a legmesszebbre vezethető vissza a művészet történetében. A TérErő kiállítás mint vállalkozás, épp ezért vet fel érdekes kérdéseket. Míg címében arra utal, hogy "erőteret" ír le ebben a régióban, addig meghatározza azt a műfajt, amiről beszélve ezt állítja."

Forrás: [origo]
Szűcs Attila: Tesla a sivatagban

"A T-Mobile elhivatott támogatója a magas színvonalat képviselő művészeteknek, ezért is öröm számunkra egy újabb kortárs képzőművészeti projekt mellé állni. Fontosnak tartjuk a tehetséges hazai művészek felkarolását, bemutatkozási lehetőségük megteremtését. Szeretnénk hozzájárulni a mai kor digitális kultúrájának, az információs korszakra visszavezethető új értékek dokumentálásához, és ahhoz is, hogy azokat személyesen vagy egy kötet formájában a lehető legtöbben megismerhessék." - mondta Winkler János, a T-Mobile vezetője.