Európába jön a Google Street View

Vágólapra másolva!
A Google térképeire utcaképeket készítő kamerás autói már az európai nagyvárosokban is feltűntek, ami aggodalommal tölti el az uniós adatvédelmi biztost.
Vágólapra másolva!

Európa-szerte feltűntek a Google Mapshez 3D-s utcaképeket készítő autók: a speciális kamerával felszerelt fekete Opel Astrákat eddig Párizsban, Barcelonában, Milánóban, Rómában és Amszterdamban kapták lencsevégre az internetezők. A járművekről készült fotókból többek közt a német Google Watch Blog ad alapos válogatást annak köszönhetően, hogy a szemtanúk rendre fel is töltötték azokat a Flickr fotómegosztóra. Az internetes vállalat már több mint húsz amerikai nagyvárosról kínál utcaszintű felvételeket a webes térképeken, amelyek hamarosan az európai metropoliszokhoz is elkészülhetnek.

Az Európai Unió adatvédelmi biztosa nem örül a fejleményeknek: Peter Hustinx még május közepén nyilatkozott úgy, hogy bár a közterületen való fotózás általában nem ütközik törvénybe, a városok minden utcájának végigfotózása már más elbírálás alá eshet. Az Egyesült Államokban is volt probléma abból, hogy a Google kamerái kényes helyzetben örökítettek meg egyes embereket, és arra is akadt példa, hogy a fotós autó magánterületre tévedt be. Ilyen esetben a felhasználók jelzései nyomán a kérdéses képeket eltávolították a rendszerből, legújabban pedig minden arcképet elhomályosítanak a fotókon.

Az internetezők nagy derültségére az elhomályosítás néhol túl jól sikerült: a New York-i Central Parkban egy sétakocsit húzó ló "arcát" is felismerhetetlenné tették a Google szakemberei (akik valószínűleg egy arcfelismerő szoftverre bízták a munkát). Hogy az EU-s adatvédelmi biztos aggodalma nem alaptalan, azt a Rómában cirkáló kamerás autóra reagáló polgárok is megerősítették. A Times Online riportere szerint az utcáról tömegével menekültek be az emberek a boltokba, kávézókba, amikor a jármű feltűnt a környéken, így a felvételeken valószínűleg nem kell majd túl sok arcot kitakarni, mivel azokon főleg a járókelők háta lesz látható.

Nem tudjuk, Budapest vajon mikor kerül sorra a nagy fotózásban, de ha biztosra szeretne menni, és nem szeretné viszont látni magát a Google Térképeken, óvakodjon a magas kameraállvánnyal felszerelt, az ajtajukon Google-címkét viselő fekete Opel Astráktól: az olyanoktól, mint ez itt a képen.