Terepkütyük hétköznapra

Vágólapra másolva!
Ön is az a típus, aki hajlamos leejteni a digitális kamerát, beleönteni a kávét a laptopba, vagy a patakba pottyantani a GPS-t? Ha igen, a hagyományos típus helyett válasszon terepen való használatra szánt kütyüt: piaci körképünkkel ebben próbálunk segíteni.
Vágólapra másolva!

Fehér holló a strapabíró mobil

Forrás: [origo]
Nokia 5500 Sport

Manapság szinte mindenkinek van mobiltelefonja, ezeket a kütyüket ráadásul a legtöbben nagyon gyakran is használják - érdemes tehát egy strapabíró modellt választani. Nos, rossz hírünk van, úgy tűnik a víz-, és ütésálló mobilok nem voltak kelendőek, ugyanis mostanra gyakorlatilag teljesen eltűntek a boltok polcairól, csaknem lehetetlen ilyen készüléket beszerezni. Míg óriásképernyős, fényképezős, zenelejátszós típusokból tucatnyi kapható, a hazai boltok kínálatában mindössze egyetlen strapabíró modellt, a Nokia 5500 Sportot leltük fel: bizonyára nem volt jelentős kereslet a fizikai behatásoknak ellenálló készülékek iránt, olyan gyakran váltogatják az emberek mobiljukat, hogy ha összetörik, inkább vesznek egy másikat.

Az általunk két évvel ezelőtt tesztelt típust már nem mai darab, legfeljebb egy-egy készletből megmaradt példányát lehet megcsípni a netes áruházakban. Ennek a készüléknek rozsdamentes acélból készült a váza, képernyőjét is vastag üveg védi a sérülésektől, fröcssenő víztől, portól és ütődésektől. Adatátvitelből legfeljebb EDGE-re képes, de 8 megabájtos belső memóriája microSD-kártyákkal kibővíthető. Zenelejátszó és beépített lépésszámláló és Bluetooth képezi extráit, nagyjából 50 ezer forint körüli áron lehet elcsípni a neten újonnan.

Olympus-dömping a vízálló fényképezők terén

Forrás: [origo]
Olympus mju 1030 SW

Szerencsére a terepre szánt fényképezőgépekből már jobb a helyzet, ezekből több fajtát is találtunk: a legtöbb típust az Olympus gyártja, a Ricoh és Pentax hasonló készülékeivel nem nagyon találkoztunk idehaza. A japán cégnek három ilyen modellje is kapható idehaza, a mju 770-es, 850-es, és a 1030-as (előbbit használta a Bamako-ralin induló csapatunk is). A három gép 70, 75 és 90 ezer forint körüli összegért vihető haza, paramétereik között azonban említésre méltó különbségek vannak, de mindhárom típus elektronikáját masszív fémburkolat védi az ütéstől, a nedvességtől és a portól, s ha koszosak lesznek, akár a csap alatt is meg lehet tísztítani gépházukat.

A 1030-as és a 770-es például 10 méteres mélységig vízálló, a 850-est pedig csak 3 méter mélyre lehet búvárkodni vinni, viszont mindegyik állja a sarat mínusz 10 Celsius fokig. A legnagyobb, 10,1 megapixeles felbontást a legdrágább, 1030-as modell kínálja, két társa 7,1 és 8 megapixeles fotókat rögzít. Ugyancsak a csúcsmodell erénye, hogy lencséjének átfogása 28 mm-nél kezdődik (35 mm-es filmes értékre átszámítva), ami a mindennapi fotózáskor hasznosabb lehet az óriási zoomnál is, hiszen segítségével több minden fér fel egy képkockára. Nagyítás terén a drágábbik típus 3,6-szoros értéket kínál, ami minimális extra a két másik típus 3-szoros zoomjához képest, ez utóbbiaknál viszont a gyújtótávolság 38 mm-től indul, ami például kifejezetten rosszul jön csoportképek készítésekor. Mozgókép felvételében egyik modell sem kifejezetten erős, 640x480 pixeles felbontású videóból a 1030-as és a 850-es minőségtől függően legfeljebb 10-30 másodpercet képes rögzíteni, míg a 770-es esetében a hossz nincs limitálva, ám a másodpercenként felvett képkockák száma csupán 15, ami némiképp darabos mozgást eredményez lejátszáskor.

Leejthető és cseppálló digitális kamkorderek

Forrás: [origo]
Panasonic SDR-SW20

Elég sok strapabíró típust lehet fellelni a hazai boltokban a digitálisan rögzítő videokamerákból is. Tavaly teszteltük a Panasonic zseblámpára hasonlító S10-es kameráját, azóta már az utódja, az SW20 is megjelent, amely tetszetősebb dizájnnal bír, bár alapvető paramétereiben megegyezik az előddel. A kamera gyújtótávolsága 44,4 mm-es távtól indul, cserébe viszont egészen 444 mm-ig terjed, azaz tízszeres nagyítási lehetőséget kínál.

A 90 ezer forintos kütyüt elektronikus képstabilizátorral is felszerelték, és a bekapcsológomb lenyomása után gyakorlatilag rögtön használni lehet. A gyári specifikáció szerint 1,2 méteres magasságból leejtve biztosan nem lesz baja a kamerának, másfél méteres mélységig akár vízbe is lehet mártani, emellett a sivatagban filmezve sem fog tönkremenni, mivel porálló. A mozgóképet MPEG2 formátumban rögzíti SD-kártyára, amelyből a nagy kapacitású SDHC formátumúakat képes fogadni, viszont nem állóképből is csupán 640x480 pixeles felbontásúakat rögzít.

Forrás: [origo]
Sanyo Xacti CA65

Ugyancsak gyárt terepre szánt digitális kamkordereket a japán Sanyo. A CA6 és CA65-ös típusokat 47 és 75 ezer forint körüli összegért lehet megvenni, a legújabb CA8-as modellel itthon még nem találkoztunk. A Sanyo kamerái közül a CA6-os csupán "időjárásálló", azaz mondjuk zuhogó esőben is lehet filmezni vele, míg a CA65-össel akár másfél méterrel a víz alá is merülhet a tulajdonos. Mindkét kütyü 640x480 pixeles mozgóképeket rögzít a hatékonyabb tömörítést használó - azaz kisebb videoméretet produkáló - MPEG4 formátumban (30 képkocka/mp-es rátával), állóképből viszont 6 megapixeles felbontásút mentenek el memóriájukba. Optikai zoomjuk ötszörös nagyítást biztosít (38-190 mm), a használatot képstabilizátor segíti, ráadásul felszerelték a modelleket beépített vakuval is. Az olcsóbbik változat memóriája 4 gigabájtig, a drágábbiké 8 gigabájtig bővíthető SD-kártyával.

A GPS-t sem kell félteni

Forrás: [origo]
Garmin Colorado

Bár idehaza leginkább a PDA-k és PNA-k népszerűek a navigációs eszközök körében, ezeket mondjuk egy túrázáshoz nem nagyon lehet használni, hiszen óriási képernyőjük miatt hamar lemerülnek, és sérülékenyek, leginkább autón belül javasolt használatuk. Az amerikai Garmin már jónéhány fajta strapabíró típussal rukkolt elő, ezek legújabbika a Colorado, melyből idehaza a 300-as jelzésű típust árusítják.

A kütyü sajátossága a víz-, por-, és ütésálló burkolat mellett az, hogy olyan speciális képernyővel szerelték fel, amelyet szikrázó napsütésben is jól látni, nem tükröződik, ráadásul ilyenkor a háttérfényt is ki lehet kapcsolni, ami jelentősen csökkenti az energiafogyasztást. A Coloradó menüjében egy ügyesen kialakított tekerővel lehet mozogni, amely egyben nyomó-, és iránygombként is szolgál, ez pedig lehetővé teszi a félkezes használatot, ami például biciklizés közben kifejezetten hasznos.

Harctéri laptopból csak használt van olcsón

Forrás: [origo]
Getac katonai laptop

Bamakós csapatunknál bevált a Getac cég itthon is kapható M230-as katonai, ipari laptopja, ezt azonban valószínűleg kevesen engedhetik meg maguknak, tekintve, hogy egymillió forint körüli összegért lehet hazavinni, de az olcsóbbik W130-asért is mintegy 840 ezer forintot kérnek el.

Ezért cserébe akár ledobhatja, vízzel öntözheti a gépeket, azoknak túl sok bajuk nem lesz, ahogy az korábbi videónkon is látszik. A váz anyaga magnézium-ötvözet, a billentyűzet gumiborítású, a gépházon mindent leszigeteltek, ennek ellenére a hermetikusan bezárt processzor hűtése is megoldott - mindez nem két fillér.

Nem sokkal olcsóbbak az idehaza néhány boltban szintén kapható Panasonic Toughbookok sem, egy manapság már elavultnak mondható, 800 megahertzes Pentium III processzorral szerelt változatért is elkérnek több mint 700 ezer forintot, az újabb modellek ára ezek esetében is egymillió forint feletti. "Normális", 200 ezer forint körüli áron csupán 400 megahertz körüli használt masinákat találni, egy valamire való, 1 gigahertz körüli gépért még az online aukciós oldalakon is 300-400 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek.

Tönkretehetetlen táska a kütyüknek

Persze ha valaki nem tud megfizetni egy szuperdrága katonai laptopot, még a hagyományos típushoz is vehet ún. Peli-táskát, amely gyakorlatilag mindennemű sérüléstől megóvja a belehelyezett tárgyakat. Ezeket a szütyőket speciális műanyagból készítik, amelyet akár a vízbe is lehet dobni, tartalma nem ázik meg, s általában csak extrém terhelés mellett süllyed le, egyébként lebeg a vizen.

Mint az a fenti bemutatón is látható, összetörni, felgyújtani, vagy hasonló barbár módon is igen nehéz a Peli-táskákban. A kisebb kütyük, például iPod vagy fényképező tárolására alkamas dobozt 5-10 ezer forint körüli áron lehet megvenni, egy 12-15 colos laptopot is elnyelő változatért viszont már legalább 35-40 ezer forintot kérnek.

Mp3-mal a víz alá

Forrás: [origo]
New Universe Dolphin

Egy új iPoddal csak a parton lehet villantani, a New Universe vízálló Dolphinjével viszont akár strandbúvárkodás közben is. A 18 ezer forintért megvásárolható, 1 gigabájt memóriával szerelt kütyü és a hozzá mellékelt fülhallgató egyaránt vízálló, ráadásul olyan pántokat is adnak mellé, amelyekkel a felkarra, vagy az úszószemüvegre lehet rögzíteni.

Az alumínium házba szerelt Dolphin tömege csupán 25 gramm, s a gyártójának adatai szerint egy töltéssel 8 órán át üzemel - töltése USB-porton keresztül végezhető mintegy másfél óra alatt. A lejátszó 0 és 50 Celsius fok közötti hőmérsékletű vízben, illetve 20-100 százalékos páratartalom mellett használható, így elvileg akár szaunába is be lehet vinni. Mp3 és wma formátumú zenékkel képes megbirkózni.