Olcsóbb lett és gyorsabban tölt le az új iPhone

Vágólapra másolva!
Steve Jobs hétfő este mutatta be az iPhone 3G-t, amely gyorsabb mobilinternet-elérésre képes elődjénél, GPS-t is építettek bele, hordozható játékgépként is megállja a helyét, ráadásul az Apple oldalán lévő információk szerint az idehaza szürkepiaci importból beszerezhető, egy éve debütált elődjétől eltérően hivatalosan is meg lehet majd vásárolni a T-Mobile-nál.
Vágólapra másolva!

Az Apple-vezér a vállalat San Francisco-i fejlesztői konferenciáján rukkolt elő a pletykák szintjén már jó ideje emlegetett új modellel, amely leginkább olyan újításokat tartalmaz, amelyet a legtöbben az első iPhone-ból hiányoltak. Ezek egyik legfontosabbika, hogy az új készülék a wifi mellett már nem csupán EDGE-en, hanem 3G/HSDPA-kapcsolaton képes elérni a világhálót, ami jóval gyorsabb le-, és feltöltési sebességet biztosít. A gyártó honlapján mindössze annyit említ, hogy az iPhone 3G-vel két-háromszor olyan gyorsan lehet netezni, mint elődjével, de pontos adatátviteli sebességet nem közöl. A másik fontos újítás, hogy az új modellbe műholdas navigációval is felvértezték, ráadásul újfajta, A-GPS-típusú vevőt kapott, amely elvileg hamarabb megtalálja a műholdakat, és nehezebben veszíti el a jelet a hagyományos típusoknál, mivel a mobilhálózat cellainformációit is felhasználja a tájoláshoz.

Gyorsabban tölt le

Az elődjénél kerekdedebb formájú 3G-s típus is 8 és 16 gigabájtos változatban lesz kapható, az utóbbiból fehér színű modellt is piacra fog dobni a cég a fekete mellett. Az előd esetében Jobsék a megfelelő akkumulátoros üzemidővel indokolták azt, hogy miért nem építettek be fejlettebb adatátviteli képességeket a készülékbe. Ehhez képest az új iPhone papíron nem teljesít rosszul, a beépített, nem kivehető akkumulátoráról a 3G funkciók használata esetén 5, hagyományos beszéd esetén 10 órás beszélgetési időt biztosít, míg ha csak internetezésre használják, wifi esetén 6, 3G-s szolgáltatásokat használva 5 óra alatt merül le a mobil. Videolejátszás esetén az üzemidő legfeljebb 7 óra, zenelejátszáskor azonban akár 24 óra is lehet.

Itthon is meg lehet majd venni

Az iPhone 3G július 11-én a világ 22 országában kerül a boltokba, azonban az elkövetkezendő hónapokban több mint hetven országban lehet majd megvásárolni a készüléket. Termékoldala szerint Magyarországon a T-Mobile kínálatában lesz elérhető a készülék, bár a társaság a premier időpontját és a várható árat még nem hozta nyilvánosságra. Egyelőre csupán az amerikai árak ismertek - a korábbi típusokhoz képest féláron lehet majd megvenni az új iPhone-t: a 8 gigás modellt 199 dollárért (~31 ezer forint), 16 gigabájtos társát pedig 299 dollárért (~46 ezer forint) lehet majd hazavinni, bár ezek nettó árak, két év hűségszerződést is kell kötni melléjük az USA-ban kizárólagos forgalmazóként működő AT&T-nél, amelynek díja többek közt borsos árú mobilinternet-előfizetést is tartalmaz (amelynek árát a Crave blog értesülései szerint havi 10 dollárral megemelték).

Bár az új modellt idehaza is meg lehet majd venni legálisan - az első iPhone-ból leginkább feltört példányokat árusítottak itthon, a magyar T-Mobile mindössze azt közölte, hogy még az idei év folyamán megjelenik majd az iPhone 3G a szolgáltató kínálatában. A szomszédos Ausztriában már július 11-étől meg lehet majd venni a készüléket a társaság tájékoztatása szerint.

A készülék menüjének nyelve egyelőre nem lesz honosítva - legalábbis a termékspecifikációs oldalon nem szerepel a magyar a támogatott nyelvek között, bár az ékezetes karakterek bevitele jelenleg is megoldott. Az új iPhone-hoz új szoftver is dukál: ebből a 3G-s változaton már a 2.0-s verzió ketyeg, de a korábbi modellek, vagy az iPod Touch lejátszók tulajdonosai is frissíthetnek majd erre - előbbiek ingyen, utóbbiek tíz dollár ellenében.

Forrás: [origo]



Hordozható konzol lesz az iPhone


Az Apple vezérigazgatója nem csupán a gyors netelérés lehetőségét jelentette be, tartogatott valamit a lelkes játékosoknak is. A hamarosan megnyíló AppStore online szoftverboltban játékokat és hasznos alkalmazásokat is vásárolhatnak tíz dolláros egységáron a felhasználók. A bemutatott alkalmazások nagyobbik része játék, ám az eBay digitális bolhapiacához szükséges kliens és orvosi programok is találhatóak a kínálatban. Az előadás hosszadalmas első részében bemutatkozó fejlesztők hitet tettek amellett, hogy a Macintoshra megírt játékok iPhone-ra átdolgozása csupán párnapos munka. A kisebb erőforrásigényű szoftvereket talán már a közeljövőben élvezhetik kedvenc programjuk szolgáltatásait. A független fejlesztői közösség már az iPhone első bejelentése után kedvet kapott az új platformra való tervezésre, ám az akkori fejlesztőeszközök ezt nem tették számukra lehetővé. Az új telefonnal beígért eszközökkel azonban a szabaddá vált az út a teljes értékű alkalmazások előtt.

Forrás: [origo]
GPS-szel navigálni is tud

Már a múlt hét során jelentek meg feltételezések, hogy az Apple nem csupán az üzleti szektort célozza meg a kütyüvel, de megpróbál a kézikonzolok piacára betörve a Nintendo DS-től is próbál felhasználókat elragadni. A Nintendo konzolja elsősorban játékgép, ám a lelkes rajongók által elkészített programok is elindulnak rajta kis ügyeskedés után. Az iPhone mindkét funkcionalitással rendelkezik, ráadásul a készüléken futtatott alkalmazásokat a cégtől kell beszerezzék a bővíteni szándékozók. Csupán annyi a kérdés, hogy az erősebb processzor és a nagyobb kijelző elég-e ahhoz, hogy játékfejlesztők tömegei kezdjenek érintőképernyőn ujjal vezérelhető játékokat kitalálni.

Adatok a felhőben

Megszüntette az Apple a régen funkciószegénységgel és túlárazottsággal küzdő .Mac szolgáltatáscsomagot, helyére a frissen bejelentett MobileMe lép. A szolgáltatás továbbviszi a .Mac által kínált funkciók nagy részét, így a Macintosh tulajdonosok a továbbiakban is képesek lesznek a netre menteni adataikat, és azokat bármilyen számítógépen használni az Apple webalkalmazásán keresztül. Az iPhone tulajdonosok ezen túl még a push email, naptár és címjegyzék szolgáltatásoknak is örülhetnek, ezek segítségével mobil irodaként is használható telefonjukon mindig a legfrissebb információkat találhatjaák meg mindenféle külön szinkronizálás nélkül. A MobileMe csomag alapértelmezés szerint 10 gigabájt tárhelyet tartalmaz - azaz a Microsoft hasonlú, ám ingyenes célú Live Mesh szolgáltatásának dupláját - amit az igazán nagy fájlokkal dolgozók a duplájára is bővíthetnek.

A .Mac csomag az Apple ingyenes netes szolgáltatásából alakult ki, és eredetileg levelezést, személyes honlapot, levelezést, adatmentést és némi tárhelyet tartalmazott. Az évi 99 dollárba kerülő csomag a Web 2.0-s szolgáltatásokkal, például az ingyenes Gmaillel vagy box.net-tel sokat vesztett értékéből. A szinkronizációra kihegyezett MobileMe-vel azonban ismét vonzóvá válhat az Apple ajánlata a kényelmet szerető felhasználók előtt.