Június 17-én érkezik az új Firefox

Vágólapra másolva!
Június 17-én lát napvilágot a Firefox böngésző legújabb verziója. Az eddig Gran Paradiso kódnéven futó 3.0-s kiadás kényelmesebb könyvjelző-kezelést és keresést valamit számtalan apró finomítást hoz. 
Vágólapra másolva!

A 3.0-ás verzió legszembetűnőbb újítása az AwesomeBar becenévre hallgató megújított címsor, amely egyszerűen kereshetővé teszi a megelőző időszakban látogatott honlapokat. Az AwsomeBar nem csupán a webcímben, hanem az oldalak nevében is keres, hiszen valószínűbb, hogy a felhasználók a tartalmasabb, mondatszerűbb címekre vagy akár kulcsszavakra emlékeznek, mint az URL-ekre.

Forrás: [origo]

Emellett a Grand Paradiso sokkal kevesebb erőforrást igényel a rendszertől, a korábbi verziók legendásan hatalmas memóriaigénye sem fog tovább kísérteni. Komoly fejlesztésen mentek keresztül a böngésző biztonsági funkciói: erősebb adathalász-szűrő került bele, figyel az adatokat kicsalni akaró weboldalakra, egy kattintással elérhetővé váltak az egyes oldalak tanúsítványai, így a netes kereskedelem és bankolás még biztonságosabbá válik a Firefox 3-mat használva. A biztonságot az is növeli, hogy az egyes oldalakhoz tartozó jelszavak megjegyzése előtt rákérdez arra a program, hogy a felhasználó valóban el akarja-e őket tárolni. Ennek hála csak az igazán figyelmetlen netezők hagyhatják többek által használt nyilvános gépeket fontosabb jelszavaikat.

A Firefoxosok letöltési rekordkísérlettel akarják megünnepelni a 3.0 megjelenését. A Spreadfirefox oldalon található beharangozó lapon azt is meg lehet nézni, hogy az egyes országokból hányan ígérték meg az ingyenes böngésző letöltését. Hazánkból eddig majdnem 8400-an vállalkoztak a baráti terheléses támadásban való részvételre, de a nagy napig játsszva meglehet a tízezer fő is. Az új Firefox 34 hónapos fejlesztésének lezárultát világszerte partikkal ünneplik meg a rajongók. A listában már budapesti bulit is lehet találni, igaz egyelőre még minden részlet hiányzik. Az érdeklődőknek érdemes később is elnézni a Mozilla Partiközpontba, hiszen a mostani tájékoztatásnál csak bővebb információkkal szolgálhatnak a szervezők.

A böngésző többé-kevéssé stabilan futó tesztverzióit már hónapok óta letölthették a vállalkozó kedvűek, ezekkel azonban a telepíthető bővítmények nagyobb része nem működött. A webalkalmazásokkal végzett offline munkát lehetővé tevő Google Gears még folyamatos újraindulásba taszította a legutolsó tesztverziót is, és a webfejlesztők számára elengedhetetlen eszközök egy része sem ment a Grand Paradisoval. A Gears kompatibilis verziója tegnap jelent meg, várhatóan a többi kiegészítőre sem kell sokat várni majd. A fejlesztések ára, hogy a Firefox nem támogatja a Windows XP-nél régebbi operációs rendszereket, így a Win 95, 98 és Millenium Edition felhasználók kénytelenek lesznek a 2.0-s verziónál maradni. A Macintosh-t használóknak legalább 10.4 Tiger rendszerrel kell rendelkezniük az új böngésző futtatásához.