Bill Gates utolsó munkanapja

Vágólapra másolva!
2008 június 27-én, pénteken tölti utolsó teljes munkanapját a Microsoftnál Bill Gates, aki a jövőben jótékonysági tevékenységét helyezi előtérbe, ezért kivonja magát a cég napi munkájából - ahogyan azt két évvel ezelőtt bejelentette. Szakértők szerint cégére igen kemény időszak vár.
Vágólapra másolva!

Bill Gates nyugdíjba megy 52 évesen? Nem erről van szó: a világ legismertebb informatikusa 33 év után sem hagyja el teljesen a Microsoftot, azonban a jövőben csupán elnöki és tanácsadói posztot tölt majd be a társaságnál, a mindennapi munkában már nem fog részt venni. Mindez persze nem újdonság, visszavonulását a szoftvercég alapítója még 2006-ban jelentette be, a zökkenőmentes átállás biztosítása érdekében két év alatt fokozatosan, utódjaival együtt dolgozva adta át feladatait: ez a folyamat most pénteken ért véget.

A Microsoft alapítójának vagyonát jelenleg 58 milliárd dollárra taksálják, a Forbes százas listájának élén tizennégy éven át szerepelt, csupán 2008-ban csúszott vissza a harmadik helyre, a Time magazin a huszadik század legbefolyásosabb száz embere közé is beválasztotta, 2005-ben az angol királynő lovaggá ütötte. A jövőben a híres filantrópként is ismert szakember minden energiáját a feleségével közösen életre keltett Bill & Melinda Gates Alapítvány jótékonysági munkájára fordítja majd, bár a New York Times cikke szerint hetente egy napot továbbra is a szoftveróriásnál tölt majd, de csak néhány projektben fog személyesen közreműködni. Gatesék több mint 37 milliárd dolláros forrásból gazdálkodó, 550 főt foglalkoztató alapítványa elsődleges céljának tekinti az éhezők segítését és az egészségügyi ellátás javítását a fejlődő országokban.

Pályatársak, rokonok, kollégák beszélnek Bill Gatesről a Microsoft által készített rövidfilmen

Régi és új arcok kerülnek előtérbe

Mostani háttérbe vonulásának 2006 nyári bejelentését megelőzően a William Henry Gates III néven anyakönyvezett informatikai guru 2000-ben hozott vállalati pozícióját betöltő fontos döntést: ekkor mondott le az elnök-vezérigazgatói posztról, amelyet azóta a Steve Ballmer, régi barátja és egykori iskolatársa tölt be a cégnél, a jövőben az ő vállát nyomják majd a döntések. A nemrég hazánkban járt Ballmer az [origo] Vendégszobájában úgy nyilatkozott, nem tervezi, hogy tíz éven belül távozzon a szoftveróriás éléről.

Mellette két kulcsfigura igazgatja a szoftvercég sorsát: Gates vezető szoftverfejlesztői pozícióját két éve a vele egyidős Ray Ozzie vette át, aki egyebek mellett részt vett az első számítógépes táblázatkezelő szoftver, a VisiCalc, majd később a Lotus Notes fejlesztésében is, végül pedig Groove Networks nevű cégének felvásárlása révén került a Microsofthoz, amely a jelenleg Office Groove néven kínált közösmunka-szoftver alapjait dolgozta ki.

Forrás: [origo]
Gates, Mundie, Ozzie és Ballmer a 2006-os bejelentéskor készült fotón

A hosszú távú kutatási és stratégiai célok kitűzésekéért felelős vezető tisztje két éve Craig Mundie-é, aki még 1992-ben csatlakozott a Microsofthoz, miután tudományos kutatásokhoz használatos, párhuzamos feldolgozást használó számítógépeket fejlesztő Alliant Computer Systems nevű vállalata csődbe ment. A Microsoftnál többek közt a mobil eszközökön használatos Windows CE operációs rendszer fejlesztésében működött közre, de autókba szánt PC-k, zsebszámítógépek, illetve az Xbox játékgép korai fejlesztése felett is bábáskodott, valamint ő indította útjára a társaság online tévés szolgáltatásait is.

A triumvirátus a Technical Fellows néven emlegetett egy 22 fős szakértői csapattal egészül ki, amelynek tagjai informatikus szakemberek, akiknek a feladata a Microsoft technikai stratégiájának kidolgozása, derül ki a cég fejlesztői oldalán publikált videointerjúból.

A Microsoft is a garázsból indult

Mint a személyi számítógépek piacának megszületésekor induló vállalatok mindegyike, a Bill Gates vezette Microsoft is garázscégként indult 1975-ben. Első termékük az Atari 8800-as számítógéphez - amelyet a friss tulajdonosnak még össze kellett forrasztani használat előtt - gyártottak BASIC értelmező környezetet, lehetővé téve a hobbistáknak, hogy egy magasabb szintű nyelven beszéljenek friss számítógépükhöz. A BASIC jogdíjaiból Gates a hetvenes évek végére már komoly jövedelemre tett szert, 1976-ban két év után ott is hagyja a Harvardot Microsoft-beli munkája kedvéért, bár harminc évvel később az egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki. Sikerének egyik titka az volt, hogy mindenki más előtt ismerte fel: a számítógépes hardvereket külön piacként kezelte a szoftverekétől.

A hetvenes évek végén Bill Gates már egy Porsche 911-es megvásárlását is megengedhette magának, amellyel cége akkori központja, Albuquerque közelében többször is elkapták gyorshajtásért, a híressé vált rendőrségi fotó is ekkor készült. Ismertté azonban az MS-DOS operációs rendszer miatt vált a Microsoft. Ez volt a társaság első kétes üzlete is, hiszen a DOS-t úgy adták el a rendszerszoftver után kutató IBM-nek, hogy az még nem is volt Gatesék tulajdonában. A Seattle Computer Products nevű cégtől megvásárolt rendszerrel remekül járt a fiatal cég, hiszen a 75 ezer dollárért megvett szoftver partnerséget hozott az ipar egyik legnagyobb szereplőjével, a már akkor is közel százéves múltra visszatekintő IBM-mel. Gates 1986-ban, 31 éves korában vált multimilliomossá, ekkor vezették be ugyanis a Microsoftot a tőzsdére.

Forrás: [origo]
A Microsoft első alkalmazottai 1978-ban és 2008-ban (a baloldali fotón nem szerepel Miriam Lubow, a jobboldalin pedig az azóta elhunyt Bob Wallace) Ide kattintva nagyban is megnézheti a fotókat!

Az első sztár: a DOS

A nyolcvanas évek elején még kicsinek számító szoftvercég és az IBM közös munkája egy saját operációs rendszerrel folytatódott: az OS/2 fejlesztésében eleinte a Microsoft is közreműködött, később azonban kiszállt abból. Ez a szoftver nem lett akkora siker, mint a DOS vagy mint a Microsoft következő saját terméke: a Windows. Manapság OS/2-es gépekkel főleg bankkártya-terminálokként találkozhatunk, már ha egyáltalán elárulják magukat ezek a célszámítógépek, a világ viszont nagyrészt Windows-alapon működik.

De dolgozott együtt a Microsoft a személyi számítógépek piacán akkor még jelentős erőnek számító fiatal Apple Computerrel is. A Steve Jobs és Steve Wozniak által megálmodott gépekre fejlesztették ki először a mára irodai igáslóvá és milliárd dolláros termékké váló Office-csomagot. A rendkívül eltérő kultúrával rendelkező két cég közös munkájáról és szakításáról született népszerű tévéfilm, A Szilícium-völgy kalózai(Pirates of the Silicon Valley, másutt Számító emberek-re fordítva emlegetik), ami a mai napig alapfilmje a maces operációs rendszerrel ismerkedőknek.

Forrás: [origo]

1995: Bill Gates Budapesten bemutatja a Windows 95-öt

Gates legnagyobb dobása a Windows megjelentetése volt. Az operációs rendszer olyasmiket hozott el felhasználóinak életébe, amit korábban csak a Mac OS-t használók tapasztalhattak meg. Már a legelső, 1985-ben kiadott 1.0-s verzió is lehetővé tette több grafikus program egyidejű futtását, egérrel volt vezérelhető, és a kor színvonalához mérten szép grafikus felületet tartalmazott.

Emberbarát operációs rendszer: a Windows 95

1995 augusztus 24-én jelent meg a cég ma használatos operációs rendszereire leginkább hasonlító szoftver, a Windows 95: premierje kapcsán Gates Magyarországra látogatott (ekkor járt hazánkban utoljára), az alkalmazás bemutatójára az Operában kerítettek sort, a szoftver megjelenése még a Szomszédok-ban is beszédtéma volt. Az operációs rendszer első kiadása még nem tartalmazta az Internet Explorert, az első szervizcsomagjába azonban már belekerült a böngésző, amely egyébként külön már a korábbi 3.11-es verzióhoz is elérhető volt. Elsőként a Windows 95 egyes verziói tartalmaztak támogatást az elterjedőben lévő új csatoló szabványhoz, az USB-hez, a következő 98-as kiadással pedig teljesen általánosak lettek az ilyen eszközök. Igaz, a Windows 98-ra mégsem emiatt szoktak emlékezni, hanem mert ez volt a rendszer, amely cserbenhagyta Bill Gates-t a bemutató napján, gyönyörű kék halált produkálva a sajtó képviselőinek.

A Microsoft saját paródiája Gates elképzelt utolsó napjáról

A szórakoztatóelektronikai cégek szokásos januári seregszemléjén, a Las Vegas-i CES-en már a Microsoft elnöke már bemutatott egy vicces videót az utolsó munkanapjáról. A vicces videóban az asztalát letakarító Gatest több szakmától is - így a filmrendezéstől, zenei karriertől, politikától - eltanácsolják ismert emberek. A mostani búcsút kisebb céges felhajtás övezi, ám sokkal komolyabb következményekkel jár, hiszen a Microsoftra komoly kihívások várnak a közeljövőben. Igaz, a cég eddig minden versenytársát képes volt maga mögött hagyni. Ahogy Bill Gates mondta a Számítástechnikai Múzeum megnyitóján: "A Microsoftnak tiszta versenytársai voltak. Jó hogy vannak múzeumok ennek dokumentálására."

Merre tovább, Microsoft?

A szakma szerint nem könnyű évek előtt áll a Microsoft: legújabb operációs rendszerét, a Windows Vistát inkább új számítógépekkel vásárolják, a felhasználók többségét az új verzió nem nyűgözte le annyira, hogy lecserélje rá jól bevált XP-jét, emellett az internetes piacon a Google is jelentős előnyre tett szert a céggel szemben. Egyes elemzők szerint az elnök-vezérigazgató Steve Ballmerre váró egyik legnehezebb feladat az lesz, hogy egyben tartsa a céget, amely eddig két fő táborra volt osztható: Bill emberei inkább a technológiai érdeklődésűek, Steve-éit pedig inkább az eladási számok érdeklik.

George Colony, a Forrester Research elemzőcég vezetője szerint elképzelhető, hogy a Microsoft Gates árnyékában folytatja működését, ebben az esetben gyökeres változásokra nem lehet számítani, ám ez azzal a veszéllyel jár, hogy a vállalat képtelen lesz gyorsan reagálni a szoftveripar gyors változásaira - számolt be az Associated Press.