Windows XP: lehet is kapni, meg nem is

Vágólapra másolva!
Június 30-án nyugdíjba vonul a Windows XP, olvasható a hírekben: mint kérdezősködésünk nyomán kiderült, 2009 január végéig még meg lehet venni a Vista elődjét, bár valóban leszűkült a termék elérhetőségének köre.
Vágólapra másolva!

A Windows XP egyelőre nem tűnik el a boltok polcairól teljesen, bár hétfőtől a Microsoft a nagy PC-gyártók felé már nem értékesíti a felhasználók zöme által megszokott - vagy például valamilyen inkompatibilitási probléma miatt a Vistával szemben favorizált - régi operációs rendszerét. Ez azt jelenti, hogy a HP, Dell, Lenovo vagy hasonló márkájú számítógépeket mostantól már nem lehet Windows XP-vel, csak Vistával megrendelni.

Kivételek azért vannak

Kivételt képeznek ugyanakkor az Asus Eee PC-jéhez hasonló minilaptopok, olcsó PC-k: mivel ezeket elsősorban nem nagy teljesítményre és extra szolgáltatásokra, hanem alapvető internetes funkciókra hegyezik ki, továbbra is meg lehet majd venni egészen 2010. június 30-ig. Ekkorra a cég tervei szerint már a Vistát felváltó Windows 7 is elérhető lesz.

Van további differenciálás is a rendszerben: a redmondi szoftveróriás egyelőre csak a nagy nemzetközi gyártókat, ill. a direkt hazai forgalmazókat tendálja a Vista felé, a kis számítógépes boltok, egyszerű PC-összeszerelő vállalkozások 2009 januárjának végéig továbbra is szabadon árusíthatják az XP-t.

Marad az OEM-verzió és a "downgrade-jog"

Emellett jövő januárig az is lehetséges marad, hogy ha valaki, mondjuk, egy laptopot vásárol operációs rendszer nélkül, vehessen hozzá egy OEM-verziójú, vagyis új konfigurációkhoz járó Windows XP-t. Ez annyiban tér el a dobozos verziótól, hogy nagyjából a harmadába kerül, viszont csak egyetlen PC-re lehet telepíteni szemben a dobozos szoftver korlátlan alkalommal, tetszőleges számítógépre újratelepíthető, és külön microsoftos terméktámogatás is jár hozzá.

Sokak számára kifizetődőbb lehet az ún. "downgrade-jog" kihasználásának lehetősége: ez kizárólag a Windows Vista Business, Ultimate és Enterprise nevű változataival érhető el (ezek közül az első kettő jöhet szóba egy otthoni felhasználónál) különdíj megfizetése nélkül. Ez nem mást jelent, mint hogy a Vista fent jelölt kiadásait birtokló felhasználók jogosultak a legújabb Windows helyett korábbi verziót, konkrétan a Windows XP Professionalt is használni, ha úgy tartja kedvük. Nehézséget egyedül az jelenthet, hogy nem minden PC-gyártó mellékel XP-telepítőlemezt, ilyen esetben az ismerőstől kell kölcsönkérni azt. A szélesebb körben elterjedt Basic és Home Premium jelölésű verziók a korábbi Windows használatára nem jogosítják fel a tulajdonost.

2014-ig nem kell aggódni

A Windows XP esetében a Microsoft meghosszabbította a terméktámogatás életgörbéjét is: bár a 7 évvel ezelőtt megjelent operációs rendszerhez új funkciókat is tartalmazó frissítéscsomagokat már nem fognak kiadni, hibajavításokat 2014. április közepéig kiad hozzá a szoftveróriás - nyilatkozta Bill Beghte, a cég alelnöke, így használóinak egyelőre nem kell feltétlenül lecserélésén gondolkodniuk.