Elemzők szerint még mindig irreálisak a roaming-díjak

Vágólapra másolva!
Hiába csökkentette a közelmúltban a T-Mobile és a Vodafone az adatforgalom roamingdíjait, a hazai tarifákhoz képest még így is húszszor, harmincszor drágább, mint itthon netezni. A Pannonnál százszor annyi.
Vágólapra másolva!

A SciamuS telekommunikációs tanácsadó cég szerint a júliustól érvényes tarifacsökkenés ellenére még mindig irreálisan drága a külföldi internetezés díja. A vállalkozás felhívja a figyelmet arra is, hogy egyelőre csak két hazai telefontársaság jelentett be árcsökkenést, a Vodafone és a T-Mobile, ám a Pannon egyelőre nem kínál alacsonyabb tarifájú külföldi netezést ügyfeleinek.

A SciamuS szerint a bejelentett csökkenések is inkább PR fogásnak minősülnek hiszen a netezés külföldön továbbra is olyan drága, hogy megfontolandó internetkávézót vagy hotspotot keresni. A tanácsadó cég által összeállított példa szerint, ha valaki egyhetes kinttartózkodása alatt 255 megabájtnyi adatforgalmat generál (ennek az [origo]-s oldalnak a letöltése cirka háromnegyed megabájtba "kerül"), akkor T-Mobile-osként 106 ezer forintot, Vodafone-osként 160 ezret, pannonosként pedig félmillió forintot kell fizetni. Ugyanez az adatmennyiség idehaza belefér az 5 ezer forintos havi keretbe.

A SciamuS szerint ilyen mérvű árkülönbség nem indokolt, szerintük legfeljebb másfélszer drágább külföldi adatforgalmazás lenne az elfogadható.