Órákra ellopták a legfőbb domainőrök címét

Vágólapra másolva!
 A múlt héten török hackerek "ellopták" az internetes címek kiosztásáért és adminisztrálásáért felelős két legfontosabb szervezet domainjeit. A hackerek gúnyos üzenetben tudatták: mégsem a szervezetek diszponálnak az összes internetcím felett.
Vágólapra másolva!

Két intézmény, az ICANN és anyaszervezete, a kevésbé ismert az IANA őrködik az internetes címek, az úgynevezett legfelső szintű domainnevek, így az országkódok (mint a magyar .hu, a német .de stb.), az általánosabb végződések (mint a .com, .net, .info) és a speciális végződések (mint a .eu, .mobi, .museum stb.) kiosztása, használata és működése felett, továbbá ezek a netes hivatalok üzemeltetik azokat a névszervereket, amelyek a fenti tartományok elérhetőségét biztosítják.


Egy török hackercsapat ennek a két szervezetnek a honlapját térítette el rövid időre: az iana.com, az iana-servers.com, az icann.com valamint az icann.net domaineket átirányították egy saját maguk fabrikálta oldalra, ahol a DomainABC nevű szaklap szerint az alábbi gunyoros szöveg volt olvasható: "Gondolhatjátok, hogy kézben tartjátok a domain neveket, de nem! Mindenki rosszul tudja! Mi tartjuk ellenőrzésünk alatt a domain neveket és még az ICANN-t is. Nem hisztek nekünk?" Bár az eltérített internetcímek nem túl jelentősek (hagyományosan az icann.org és az iana.org címeken keresi a szakma a szervezeteket), mégis nagy fricska volt a hackelés. A történtek nagyjából azzal egyenértékűek, mintha valaki egy rendőrörs udvaráról lopna el egy rendőrautót.


A támadás nem okozott jelentős veszteséget - leszámítva persze a szervezetek méltóságán esett csorbát -, és a legkevésbé sem fenyegette az internet működését. A két szervezet épp a múlt héten hozott olyan döntést, ami rájuk irányította a közvélemény figyelmét: úgy döntöttek, hogy teljesen felszabadítják a legfelsőbb szintű domainek rendszerét, és az utolsó pont után a jövőben bármilyen végződés állhat.