Bekerül a Rekordok Könyvébe a Firefox

2008.07.03. 9:23

A 24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver világrekordját állította fel a Firefox böngésző 3-as verziója, amelyet június 17-én összesen több mint 8 millióan töltöttek le a világ minden tájáról.

Bár a rekordkísérlet felállítása nem ment zökkenőmentesen: az első jó néhány órában a hivatalos letöltőszerverek túlterhelődtek, így sokan alternatív forrásból szerezték be a legfrissebb verziót. Mindez nem is csoda, mert mint kiderült, a legforgalmasabb órákban a kiszolgálók percenként 9 ezer letöltést regisztráltak.Végül mégis sikerült a Mozilla Alapítványnak elérnie a célját, azaz bekerülni a Guiness Rekordok Könyvébe - persze ez nem is volt túl nehéz, hiszen nem volt szükség korábbi csúcs megdöntésére.

A letöltési rekord hivatalos rögzítéséhez a Guiness Rekordok Könyvének munkatársai folyamatosan monitorozták a letöltőszerverek forgalmát, így például az ugyanarról a címről érkező, többször megismételt, illetve a megszakadt letöltéseket is kiszűrték. Az alternatív böngésző 3.0-s verzióját 24 óra alatt 8 002 530 alkalommal töltötték le a világ különböző országaiból. Mint az a rekord honlapján elhelyezett térképről is leolvasható, hazánkban 225 824-en töltötték le a legfrissebb verziót. A szomszédos országok közül csupán Romániában kedvelik jobban a Firefoxot, ők 329 930 letöltést produkáltak, a térségben azonban mindenki másnál nagyobb aktivitást mutattak a magyar firefoxosok, például Ausztriában is csak 221 145-en töltötték le a browsert.

A Mozilla marketingmenedzsere, Mary Colvig a BBC-nek úgy nyilatkozott, a letöltési rekordot csak a jövő héten tervezik megünnepelni a Mountain View-i központjukban, a Guiness Rekordok Könyve ugyanis ekkor fogja átadni az alapítványnak a világrekord elérését igazoló dokumentumot.

Forrás: [origo]
Itt megnézheti, melyik országban hányan töltötték le a Firefox 3-at

Némileg beárnyékolta az új Firefox premierjét az, hogy a debütálása után néhány órával már biztonsági réseket találtak a szoftverben biztonsági szakértők. Erről a Mozilla marketingvezetője, Paul Kim a BBC-nek úgy nyilatkozott, a felhasználóknak nem kell veszélyben érezniük magukat, mivel a problémákat orvosló javítások hamarosan publikálni fogják. Az előző, 2.0-s verziójú Firefoxot Kim elmondása szerint még december közepéig támogatni fogják, azt követően azonban a régi változatot használóknak is ajánlott lesz a 3.0-s verzióra frissíteni.

Az átállás a premierrel egyidőben mindig kissé nehézkes lehet, ekkor ugyanis általában még nem érhetők el a korábban használt bővítésekből az új verzióval is kompatibilis verziók, melyek tipikusan pár héttel később szoktak debütálni. Ennek ellenére a Techbázison publikált szavazás eredményei szerint olvasóink több mint fele elégedett az új verzióval, 12 százalékuknak akadtak problémái, közel 14 százalék még az előző verziót használja, több mint 20 százalékuk viszont más browsert használ.

A Net Applications cég statisztikái szerint a Firefox böngésző jelenleg a második legnépszerűbb browser a piacon, valamivel 19 százalék feletti részesedéssel - használói közül a legtöbben a Microsoft Internet Exploreréről váltanak új szoftverre. A 3.0-s verziót megjelenése óta eltelt több mint két hét alatt több mint 28 millióan töltötték le a hivatalos oldalról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK