BlackBerry Thunder 9500 - az iPhone nyomában

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik a kanadai RIM mérnökeit is megcsapta az Apple iPhone szele, és a korábban szinte csak QWERTY-billentyűzetes BlackBerry készülékeik között megjelent az első, teljes egészében érintőképernyőn keresztül irányítható változat.
Vágólapra másolva!

A kanadai Research In Motion elsősorban azonnali, szervereken keresztül szinkronizált, elektronikus levelezést tesz lehetővé, tehát, nem kell állandóan lekérdeznünk a beérkező üzeneteket, hanem azok azonnal megérkeznek a telefonunkra. A legújabb BlacBerry, amely 9500 és Thunder néven terjeng az interneten, gyakorlatilag egy nagyméretű TFT LCD-kijelzőn keresztül irányítható, amely természetesen érintésérzékeny, felbontása igen meggyőző (360 x 480 képpont) és 65 ezer színt tud megjeleníteni.

A telefon természetesen beépített HSDPA- és EDGE-modullal is rendelkezik, melyeknek köszönhetően villámgyorsan tudunk elektronikus leveleket letölteni a készülékünkre. A GSM- és EV-DO-hálózatokon is otthonosan mozgó eszközbe még egy GPS-adóvevőt is sikerült belezsúfolni, amellyel az autós navigáció is megoldható. A fejlesztők tovább egy új internetböngészővel is ellátták az újdonságot, amely a hírek szerint versenyre kelhet az iPhone kapcsán ismerős Safarival.

A hardveres alapokat egy 624 MHz-es processzor nyújtja, amely majd kellően gyorsan fogja futtatni a RIM saját fejlesztésű Touch UI (user interface) operációs rendszerét. Újdonság, hogy a Thunderrel egy online felületen keresztül közvetlenül a telefonunkkal tudunk zenét vásárolni és hallgatni, ezzel némileg az Apple iPhone-ban megtalálható iTunes ellenfeleként is tündökölhet majd a szeptemberben megjelenő készülék. A BlackBerry 9500 a Verizon és a Vodafone szolgáltatóknál lesz elérhető, arról még nincs hír, hogy az utóbbi operátor hazai képviselténél leérhető lesz-e az újdonság.