Nyílt forráskódú videót adott ki a Radiohead

Vágólapra másolva!
Nyílt forrású videoklipet ad rajongói kezébe a Radiohead zenekar. A House of Cards videót remixelni vágyók azonban nem hagyományos videórészleteket, hanem 3D-s lézeres letapogatással felvett adathalmot kapnak.
Vágólapra másolva!

Az adatokat tartalmazó Google Code oldal (http://code.google.com/creative/radiohead/) azoknak is tartogat érdekességeket, akik nem akarnak saját vizualizációt építeni Thom Yorke arcából. A honlapon található egyszerű lejátszó alkalmazással a felvett modellek körbeforgathatóak, zoomolhatóak, megnézhetőek minden szögből és méretben. Akinek van türelme a dal betöltődését megvárni, még az daloló énekest formázó pöttyök táncát is megnézheti. A kevéssé vállalkozó szelleműeknek iGoogle kütyüt, oldaltémát és weboldalba beilleszthető videót kínál az angol együttes.

http://www.youtube.com/v/8nTFjVm9sTQ&hl=en&fs=1

Az eredeti klip

A felvételek a folyamatosan forgó, letapogató lézeres kamerákkal készítették. A berendezés a kisugárzott és a visszaérkezett jelek közt eltérésekből számolta ki az egyes pontok távolságát, majd ezekből a pontokból állította össze a klipben látható utcaképet. Az énekes arcáról készült mozgó felvételek elkészítése közben ráadásul szűrőket, apró tükröket, lecsorgó vizet is raktak a kamera elé, az okozza a felvételen látható érdekes torzításokat. A technikai részletek irány érdeklődőknek mindenképpen javasoljuk az "Így készült"-videó megtekintését.

A klip rögzítéséhez használt LIDAR letapogatási eljárás már ismerős lehet a csúcstechológia iránt érdeklődők számára. A Pentagon által tavlay megrendezett városi robotautó-versenyen, a DARPA Urba Challenge-n, induló járművek nagy része ugyanilyen eszközökkel pásztázta a az utat és a forgalom résztvevőit. A különbség csupán annyi volt, hogy a robotsofőröknek a beáramló információtömeget azonnal fel is kellett dolgozniuk, a Radiohead rajongók viszont kényelmesen elmixelgethetnek az íróasztaluknál ülve.

http://www.youtube.com/v/cyQoTGdQywY&hl=en&fs=1

Így készültek a speciális felvételek

Lehet, hogy a Radiohead mostani kísérletével túl magasra tette a lécet, hiszen a remixeknek fenntartott YouTube oldalon egyelőre egy remix sem található. A videó alatti fórum viszont lassan beindulni látszik, több felhasználó írja, hogy csupán a banda jóváhagyására várnak videóikkal. Amennyiben ezek az anyagok bekerülnek, illetve többen döntenek úgy, hogy a közel ötszáz megabájtnyi nyersanyagot érdemes letölteni kísérletezésre, úgy a House of Cards világméretű médiaművészeti kísérletté is válhat.

Nem ez lenne az első eset, hogy egy együttes kiadja remixelésre a videoklipjét. David Bowie 1994-ben már adott ki olyan interaktív albumot, amelyen több dala és videóját vághatták újra a vállalkozó kedvű és Macintosh-sal rendelkező rajongók.