Könyvméretű PC a nagyinak

Vágólapra másolva!
Vastagabb könyv méretű linuxos csodapécé érkezésére hívta fel a figyelmet a Crave kütyüblog. A CherryPal tartós megoldás lehet azoknak, akik csupán neteznek számítógépükön.
Vágólapra másolva!

Óránként csupán két wattot fogyaszt, nem tartalmaz kopni képes mozgó alkatrészeket, így gyártója szerint akár tíz évig is üzemképes maradhat a CherryPal. A böngészésre és zenehallgatásra használatos számítógépeket kiváltani vágyó kütyü 250 dolláros áron már előrendelhető. A kütyü teljesítményéről kevés információ áll rendelkezésre, ám a gyártó szerint nem okoznak neki gondot a kis teljesítményű gépeken hagyományosan lassú flashes oldalak sem.

A CherryPal-t - amely nevet azért kapta a kütyü, mert a készítők szerint édesebb az almánál - a Freescale processzorgyártó ultramobil PC-kbe szánt 400 megahertzes lapkája hajtja. Emellett a doboz tartalmaz 256 megabájt memóriát, az adatokat pedig a 4 gigabájtnyi flashmemóriára lehet lementeni. A kevésnek tűnő tárkapacitásra az szolgál magyarázatul, hogy a géphez egy ötven gigabájtos webes tárhely is jár, ahol a felhasználó fontos dokumentumai mellett például zenét tarthat. Akik jobban bíznak a helyben tárolt adatokban és nem szeretik, ha egy hálózati hiba miatt nem férnek hozzá fájljaikhoz, a kütyü hátlapján található USB-portokra köthetnek külső merevlemezt is.

Forrás: [origo]

Bár a készüléken egy Debian Linux operációs rendszer fut, a felhasználók azonban nem az operációs rendszer megszokott felületeivel szembesülnek a gép bekapcsolásakor, hanem egy Firefox böngészőablak fogadja őket. A gép alapból az OpenOffice, az iTunes, egy médialejátszó és egy beszélgetőszoftver webesített verziójával érkezik, azonban a termék szűkszavú honlapja szerint később bővűlni fog a kínálat.

Rendkívül kicsi linuxos számítógépek közül eddig is válogathattak a geekek. A felhasználóknak szánt egyszerű masinák viszont csak most kezdenek megjelenni. Először az Asus Eee PC asztali változatát jelentették be, most pedig a CherryPal folytatja a sort.