A Facebookról nyert információt egy amerikai bíró

2008.07.23. 9:03

A Facebook és a MySpace közösségi megjelenő személyes információk alapján munkaadók tudják lenyomozni jövendőbeli alkalmazottaikat, detektívek bukkanhatnak értékes nyomokra, sőt újabban ügyészek próbálják peres ügyekben befolyásolni a bírók döntését a vádlottak világhálóra feltett fotóival.

Elképzelhető, hogy a 20 éves Joshua Lipton, aki ellen még 2006 októberében ittas vezetés miatt emeltek vádat Rhode Island államban, nemrég a kétéves szabadságvesztésnél enyhébb büntetéssel is megúszhatta volna, ha Facebook-profiljára nem kerülnek fel az ügy szempontjából kínos képek. Két héttel azután ugyanis, hogy részegen balesetet okozott, amelyben egy nő súlyosan megsérült, Lipton egy Halloween-partin csíkos pólóban és narancssárga rabruhában jelent meg. Nem sokkal később természetesen felkerült az internetre néhány fénykép, amely az önfeledten bulizó fiatalembert ábrázolta az őt fenyegető börtönbüntetésre utaló öltözetben.

A Lipton ügyében eljáró ügyész azonnal kihasználta a lehetőséget, és egy meggyőző PowerPoint-előadás keretében bemutatta a fotókat a tárgyaláson, arra hivatkozva, hogy a vádlott a képek alapján nem tűnik különösebben bűnbánónak, ha ilyen jól tud szórakozni a rá váró esetleges büntetésen, miközben a baleset vétlen áldozata a kórházban lábadozik. Később a bíró, aki végül kétéves börtönbüntetést szabott ki az ittas vezetőre, elismerte, hogy döntését befolyásolták az interneten megjelent fényképek.

Lipton ügyvédje tiltakozott a fotók felhasználása ellen, mondván, azok nem védence jellemét vagy lelkiállapotát tükrözték, hanem sokkal inkább egy összezavarodott kölyköt ábrázoltak, aki nem tud magával mit kezdeni néhány héttel a baleset után. Az ügyvéd véleménye szerint, ha az ominózus bulizós képek nem keveredtek volna bele az ügybe, a bíró feltehetően inkább hajlott volna felfüggesztett büntetést adni a fiatalembernek. A jogász mindenesetre azóta is ezzel az esettel riogatja saját tinédzser gyermekeit, arra figyelmeztetve őket, hogy ami a nevük mellett megjelenik az interneten, az végérvényesen hozzájuk fog kötődni, és soha nem lehet tudni, ki akarja egyszer majd ellenük felhasználni.