Vin Diesel és a Prince of Persia támad konzolon

Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i játékexpón kiderült, hamarosan internet nélkül már el sem lehet indítani a videojátékokat, ha pedig mégis, akkor nem lesz érdemes. Újabb tucatnyit tekintünk át a készülő videojátékok közül: penge grafikával tér vissza a Prince of Persia, a FaceBreaker bokszjátékba saját arcát is felviheti a játékos, Vin Diesel stúdiója pedig GTA-szerű autós akcióval, a The Wheelman-nel kecsegtet.
Vágólapra másolva!

Az világhálós kapcsolat mára már szinte elengedhetetlenné vált, a játékkiadók például úgy próbálják megoldani a másolásvédelem égető problémáját, hogy a játék indítását internetes azonosításhoz kötik. Pár hónapon belül több olyan program is megjelenik, aminek telepítésekor, majd minden egyes indításakor fel kell lépnünk az internetre, mert ha ezt nem tesszük meg, az elinduló játék helyett csupán egy határozott hangvételű figyelmeztetéssel találjuk szembe magunkat. A megjelenő játékok szerencsére nem csupán a szigorú védelemhez használják az internetet, rengeteg olyan újszerű lehetőség kerül be a játékokba, amik garantálják, hogy az átlag tízórányi játékidő mellett akár hetekig is el leszünk látva tennivalóval.

Végre nem csak egymás ellen játszhatunk...

Az elmúlt években megszokottá, és a játékosok oldaláról egyenesen elvárássá vált, hogy valamilyen - lehetőleg online - többszereplős játékmód kerüljön minden programba. Amikor ez a kérés teljesült, a kiadók új elvárásokkal találták szembe magukat. A játékosok megunták, hogy csupán az alaptörténettől független, direkt a többjátékos módokhoz összeállított pályákon csaphattak össze barátaikkal,

Szerették volna, ha magát az alaptörténetet, a játékok fő kampányait tudják a barátaikkal együtt, egymást segítve végigjátszani. A bővülő sávszélességnek, és a többszereplős módokat biztosító szolgáltatások - mint például az Xbox Live vagy a PlayStation Network - fejlődésének köszönhetően elhárult az akadály a kooperatív játékfajták bevezetése elől is. Az idei E3-on bemutatott szoftverek szinte mindegyikében megtalálható ez a funkció, legyen szó akció-, stratégiai-, vagy kalandjátékról. A kiadók szemmel láthatóan próbáltak egy lépéssel a játékosok előtt járni, fő célkitűzésük a fejlesztések során az lehetett, hogy megtalálják, milyen online lehetőségekkel lehetne még jobban feldobni a játékélményt.

Bunyó a FaceBreakerben

...de azért a főnök képét is lehet majd ütni virtuálisan

A Facebreaker című, rajzfilmes stílusú bunyós programban a játékosok a saját arcukat is felhasználhatják karakterük elkészítésekor. A játékot kiadó EA cég egyik producere egy bemutatón saját igazgatójának arcképét húzta fel a virtuális ellenfére, majd azt saját bokszolójával jól el is verte. Miután a meccs befejeződött, a játékban található különféle beállításokkal addig alakította az igazgató karakterét, amíg az úgy nézett ki, mint Gollam a Gyűrűk urából, fizimiskája a játékbeli ütésektől alaposan eltorzult.

A producer elmesélte, hogy a fejlesztés során döbbentek csak rá, milyen lehetőségek nyílnak meg az új funkcióval, példaképpen megmutatta, hogy nézne ki egy Britney Spears - Kevin Federine, vagy egy Hillary Clinton - Barack Obama meccs. Mindkét bunyó az életet igazolta, Kevin Federline és Barack Obama könnyedén hozta az elvárt eredményt. Azokra is gondoltak, akiknek nincsen kedvük saját bunyóst létrehozni, de mégis szeretnének egyedi karakterekkel harcolni, minden felhasználó letöltheti a többiek által megalkotott karaktereket, szintén a játék weblapjáról, ami egyfajta közösségi szolgáltatásként működik majd.

A játékból fogunk netezni

Az EA idei nagy sikervárományosa, a Spore szintén a közösségi funkciókra alapoz. Will Wright, a játék alkotója már a fejlesztés kezdetén megfogalmazta, hogy jelenleg a játékkészítés legnagyobb problémáját a programokba kerülő tartalom megalkotása okozza. Előző játékához, a Sims-hez, és annak számtalan kiegészítő lemezéhez például több tízezer olyan tárgyat, objektumot kellett a stúdiójával megalkotniuk, amit aztán a játékosok a házuk megépítésénél, feldíszítésénél használhattak fel.


Világot teremthet a Spore-ban

Éppen ezért a Spore esetében azt szerették volna elérni, hogy a játékosok minél több saját tartalmat alkothassanak meg, és azt könnyedén meg is oszthassák a többiekkel. A végeredmény: a játékosok által megalkotott lényeket mindenki felhasználhatja, ráadásul ehhez nem kell semmilyen weblapra látogatni, minden közvetlenül a játékból hozzáférhető lesz. A már jelenleg is mintegy kétmillió lényt tartalmazó adatbázisban lévő kreatúrákat a játékosok saját világuk benépesítéséhez használhatják fel, kedvenceikről pedig akár rövidfilmet is rögzíthetnek, és feltölthetik azt a YouTube-ra - ráadásul ehhez egy percre sem kell kilépniük a játékprogramból.

Amikor az adaptációt is feldolgozzák

A filmek és a játékok kapcsolata nem mondható új keletűnek, már a nyolcvanas években, a játékok hőskorában is piacra került számtalan sikerfilmre épülő videojáték adaptációja. Bár azóta sokat változott a világ, és a videojátékok hihetetlen fejlődésen mentek keresztül, a filmes adaptációk továbbra sem tűntek el a kiadók repertoárjából, annak ellenére, hogy nagyjából csak minden tizedik alkotás üti meg az értékelhető szintet. Az elmúlt években Hollywood és a játékipar kapcsolata még szorosabbá vált, az addigi trend megfordult, és egyre több videojátékból készült mozifilm. A minőség ebben az esetben is vitatható volt, főleg annak köszönhetően, hogy a megfilmesítési jogok nagy része a világ legrosszabb rendezőjének kikiáltott Uwe Boll kezében landolt. Jelenleg a trend változóban van, nem csupán filmes játékok, és játékos filmek készülnek, előfordul, hogy egyszerre készül ugyanarra a sztorira épülő film és játék, mindkét változat a stáb és a fejlesztő stúdió aktív részvételével.


The Wheelman: őrült száguldás Barcelonában

A legjobb példa erre a The Wheelman, ami egy, Vin Diesel által alapított játékstúdió legújabb fejlesztése. A cég első játéka, a Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay hatalmas sikert aratott, mind a játékosok, mind a kritika kedvezően fogadta a szerepjáték elemeket is felvonultató FPS-t. Az új játékukat, melynek fejlesztésével egy időben film is készül, a nagy sikerű Grand Theft Auto-sorozat ihlette. Mindkét változat főszereplője maga Vin Diesel, egy olyan sofőrt alakít, akit általában különböző bűntények elkövetéséhez bérelnek fel, emiatt a játékban aztán leginkább a rendőrök elöl kell menekülni, a lehetőségekhez képest minél gyorsabban. A helyszín Barcelona, a fejlesztők pár hónapig csak a várost járták, több ezer képet és videót készítettek, hogy minél élethűbben varázsolhassák a képernyőkre. A játék teljesen filmszerű élményt nyújt, rengeteg száguldozással, akció jelenettel, és az agyat kevésbé megterhelő történettel. A város utcáin minden széttörhető és szétlőhető, a grafika mellett a rombolás látványos megjelenítésére fektették a legtöbb hangsúlyt a fejlesztők.

A hagyományos filmadaptációk sem maradhattak el a show kínálatából, ahogy már jeleztük, készül az új James Bond és Harry Potter-játék, de a Wall-E sem maradhat ki a sorból, a már megjelent verziókat hamarosan egy iPhone változat követi majd. A legmeglepőbb hírrel az amúgy kreativitásáról, és innovatív ötleteket támogató UbiSoft szolgált.


Pazarul fest az új Prince of Persia

A francia stúdió egyik legsikeresebb sorozatának, a Prince of Persia-nak nem csupán új része készül, az előző trilógiát feldolgozó film is forog, a készülő mozi producere Jerry Bruckheimer, a rendezője Mike Newell, a főszereplője Jake Gyllenhaal, tehát úgy tűnik, végre egy valóban minőségi adaptációra számíthatunk. A meglepetés, hogy a filmből várhatóan játékadaptáció készül: tehát egy már megjelent játék alapján készülő filmet újra feldolgoznak.

Magyarok a világsiker küszöbén

Ha már kreativitásról esett szó, érdemes megemlékezni a hazai játékfejlesztésről is, itthon eddig sem volt hiány innovatív energiákban, ám az igazi világsiker egyelőre várat magára, de remélhetőleg már nem sokáig. A fő problémát eddig talán az jelentette, hogy a magyar fejlesztők hagyományosan a stratégiai játékokban erősek, és ezzel a stílussal eddig maximum Németországban sikerült komolynak mondható sikereket elérni, a világ tőlük is nyugatabbra elhelyezkedő részén inkább az akció jellegű játékokkal lehet kasszát robbantani.

A német piacon a nemrégiben csődbement Stormregion játékai arattak sikereket, a világsikerhez talán a Black Hole Games állt a legközelebb, akik ugyan szintén stratégiai játékkal próbálkoztak, de a világ egyik legnagyobb játékkiadója, az Electronic Arts szárnyai alatt. Sajnos Armies of Exigo című játékok kivitelezésében, és témájában is hasonló Lord of the Rings: The Battle For Middle Earth-szel egy időben került a boltokba, és ez meg is pecsételte a kevésbé ismert nevű magyar fejlesztés sorsát.

Az idei E3-ra a társaság a Warhammer: Mark of Chaos folytatását hozta el, a játék az európai premiert követően, a napokban jelent meg az amerikai kontinensen is. Érdekesség, hogy a program átvezető animációit - illetve a Terminator 3 digitális trükkjeinek egy részét - készítő, többszörös díjnyertes, ugyancsak hazai Digic Pictures munkája is jelen volt a kiállításon, a Darksiders című kaszabolós akciójáték bevezető filmjéért is ők felelősek.

A budapesti fejlesztőközpontot is működtető Crytek budapesti stúdiójának vezetője, Kristoffer Waardahl személyesen is jelen volt a kiállításon, a szeptemberben megjelenő Crysis: Warhead című játékot mutatta meg nekünk. A Crytek központja Frankfurtban van, a német cég fejlesztette a korszakalkotónak mondott Far Cry-t. Tavaly egy extra látványos utóddal, a Crysis-szal rukkoltak elő, ez azonban a vártnál kisebb sikert aratott, leginkább a brutális gépigénye miatt.


Még szebb, még jobb: Crysis Warhead

Waardahl elmondta, a magyar fejlesztők sokat optimalizáltak a játék alapját nyújtó grafikus motoron, ezért a Warhead alcímű új verzió gyengébb gépeken is jobb teljesítményt nyújt majd. Az új játék tulajdonképpen az eredeti történetet egészíti ki, a Crysis helyszínéül szolgáló sziget másik felén, az alaptörténettel egy időben játszódik. A magyarok a mesterséges intelligencián is sokat fejlesztettek, új járművet és fegyvereket alkottak meg, ezeket mind fel lehet majd használni a hatalmas területű, szabadon bejárható pályákon. A Crysis Warhead kiadója az Electronic Arts, a grafikát, a moziszerű akciókat elnézve úgy tűnik, a csapat végre tényleg felrakhatja kis országunkat a térképre. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a játék komoly ellenféllel néz majd szembe a megjelenésekor, a Crytek saját játékának folytatása, a rivális UbiSoft által fejlesztett Far Cry 2 is ősszel jelenik meg.

Tóth Tibor