Kínában a szállodáknak is figyelniük kell a vendégek internetezését

Vágólapra másolva!
Letilthatják azoknak a szállodáknak az internet-hozzáférését, amelyek nem telepítik fel a szállóvendégeknek fenntartott gépekre az internethasználatot megfigyelő, a kínai kormány által fejlesztett kémprogramot. Korábbi ígéretével ellentétben a kínai kormányzat az olimpiára látogató újságíróknak sem biztosít majd teljesen szabad nethasználatot.
Vágólapra másolva!

Súlyos büntetésre számíthatnak egy amerikai szenátor keddi bejelentése szerint azok a Kínában működő külföldi szállodák, amelyek elutasítják egy olyan kormányzati szoftver telepítését, amelynek segítségével figyelemmel lehet követni az olimpiai játékokra a kínai fővárosba érkező szállóvendégek internethasználatát - közölte helyi idő szerint kedden Washingtonban egy amerikai szenátor.

A republikánus párti Sam Brownback bemutatta az illetékes kínai kormányhivataltól származó, a szóban forgó intézkedést tartalmazó dokumentum fordítását. Szavai szerint több nemzetközi szállodalánc is megerősítette, hogy kapott ilyen utasítást. A politikus kifejtette, a hotelek kényelmetlen helyzetbe kerültek, mert egyfelől felháborítónak tartják a rendeletet, és nem szeretnének eleget tenni annak, másfelől viszont nem szeretnék azt sem, hogy kockára tegyék azt az adott esetben több millió dollárt, amelyet befektettek Kínában.

A rendelkezés szerint pénzbüntetésre, a világhálóhoz való hozzáférés letiltására, sőt akár működési engedélyük visszavonására is számíthatnak azok a szállodák, amelyek nem tesznek eleget az utasításnak. Brownback szenátor több más politikustársával együtt már többször bírálta Kínát az emberi jogok megsértése miatt, kérve George Bush amerikai elnököt, ne vegyen részt a pekingi olimpiai játékok jövő heti ünepélyes megnyitóján.

Az újságíróknak sem szabad

Szintén mai hír, hogy a pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) beismerte, hogy a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít teljesen szabad internethasználatot az újságírók számára. Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait és egyéb Kínát bíráló portálokat.

"A Falunkung egy gonosz szekta, amelyet betiltottak hazánkban. Az egyes portálok elérhetőségéről nincs információm. A média képviselőinek híradása akadálytalanul működik, a netes hozzáférés pedig kielégítő lesz a játékok alatt" - jelentette ki Szun Vej-Csia (Sun Weijia), a BOCOG sajtófőnöke. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyancsak módosította álláspontját az újságírók számára korábban garantált szabad kínai nethasználattal kapcsolatban.

"Az az ígéret csak a sporteseményekre vonatkozott, nem Kínára általában" - közölte Kevan Gosper, a NOB sajtóbizottságának vezetője. A NOB eddig kitartott amellett, hogy a cenzúra nem érinti a Pekingbe érkező mintegy 25 ezer médiamunkást, akik közül több mint ötezren fognak dolgozni a fősajtóközpontban.