Blogolni kezd George Orwell

Vágólapra másolva!
Bár az 1984 és az Állatfarm írója 1950-ben meghalt, augusztus kilencedikétől mégis napi frissítésű bloggal jelenik meg az interneten. Orwell 1938 és 1942 között írott naplóját az orwelldiaries.wordpress.com-on lehet majd követni - adta hírül a Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

A The Orwell Diaries már most is elérhető, friss tartalmak azonban csak augusztus 9-étől kerülnek majd fel a szájtra, amely új oldalairól akarja bemutatni az ismert írót. Nem csupán a politikáról, a háborúba süllyedő Európáról, a kommunizmusról és a fasizmusról írott gondolatai kerülnek ki az internetre, hanem a magánjellegű feljegyzései is. A blog indulását beharangozó bejegyzés szerint az első naplójegyzeteket olvasók előbb fogják megismerni a környezet, növények, állatok iránt érdeklődő írót, mint a publicistát.

Az Orwell blog a napló kezdetének hetvenedik évfordulójával fog elkezdődni, és minden bejegyzése ugyanaznap kerül publikálásra, mint azt eredetileg lejegyezte az író. Így az igazán türelmes olvasók a következő négy évben napról napra követhetik majd az író életét, marokkói utazását és a spanyol polgárháború utáni hosszas lábadozását. Szeptember elejéig csupán magánjellegű témákról fog szólni a blog, a politikai és közéleti gondolatokra vágyóknak szeptember első vasárnapjáig várniuk kell.

Újfajta irodalom

Orwell nem az első a blogosítandó hírességek listáján. A történelmet kedvelő olvasók 2003 első napjaitól követhetik az egykori brit politikus, Samuel Pepys naplóját. Pepysnek mozgalmas élet jutott, túlélte a pestisjárványt, az 1666-os londoni nagy tűzvészt, és a kezdeti időktől tagja volt a világ első tudományos társaságának, a Royal Society-nek. A jelenleg 1665-ben tartó naplóba beleolvasók a második angol-holland háború első hónapjait megörökítő bejegyzésekkel kezdhetik a történelmi kalandozást.

Népszerűek a nagyapák, rokonok háborús naplói is. Ebből a műfajból már magyar példát is tudunk ajánlani. Répay Jenő tűzvonalban, kórházban és szibériai hadifogságban írott első világháborús naplójegyzeteit a Blogteren olvashatják a magyar netezők.