Coelhónak segítettek a netes kalózok

Vágólapra másolva!
Jól járt a kalózok támogatásával a Paulo Coelho: a brazil író által könnyen letölthetővé tett fordítások hatására több országban szárnyalni kezdtek könyveinek eladásai - adta hírül a Techradar.
Vágólapra másolva!

Februárban már hírt adtunk arról, hogy Paulo Coelho blogot hozott létre a rajongók által digitalizált műveinek terjesztésére. A szerzőt az indította a meglepő lépésre, hogy az ingyenesen letölthető kalózverziók megjelenése után megtízszereződött a kereslet oroszra fordított művei iránt. A világméretű kísérlet sikeresnek bizonyult, Coelho nyilatkozata szerint a norvég, angol, japán és szerb könyvbarátok is nagy számban vásárolták meg a számítógépen már olvasott könyveket.

A szerző csupán egy alkalommal került összeütözésbe a kalózakció miatt a kiadójával. Az amerikai Harper Collins kiadó vette zokon, hogy a szerző saját jegyzeteivel ellátott könyvpéldány kering a neten. Ám ezt az ügyet is sikerült megnyugtatóan rendezni a tiszteletbeli kalóznak, az olvasók a kiadó saját digitális könyvolvasó oldalán érhetik el ingyenesen az író műveit, minden hónapban újabbat. Ezzel a lépéssel valószínűleg semmit nem nyert a Harper Collins, hiszen a rendkívül kényelmetlen online könyvolvasó helyett valószínűleg továbbra is inkább letöltik a könyveket a számos torrentoldal valamelyikéről.

A szerző támogatásán felbátorodó letöltögetők Coelho box.net-es tárhelyén kezdhetik a vizsgálódást, ha pedig ott nem találják kedvenc írójuk művét, érdemes szétnézni a Pirate Coelho blogon linkelt torrentek között is. Az elérhető anyagokat felületesen átfutva egyetlen magyar regényt sem találtunk a feltöltött anyagokban, a franciául, angolul vagy olaszul tanulók azonban bőséges választékot találhatnak az író letötögetőknek szánt lapjain.

Bár Coelho blogol, twitterezik, letölt, rajongóival éppen a legújabb regényének megfilmesítésén dolgozik a YouTube videómegosztó segítségével, mégsem félti a nyomtatott irodalmat a digitális világtól. Szerinte nem az a kérdés, hogy elpusztítja-e az egyik médium a másikat, hanem milyen előnyöket hordoz a web. Valószínűleg a növekedő eladások és a kamerát ragadni sem lusta rajongókkal rendelkező író már erre is sejti a választ. A Guardiannak nyilatkozva azt mondta, nagy örömére szolgálnak az új eszközök, mert az írás olyasmi, amit az ember magányosan szokott csinálni.

Ingyen sci-fi

Véget ért a TOR kiadó februárban indított ingyenes science fiction akciója is. A hetente újabb és újabb könyvvel megjelenő hírlevél helyét a tudományos fantasztikus irodalomról szóló portál vette át, ahol a rajongók blogolhatnak, vitatákba bonyolódhatnak és ahonnan letölthetik a kiadó szerzőinek legújabb novelláit. A fantasztikus irodalom kedvelői eddig is több online magazinból válogathattak - ilyen például a Flurb-öt vagy a Steampunk Magazine - de a közösségi funkcióknak köszönhetően valószínűleg a tor.com címen megtalálható új oldal is megtalálja a maga közönségét.